Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimvydas Valatka: Mikrogrybai ir makroatkatai – ar padėsime V.Uspaskichui suvirškinti 16 mlrd. Lt?

Tuo metu, kai iš karalienės rūmų liejosi būrus šiurpinanti rinkimų propaganda apie tai, jog susijungė visos išorės ir vidaus jėgos, kurioms per penkerius metus tapo sunkiau vogti, sukčiauti ir daryti įtaką, o valstybę nuo bado, melo ir infoatakų šmėklų gina tik dvi kantrios ir stiprios moterys, šios jėgos Žemės ūkio ministerijoje atvirai surengė 16 mlrd. Lt per 6 metus dalinsiančios Nacionalinės mokėjimo agentūros vadovo „konkursą”. Kandidatai – abu labu tokiu. Laimi tas, kuris ir be valdžios valdo.
Rimvydas Valatka (130)
Rimvydas Valatka / 15min.lt nuotr.

Visiems, kurie jau buvo patikėję, jog Lietuvoj tapo sunkiau vogti, derėtų perskaityti žemės ūkio ministro, darbiečio V.Juknos rugsėjo 3 d. patvirtintą NMA direktoriaus pareigybės aprašymą.

Anot punkto 6.1, tarnautojas, tinkantis tapti antros po Finansų ministerijos finansinės institucijos, kuri skirstys 16 mlrd. Lt iš ES gautų pinigų, vadovu, turi būti ne finansininkas, ne ekonomistas ir net ne vadybininkas, o mikroskopinių grybų arba senolių priežiūros specialistas: „Turėti socialinių arba biomedicinos mokslų studijų srities arba jam prilygintą išsilavinimą.”

Kas per velnias tie mikromicetai? Kaip jie gali padėti skirstant europinę paramą, jei jau darbietis V.Jukna įtraukė tokį svarbų išsilavinimo reikalavimą kaip sąlygą būsimam NMA vadovui?

Kam NMA vadovui botanika? Prie ko čia socialinis darbas? Ko nors nepagauname? Valstybės valdyme rugsėjį įvyko revoliucija? Kas tie biomedicinos genijai, vesiantys mūsų finansus į proveržį? Kas tas XXI a. herojus, įžvelgęs ryšį tarp mikroskopinių grybų ir europinių milijardų?

Eina garsas, kad visus reikalus tvarkęs kažkoks Miknius. Žmogus, neužimantis jokių pareigų nei valdžioje, nei valdančiojoje partijoje. Dirbantis iš idėjos. Kažkada taip Kėdainių kniaziaus „balsuose”, partijoje ir kitur dirbo tokia dabar jau teismų ir Seimo žvaigžde tapusi Vonžutaitė.

Vienas iš kandidatų valdyti 16 mlrd. Lt – kuklus Vilniaus savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas E.Bėrontas. Socialinis darbuotojas. Arba to ir to kareivis, kaip pasakytų vienas eilėmis kalbėjęs bankininkas, kuris dabar jau ne bankininkas, o bėglys, todėl mes taip nesakysime.

Kaip jau supratote, mums su jumis kur kas svarbiau išsiaiškinti intriguojantį mokslinį-politinį ryšį tarp mikroskopinių grybų ir 16 mlrd. Lt iš ES fondų. Mokslo ant pečių nesinešiosi. Ką turim?

Antra kandidatė – Darbo partijos valdomos Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento direktorė J.Stakėnienė. Lygiai prieš dešimt metų ji apgynė biomedicinos mokslų daktaro disertaciją „Mikromicetai ant augalinės kilmės maisto produktų ir jų toksiškumo įvertinimas“.

Kas per velnias tie mikromicetai? Kaip jie gali padėti skirstant europinę paramą, jei jau darbietis V.Jukna įtraukė tokį svarbų reikalavimą kaip sąlygą būsimam NMA vadovui? Kokius politinius feromonus jie skleidžia?

Mikromicetai – tai mikroskopiniai grybai. Dirvos gyventojai. Vieno gramo dirvos grumstelyje – milijardai kas sekundę atsirandančių ir išnykstančių pelėjūnų, galvenių, lielių ir kitų mikromicetų.

Net 70 mikromicetų genčių puola medieną, 130 gadina sviestą, per 300 – popierių. Mikromicetai sunaikina dobilų, motiejukų ir liucernos šaknis, trumpina naftotiekių amžių, nugraužia sparnus lėktuvams ir ėda polimerus. Tai šiukšlynuose juos pritaikant kaip biodestruktorius gal ir visai nieko.

Štai tokią mikropasaulio mokslo moterį jau rytoj galime turėti politiškai ir finansiškai svarbiame NMA vadovo poste. Jau džiaugiatės? Dar abejojate? Niekaip neįsikertate, kam tokių įdomių mokslinių žinių gali prireikti žmogui, kuris skirstys europinius milijardus? Nepagaunate, kodėl toks platus kaip Atlanto vandenynas yra diapazonas tarp leidžiamo NMA vadovo išsilavinimo: vienam gale – menki socialiniai reikalai, kitam – ne šiaip kablys, o paslaptingi mikromicetai? Skiriasi kaip dangus ir žemė.

Tai todėl, kad neturite fantazijos. O jei neturite fantazijos, kam jums pinigai, klausia šulerių klasikas. Viskas šiame gyvenime yra susiję. Tai kodėl negali būti ryšio tarp mikroskopinių grybų ir makroatkatų? Mikromicetų, liaudiškai kalbant, pelėsių, yra visur. Apie tai jau informuoti kai kurie NMA darbuotojai. Leista skambinti paramos prašytojams ir supažindinti juos su mikroskopinių grybų daroma žala jų įmonėms.

Vsio zakonno – viskas teisėta, kaip Nepriklausomybės aušroje vaizdingai tardavo kairiųjų uola, ant kurios statomas ir šios Vyriausybės koalicinis tikėjimas Teisingo atkatų pasiskirstymo bažnyčia.

Valstybės tarnybos departamentas, kuriam vadovauja socialdemokratas, iškilmingai paneigė, kad darbiečio V.Juknos, prieš metus išlaikiusio anglų kalbos testą, pateiktos sąlygos naujajam NMA vadovui yra neprotingos. Nieko blogo tame neįžvelgė nei socialdemokrato vadovaujamas Seimo Kaimo reikalų komitetas, nei premjeras A.Butkevičius, nei prezidentė D.Grybauskaitė, nei prezidentę nuo ryto iki vakaro dabar graužianti Seimo pirmininkė L.Graužinienė.

Ką veikia, kur žiūri generalinis prokuroras D.Valys ir korupcijos traiškytoja STT? Ką sako jų dendroklimatochronologija?

Neklauskit meilės vardo, jai tūkstančiai vardų. Tais atvejais, kai STT remiasi įstatymu, ši tarnyba realiai gali tik vaikus ir moteris gąsdinti. D.Valį išvis turėtume tik užjausti.

Jam tai – didžiausias išbandymas: prokuroras žino, kas nutekino slaptą pažymą, bet net kankinamas viduramžių metodais to negali leisti sau sakyti. Todėl dieną naktį suka galvą, kaip išsukti prezidentės patarėją, kuriai ketvirta savaitė niekaip nesibaigia Helovynas su baisiųjų šmėklų kongresu ant naujojo Šatrijos kalno šalia Vilniaus universiteto.

O gal ji kartais ir teisi ta patarėja: mikroskopinių grybų pilna visur (mikromicetų jėga, kaip neleis suklysti dr. J.Stakėnienė, yra ir jų gausa, ir mokėjimas prisitaikyti). Viename grame mūsų lietuviškos žemelės – po milijardą.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius