-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šarūnas Černiauskas: Premjere, jūs mus mulkinate

Ar žinote, kas Kęstutį Trečioką išgelbėjo nuo lėkimo iš ministro kėdės? Ogi mulkinimas ir melas. Tik šį kartą melavo ne jis. 
Šarūnas Černiauskas
Šarūnas Černiauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai, kas įvyko vakar – ne paslydimas, ne Algirdui Butkevičiui būdingų nuomonės kaitos priepuolių apraiška. Tai mulkinimas. Ciniškas mulkinimas, kurį premjeras į akis drebia visuomenei. Ir drebia ne vienas. 

O mulkinimas čia akivaizdus. Ne toks akivaizdus, kaip kad buvo su K.Trečioko melagystėmis Seimo Antikorupcijos komisijai, kai ministras dievagojosi nekalbėjęs su Ričardu Malinausku apie Vijūnėlės dvaro reikalus ir apie jokį teismą nežinojęs.

Vienas didelis mulkinimas – visa K.Trečioko išteisinimo operacija. Ir tai akivaizdu, viską dedant žingsnis po žingsnio. 

Jei etika bus pažeista, tikrai taip“, – tai premjero žodžiai, pasakyti visai neseniai, pirmadienį. Taip A.Butkevičius atsakė į klausimą, ar imsis K.Trečioko atleidimo, jei taip laukiama Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvada ministrui bus nepalanki.

Atkreipkite dėmesį. Jei bus pažeista etika. Vakar VTEK savo verdiktą paskelbė. Tiksliau, jokio verdikto. VTEK pareiškė, kad K.Trečioko klausimas – ne jos kompetencijoje.

„Nutarėme grąžinti prokurorui medžiagą ir sprendimą, kad jis kreiptųsi į atitinkamas (...) kontrolės institucijas, kurios turėtų apsvarstyti K.Trečioko ir R.Malinausko elgesį, ar pažeisti Politikų elgesio kodekso reikalavimai, ar nepažeisti. Mes šito nevertiname, nes tai neįeina į VTEK kompetenciją“, – sakė VTEK vadovas Romas Valentukevičius.

Taigi ministro, R.Malinauskui pažadėjusio „zadanije“ ir prisimelavusio Seimo komisijai, etikos VTEK nevertino. Kaip į tai reaguoja būtent ministro etikos įvertinimo laukęs premjeras? Ogi štai kaip:

„Džiaugiuosi, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pateikė išvadą, kad nėra viešųjų ir privačių interesų pažeidimų. Tai tokiu atveju praktiškai ir teoriškai aplinkos ministras lieka toliau dirbti.“

Susipažinkite – tai Algirdas Butkevičius. Ir jis jus mulkina.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius

Ministro etika liko net nevertinta, bet ministras išteisintas. O premjeras dumia akis, kad viskas atlikta taip, kaip ir privalėjo būti. Pasigardžiavimui dar viena premjero citata – iš kovo 9 d. pareiškimų:

„Galiu konstatuoti, kad, mano manymu, etiniai ir moraliniai tam tikri pažeidimai yra.

O dabar, savaitę pliurpęs apie etiką, A.Butkevičius džiaugiasi, kad VTEK nenustatė interesų konflikto. Iš paskos porina K.Trečiokas, sakantis, kad visada dėl to buvo ramus. Ir teisingai. Nes interesų konflikto čia ir būti negalėjo. Net nesuvokiama, kodėl to konflikto staiga imtasi ieškoti.

Paprastai tariant, politikas pripažįstamas supainiojęs interesus, kai jo veikla ar sprendimai kertasi su jo asmeniniais poreikiais. K.Trečioko atveju, šis klausimas niekada nebuvo keliamas – jei kas ir gavo naudos iš ministro veiksmų, tai R.Malinauskas arba Vijūnėlės dvaro šeimininkai.

Klausimas buvo vienas, o ir tas atsakytas visiems, išskyrus A.Butkevičių. Ar ministras melavo? Taip.

VTEK iš niekur nieko tampa ta institucija, kuri nulems ministro likimą. Ir nulemia – visiškai nieko nedarydama. Fantastika.

Bet čia iš kanapių išlenda Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Žinote, tokia institucija, kuri daug kalba apie savo darbus, bet ne kažin ką nudirba. Dar ši komisija slepia duomenis, neviešina nuosavų darbotvarkių ir pastaruoju metu pasižymi nuosekliais sprendimais išteisinant Druskininkų valdžią. Kas metė kaltinimus, kad K.Trečiokas supainiojo interesus? Lyg ir niekas. O interesų konfliktus narstanti VTEK iš niekur nieko tampa ta institucija, kuri nulems ministro likimą. Ir nulemia – visiškai nieko nedarydama. Fantastika.

Bet čia VTEK teisi – ir to suvokimas verčia juoktis iš pykčio. Nes tai suvokęs matai, kaip tave mulkino tiesiai į akis.

K.Trečioko vertinimas pagal politiko etikos normas – tikrai ne VTEK kompetencija. Politikų etiką Lietuvoje reglamentuoja Valstybės politikų elgesio kodeksas. O jame aiškiai parašyta, kad galimus šio kodekso pažeidimus vertina ne VTEK, o Seimo Etikos ir procedūrų komisija. Taigi VTEK sprendimas nieko nedaryti su K.Trečioku buvo užprogramuotas nuo pirmos dienos.

Žinoma, jei K.Trečioko etikos klausimas būtų nukeliavęs iki Seimo Etikos ir procedūrų komisijos, tai irgi būtų tapę absurdu. Komisijoje, kurią lyg ir turėtų kontroliuoti opozicija, daugumą turi valdantieji. Ši komisija tapo pasityčiojimu iš etikos dar šios Seimo kadencijos pradžioje, o savo žvilgesio piką pasiekė išteisindama Birutę Vėsaitę dėl pasiskraidymo privačiu „Arvi kalakutų“ lėktuvu iki Kazachstano ir atgal. Taigi ir ten K.Trečiokas būtų buvęs išplautas – net neabejoju. Tik galbūt ne taip gražiai, kaip apdergtą ministro mundurą išskalbė nieko nenusprendusi VTEK. 

Pasirinktas įdomesnis scenarijus – kai ministro likimą neva sprendžia institucija, kuri tam neturi jokių įgaliojimų. Tai buvo vienas didelis farsas, kuriame su džiaugsmu dalyvavo VTEK vadovas. Žmogus, kuris lyg ir turėtų būti skaidrumo ir sąžiningumo prievaizdu bei simboliu. Bet nėra. Bent jau man. 

Susipažinkite – tai Romas Valentukevičius, VTEK pirmininkas. Ir jis taip pat jus mulkina.

E.Ivanauskaitės (vtek.lt) nuotr./Romas Valentukevičius
E.Ivanauskaitės (vtek.lt) nuotr./Romas Valentukevičius

Būtent VTEK kala paskutinę vinį į savo padorumo karstą. Prisiminkite Vijūnėlės bylos pokalbių įrašus. Prisiminkite, kaip R.Malinauskas premjerui, Vyriausybės kancleriui ir dviem ministrams ūžė ausyse, kalbėdamas apie nutarimą Nr. 343, privalomą kurorto apsaugos zonų naikinimą ir šio sprendimo būtinumą teismo procesui. Prisiminėte? O dabar paskaitykite, ką pagrindiniai Lietuvos etikos prievaizdai mano apie tokį Druskininkų mero elgesį:

VTEK padarė išvadą, kad R.Malinauskas siekė daryti poveikį Vyriausybės nariams ir kanceliarijos darbuotojams dėl greitesnio teisės akto projekto pateikimo Vyriausybės posėdžiui, tačiau ne dėl asmeninio suinteresuotumo, o veikdamas kaip savivaldybės meras ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas ir įgyvendindamas viešąjį interesą.

Susipažinkite – tai Ričardas Malinauskas. Ir jis plačiai šypsosi. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ričardas Malinauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ričardas Malinauskas

Viešasis interesas. Skambučiai įtakingiausiems politikams, siekant išmušti sprendimą, be kurio toks vienas dvaras galėjo būti nugriautas. Mero šeimos draugo dvaras. Tas dvaras, kurio statybininkams pats meras mokėjo pinigus, kaip jis pats prisipažino – tiesa, pridurdamas, esą buvo tik tarpininkas ir perdavė ne savo pinigus. Jeigu tai viešasis interesas, Viktoras Uspaskichas už savo rašliavą apie visatos dėsnius vertas Nobelio premijos literatūros srityje.

Dar prisiminkime garsiąsias Vyriausybės teisininkų išvadas. Tas pačias, kurių A.Butkevičius taip reikalavo prasidėjus skandalui.

Mūsų teisininkų išvados sutampa teisiniais klausimais su prokuroro išvadomis“, – kovo 9 d. sakė premjeras.

Kokios išvados? Ar jūs jas matėte? Ne. Aš irgi nemačiau, nors oficialiai prašiau leidimo susipažinti su šiuo dokumentu. Gavau neigiamą atsakymą.

Ir ką reiškia, kad išvados „sutampa su prokuroro išvadomis“? Na, tyrimą dėl Vijūnėlės istorijos nutraukti nutaręs prokuroras neįžvelgė nusikalstamos veikos požymių. O Vyriausybės teisininkai, kiek pamenu paties premjero pasisakymus, turėjo nustatyti, ar K.Trečiokas melavo Seimo Antikorupcijos komisijai, už ką gresia ir baudžiamoji atsakomybė. Jei Vyriausybės teisininkų ir prokuroro išvados „sutampa“, suprask, premjero teisininkų komanda staiga tapo ikiteisminio tyrimo organu ir ieškojo nusikaltimo požymių. O melavo ministras ar ne – tai kuo aiškiausiai parodo šios dvi citatos:

15min.lt nuotr./Kęstučio Trečioko liudijimas Seime ir Ričardo Malinausko citata iš slapta įrašyto pokalbio
15min.lt nuotr./Kęstučio Trečioko liudijimas Seime ir Ričardo Malinausko citata iš slapta įrašyto pokalbio

Taigi. Mistinės teisininkų išvados ministrui palankios ir visuomenei nerodomos. VTEK ministro veiklos net nesiima tirti, o premjeras į kameras sako, kad ministras nekaltas. Ar jus tenkina tokia tiesa? Manęs netenkina. Nes akivaizdu, kad ištisas institucijų aparatas buvo pajungtas vienam tikslui – sukurti teisinio proceso iliuziją, iš tiesų vengiant būtent tos informacijos, dėl kurios K.Trečiokas turėjo išlėkti iš ministro kėdės. Ir būtų išlėkęs, jei Lietuvos politika būtų nors kiek padoresniame lygyje.

Visa ši istorija prasidėjo kaip politinis detektyvas su vienu klausimu. Ar ministras melavo? Klausimas, kaip matote, taip ir liko neatsakytas – bent jau visos institucijos, kuriomis rėmėsi premjeras, atsakinėjo į visus klausimus, tik ne į šitą. Nes atsakymas akivaizdus.

Apsimelavusio ministro gelbėjimui pasitelktas mulkinimas ir melas. Būtų juokinga. Bet nėra.

TAIP PAT SKAITYKITE: Prezidentė po sprendimo dėl K.Trečioko: atsakomybė šiai Vyriausybei svetima

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius