Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalies konkurencingumo kėlimas – kol kas tik skambi frazė

Praeitą savaitę Pasaulio ekonomikos forumas paskelbė pasaulio konkurencingumo indeksą, kuriame Lietuva, palyginti su pernai, užkopė nuo 53 iki 47 laiptelio. Kaimynėms šioje rikiuotėje sekėsi skirtingai.
DnB NORD vyresnioji analitikė Indrė Genytė-Pikčienė
DnB NORD vyresnioji analitikė Indrė Genytė-Pikčienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Latvija per metus nusmuko dviem pakopomis iki 70–os vietos, o Estija ir Lenkija ropštėsi aukštyn – atitinkamai iš 35–os į 33–ą ir iš 46 vietos į 39–ą vietą. Tad kartu su išskirtinių makroekonominių disbalansų nukamuota Latvija, Lietuva dalinasi autsaiderių etiketėmis regione. Pernai, sutikę ypač prastą Lietuvos konkurencingumo pažymį, ne vienas ekonomistas akcentavo, kad ūkio nuosmukio fazė yra tinkamas metas radikalioms permainoms konkurencingumo gerinimo srityje, tačiau realių rezultatų pasiekta nebuvo.

Tie keli šiemet iškovoti laipteliai nedžiugina, nes metai iš metų nesikeičia Pasaulio ekonomikos forumo įvardijami daugiausia problemų verslo sąlygoms šalyje keliantys veiksniai: neefektyvus viešasis valdymas, korupcija, vykdomos politikos ir vyriausybės nestabilumas. Iš tiesų konstruktyvių sprendimų tokioje terpėje yra sudėtinga tikėtis. Tą puikiai iliustruoja neseniai gimusios Ūkio ir Finansų ministerijų bendros iniciatyvos dėl valstybės įmonių veiklos efektyvumo didinimo peripetijos.Darosi neramu, kad progresyvi „Visuomis“ iniciatyva gali įklimpti lietuviškame politinių interesų liūne.

Šių institucijų parengtoje strategijoje siūloma įkurti kontroliuojančiąją bendrovę „Visuomis Holding Company“, vienijančią profesionalių vadybininkų komandą, kuri valdytų visą valstybės turtą. O valdyti yra ką, nustatyta, kad valstybės turto vertė sudaro apie ketvirtadalį sukuriamo metų BVP, deja, grąža iš šio turto niekinė. Nors skaičiai kalba patys už save – šiuo metu valstybės turtas valdomas išskirtinai neefektyviai ir prašyte prašosi reformų – politikai šią naujieną sutiko be entuziazmo.

Darosi neramu, kad tikrai progresyvi „Visuomis“ iniciatyva gali įklimpti lietuviškame politinių interesų liūne ir būti nugesinta valdančiųjų asmeninio godumo. Vyriausybė dažnai kaltinama, kad be naktinių mokesčių reformų nieko nesugeba. Tačiau, kai atsiranda racionalus vykdomosios valdžios pasiūlymas, kaip uždirbti papildomą litą žiojinčioms valdžios sektoriaus biudžeto skylėms kamšyti, susiduriama su partinių interesų kurstomu pasipriešinimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius