-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sigitas Tamkevičius: Sekmadienio Evangelija. Kaip suprantame Adventą?

Jėzaus Kristaus, Dievo Sūnaus, Gerosios Naujienos pradžia, kaip pranašo Izaijo parašyta: Štai aš siunčiu pirma tavęs savo pasiuntinį, kuris nuties tau kelią. Tyruose šaukiančiojo balsas: Taisykite Viešpačiui kelią! Ištiesinkite jam takus! Taip pasirodė dykumoje Jonas.
Sigitas Tamkevičius
Sigitas Tamkevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Jis krikštijo ir skelbė atsivertimo krikštą nuodėmėms atleisti. Pas jį traukė visa Judėjos šalis ir visi Jeruzalės gyventojai. Jie išpažindavo nuodėmes ir buvo jo krikštijami Jordano upėje.

Jonas vilkėjo kupranugario vilnų apdaru, o strėnas buvo susijuosęs odiniu diržu. Jis valgė skėrius ir lauko medų. Jis skelbė: „Po manęs ateina galingesnis už mane, – aš nevertas nusilenkęs atrišti jo kurpių dirželio. Aš jus krikštijau vandeniu, o jis krikštys jus Šventąja Dvasia.“

(Iš Evangelijos pagal Morkų 1, 1–8)

Kelias į laisvę

Pranašas Izaijas aprašo džiaugsmingą izraelitų grįžimą iš Babilonijos tremties į Jeruzalę: „Prabilkit į širdį Jeruzalei ir šaukite jai, kad jos tremtis pasibaigė, jos kaltė išpirkta. Per dykumą tieskite Viešpačiui kelią! Tyruose ištiesinkite mūsų Dievui vieškelį!“ (Iz 40, 2.3).

Grįžimo iš tremties džiaugsmas pažįstamas ir mums, lietuviams. Jį išgyveno mūsų tremtiniai, dešimtis metų praleidę Sibire ir po tirono Stalino mirties sugrįžę į Lietuvą. Nors anuomet Lietuva dar buvo pavergta, bet tai nesukliudė tremtiniams džiaugtis: pagaliau mato artimųjų veidus, gali vaikščioti keliais ir takeliais, kuriuos mynė nuo vaikystės dienų.

Pasaulis ir jame viešpataujanti nuodėmė gali pavergti žmogų labiau nei fizinis pavergimas, kai žmogus įkalinamas ar ištremiamas. Nuodėmė, ypač sunki, ištremia žmogų iš dangaus tėvynės – Dievo artumo. Advento metas yra mūsų kelionė į laisvę, todėl esame kviečiami apmąstyti tai, kaip galime išsilaisvinti ir susigrąžinti, ką buvome praradę.

Esame kviečiami apmąstyti tai, kaip galime išsilaisvinti ir susigrąžinti, ką buvome praradę.

Evangelistas Morkus, pradėdamas pasakojimą apie mūsų Gelbėtoją Jėzų Kristų, pirmiausia pristato Jo pirmtaką – Joną Krikštytoją. Jonas krikštijo pas jį atėjusius žmones ir skelbė: „Po manęs ateina galingesnis už mane. Aš jus krikštijau vandeniu, o jis krikštys jus Šventąja Dvasia“ (Mk 1, 8).

Jono Krikštytojo laikų žmonės dvasiniams dalykams buvo imlesni už mus, XXI amžiaus žmones, nes anuomet buvo mažiau gundymų. Be to, žydai buvo romėnų pavergti, ir Jono skelbimas apie ateisiantį Mesiją žadino išsilaisvinimo iš prispaudėjų viltį.

Dabar gi mes, būdami laisvi, visai neblogai medžiagiškai įsikūrę ir informavimo priemonių užversti bevertėmis sensacijomis, esame praradę dvasinės laisvės ilgesį, nesugebame pasipriešinti mus pavergiančiai pasaulio įtakai. Nieko nėra blogiau, kaip vergui pamilti savo pančius.

Nieko nėra blogiau, kaip vergui pamilti savo pančius.

Advento metu Bažnyčia ragina mus išsivaduoti naudojant užtikrintas priemones – maldą ir pasninką.

Valandėlė, kurią melsdamiesi praleidžiame Dievo artumoje, mus atgręžia į tikrovę, kuriai esame skirti ir kurią per rūpesčius ir bėgimą primirštame.

Pasninkas nėra savęs kankinimas, bet tik priemonė labiau atsigręžti nuo kūniškų prie dvasinių dalykų. Pats reikalingiausias pasninkas nėra susilaikymas nuo mėsos gabalėlio, bet savęs apribojimas nuo mus atakuojančios informacijos srauto. Maža padės, jei penktadienį nevalgysime mėsos, bet nevaldysime smalsumo ir vis žvilgčiosime į savo išmanųjį telefoną, tikėdamiesi pamatyti ir perskaityti kažką įdomaus.

Dievo žodis apaštalo Petro lūpomis primena laikų pabaigą, kai „dangūs praeis su smarkiu ūžesiu, elementai sudegs ir suskils, ir žemė su savo kūriniais sudegs“.

Tačiau pasaulio pabaigos priminimas yra labai viltingas: „Mes laukiame naujo dangaus ir naujos žemės, kuriuose gyvena teisumas. Todėl, mylimieji, šito laukdami, stenkitės tapti jo akivaizdoje nesutepti, nepeiktini ir taikingi“ (2 Pt 3, 10.13–14).

Advento metu ruošiamės pasitikti į žmonijos istoriją ir mūsų tarpą ateinantį pasaulio Gelbėtoją Jėzų Kristų. Prieš du tūkstančius metų jis atėjo į žemę, gimė Betliejuje kaip silpnas kūdikėlis, bet pakeitė žemės veidą ir žmones, kurie Jį, kaip Mokytoją ir Gelbėtoją, priėmė. Adventas padės ir mums labiau atsigręžti į Jėzų ir jo paskelbtąją Gerąją Naujieną, jeigu tik žengsime reikalingą žingsnį.

Adventas padės ir mums labiau atsigręžti į Jėzų ir jo paskelbtąją Gerąją Naujieną, jeigu tik žengsime reikalingą žingsnį.

Advento metu dažniau prisiminkime apaštalo Petro palinkėjimą: laukiant Jėzaus atėjimo į mūsų tarpą, nepagailėti pastangų tapti jo akivaizdoje nesuteptiems, nepeiktiniems ir taikingiems

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius