Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimvydas Valatka: Nemirtingumo bacila

Jakutijos Mamutų kalno gelmėse mokslininkai aptiko bakteriją, kuri prisikelia iš mirusiųjų, orui atšilus bent iki 5 laipsnių. Žodžiu, tai „Bacillius F“ būdingas išskirtinis gyvybingumas, kurį galima būtų palyginti nebent su mūsų politikų, valdininkų ir pareigūnų sugebėjimu net baisiai atšiauriomis sąlygomis gauti papildomos asmeninės naudos iš valstybinės tarnybos.
15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Rimvydas Valatka (nuomonė)
15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Rimvydas Valatka

Socialdemokratas K. Kriščiūnas kažkada posėdžiavo Seime, o paskui politinis įšalas įkalino jį Kauno miesto tarybos opozicijoje. Bet net Lietuvą šaldant pasaulinei finansų krizei Kauno tarybos socialistas, kaip įtariama, sąskaitas už savo automobilio remontą pateikdavo mokėti savivaldybės įmonei „Automobilių stovėjimo aikštelės“.

Dar labiau atšilus orams K. Kriščiūnas visai atgijo ir prisijungė prie amžinų priešų konservatorių operacijos perimti miesto valdžią. Konservatorius A. Kupčinskas tapo meru, K. Kriščiūnas – vicemeru. Socialdemokratui atiteko miesto ūkis, verslo skatinimas, aplinkos gerinimas ir valdžios turto bei statybų priežiūra.

Dabar, kai vicemeras jau įkištas į šaltą cypę, galima tik teoriškai samprotauti, kaip socialistinė „Bacillius F“, patekusi į konservatyvią aplinką, būtų skatinusi verslą ir gerinusi aplinką, bet, tikėtina, kad asmeninių sąskaitų mokėjimas vicemero poste nebūtų labai nukentėjęs. Net už ačiū dirbanti vicemero visuomeninė padėjėja jau mokėjo kai kurias asmenines sąskaitas persiųsti miesto įmonėms.

„Piktavalių smarkiai padaugėjo šį rudenį, kai žlugo senoji valdančioji koalicija“, – guodžiasi K. Kriščiūno žmona. Bet tikrai nėra taip blogai, kaip iš areštinės įšalo pirmą akimirką gali pasirodyti. Ne tik merai ir vicemerai, masiškai dabar bandantys šalies areštinių gultų minkštumą, gali tai patvirtinti.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Andrius Nevera paėmė 300 tūkst. litų paskolą – per pačią krizę nusižiūrėtai sodybai pirkti. Nemenka suma. Ypač lyginant su kuklia prokuroro alga. Ne iš banko. Bankininkai prokurorui tiek pinigų dabar net kalėjimu pagrasinus neduotų. Generalinio prokuroro pavaduotojas 300 tūkst. litų gavo iš krepšinio rinktinės gerosios dvasios, visų galų, o dabar jau ir prokurorų rėmėjo bei pokerio lošėjo A. Guogos.

O kas, jei taip A. Guoga būtų sušelpęs kokį ministrą, Seimo narį ar šiaip kokį neįtinkantį S. Daukanto gatvės rūmams valstybininką?

Ką į tai generalinis prokuroras D. Valys? Nieko. D. Valys sako, jog tai, kad jo pavaduotojas iš pokerio lošėjo gavo 300 tūkst. litų, yra „visiškai normalu“. Tyli ir didieji tautos moralistai. Ir etatiniai eterio moralizuotojai tyli. Mat tyli ir mūsų antikorupcinių minčių karalienė, o tai akylam stebėtojui šį bei tą sako. 

Bet gal galima bent pasvarstyti, o kas, jei taip A. Guoga būtų sušelpęs kokį ministrą, Seimo narį ar šiaip kokį neįtinkantį S. Daukanto aikštės rūmams valstybininką? Eteris dūmais rūktų. Kodėl nerūksta?

Neklauskit meilės vardo, jos dabar jau ne tūkstančiai vardų, o vienas vienintelis. Tik negeri žmonės, tokie kaip konservatorius N. Puteikis ir dar keli pavyduoliai, gali plakti liežuviais, kad tuo pat metu, kai A. Nevera gavo iš pokerio lošėjo solidžią sumą, kitas generalinio prokuroro pavaduotojas kažkur ne ten nukišo kažkokią A. Guogos bylą ir jis, tai bylelei klaidžiojant vien prokuratūros viešpačiams žinomais takais, iš teismo salės išėjo kaip tritaškį įmetęs.

Įsikalkite į galvas: generalinis prokuroras ir jo pavaduotojai žaidžia aukštesnėje lygoje nei koks konservatorių ar socialdemokratų „Bacillius F“. Kaip ir toks užjūrio ponas S. Freakley, kuris per aštuonias dienas iš nacionalizuoto „Snoro“ kasos užsidirbo net 17 mln. litų. Už ką, neaišku. Keista. „Lietuva, dovanokit, kad taip tiesiai pasakysiu, yra čia niekuo dėta. Čia yra kreditorių klausimas“, – nesusipratusiems paaiškino centrinio banko bosas V. Vasiliauskas.

Regis, iš valstybės kasos indėlininkams jau sugrąžintus kelis milijardus, už kuriuos nugaras užsienio bankams lenks net mūsų vaikai, taip pat turėtume nurašyti lietuviškai valdžios nemirtingumo bacilai.

Šis straipsnis buvo spausdintas savaitraštyje „15min“, visą savaitraštį rasite čia: https://www.15min.lt/laikrastis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius