-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šarūnas Černiauskas: Lietuvos įstaiga dirba Maskvai – įrodyta

Kol Lietuvos pareigūnai aiškinasi dėl įvairiausių visuomeninių organizacijų, fondų ar partijų bendradarbiavimo su Rusijos tarnybomis, tiesiai jų panosėje veikia Lietuvos valstybės institucija, šiuo metu atvirai ir tiesiogiai dirbanti Kremliui. Faktas. Netikite? Įrodysiu.
Šarūnas Černiauskas
Šarūnas Černiauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pradėkim nuo toliau – nuo Maskvos. Rusija jau keletą metų akivaizdžiai ir atvirai siekia menkinti Lietuvos valstybę ir ją destabilizuoti – tai ne mano išmislas, o faktas, ne kartą ir ne penkis patvirtintas tiek politologų, tiek žvalgybos pareigūnų. Siekdama savo tikslų, Rusija plėtoja kelias prieš Lietuvą nukreiptos politikos linijas. Visų nevardinsiu, išskirsiu tris.

Pirma – Lietuvos užsienio politikos ir karinio bendradarbiavimo su Vakarais diskreditavimas. Kiekvienas Lietuvos pareiškimas prieš Rusiją tarptautinėje arenoje perkreipiamas taip, kad kuo daugiau mūsų valstybės žmonių manytų, kad tokia linija mūsų valstybei yra rizikinga ar netgi kenksminga. Kiekvienas sprendimas dėl NATO pajėgų stiprinimo mūsų žmonių galvose formuojamas kaip „Rusijos erzinimas“, „išsišokimas“ ar „nereikalinga rizika“.

„Iškrypėliai gėjai“ ir „vagys juodaodžiai/arabai“ – tai baubai, kuriais Maskvos ruporai šeria jus, pirmiausiai nuteikinėdami ne prieš gėjus, ne prieš juodaodžius ar arabus, o prieš Europos Sąjungą.

Antra – Rusija visokeriopai skatina homofobiją ir ksenofobiją Lietuvoje. „Iškrypėliai gėjai“ ir „vagys juodaodžiai/arabai“ – tai baubai, kuriais Maskvos ruporai šeria jus, pirmiausiai nuteikinėdami ne prieš gėjus, ne prieš juodaodžius ar arabus, o prieš Europos Sąjungą, viso šio „blogio“ nešėją.

Taip jūsų galvose sėjamas nelojalumas organizacijai, kuri iš esmės užtikrina mūsų nykštukinės valstybės saugumą ir užstoja nuo, pavyzdžiui, grobuoniškos „Gazprom“ politikos. Jei ne ES, „Gazprom“ mus tampytų į visas puses ir galėtų be didesnio vargo iš Lietuvos padaryti marionetinę valstybę. O naratyvas kreipiamas į „iškrypėlius“ ir „vagis“. Buka, bet efektyvu.

Ir trečia. Šiuo atveju – svarbiausia linija. Tautinės mažumos, per kurias Maskva tiesiogiai siekia destabilizuoti padėtį visose trijose Baltijos valstybėse. Esminis tikslas – skatinti tautinių mažumų, pirmiausiai slavų, nelojalumą valstybei. Ši politika jau ne vienus metus vykdoma dėsningai ir plačiai. Ir turbūt nereikia aiškinti, kokį pavojų tai kelia.

O dabar – prie esmės. Štai ir įvardinsiu oficialią Lietuvos valstybės instituciją, kuri visiškai atvirai ir oriai dirba Maskvai.

Šios įstaigos pavadinimas ilgas, o santrauka skamba taip, lyg norėtum pasakyti „Vėl kaka“. Tai yra VLKK – Valstybinė lietuvių kalbos komisija, jau keletą metų dėsningai pildanti Kremliaus svajones. Jums leidus, toliau naudosiu terminą „Vėl kaka“. Taip tiesiog patogiau ir arčiau esmės.

Šią savaitę „Vėl kaka“ pateikė savo vertinimą dėl vardų ir pavardžių rašybos. Leiskite pacituoti:

Lietuvos Respublikos piliečių vardai ir pavardės asmens dokumentuose turi būti rašomi lietuviškais rašmenimis, tačiau, VLKK nuomone, galimos tam tikros išimtys, atsižvelgiant į visuomenės bei piliečių poreikius. Tokios išimtys siūlomos asmenims, įgijusiems Lietuvos Respublikos pilietybę: jų vardai ir pavardės Lietuvos Respublikos išduodamuose asmens dokumentuose galėtų būti įrašomi lotyniškais rašmenimis pagal dokumento šaltinį – kitos valstybės išduotą asmens dokumentą (remiantis tarptautine praktika diakritiniai ženklai dėl techninių galimybių gali būti neperteikiami), taip pat su užsieniečiais santuoką sudarantiems ir jų pavardes paimantiems Lietuvos Respublikos piliečiams ir tokių sutuoktinių vaikams (jų pavardės galėtų būti rašomos lotyniškais rašmenimis, dokumento šaltiniu laikant užsieniečio sutuoktinio asmens dokumentą).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius