-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skirmantas Malinauskas: Kodėl K.Pūkas iš Seimo nelėks, nors yra įstatymus sulaužęs gašlus kuilys?

Kęstutis Pūkas gali lengviau atsikvėpti. Socdemo Mindaugo Basčio ryšiai su Rusijos specialiosiomis tarnybomis ir kriminalinio pasaulio autoritetais užgožė jo lovos reikalus ir šis skandalas netrukus išsikvėps.
Skirmantas Malinauskas
Skirmantas Malinauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

O gaila. Mano galva, viskas kaip ant delno. Konstitucinis Teismas yra aiškiai pasisakęs, kad apkalta Seimo nariui galima jam sulaužius priesaiką. K.Pūkas prieš tapdamas Seimo nariu prisiekė „būti ištikimas Lietuvos Respublikai, gerbti ir vykdyti jos Konstituciją ir įstatymus“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstutis Pūkas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstutis Pūkas

Lietuvos Baudžiamojo kodekso 152 straipsnis skelbia: „tas, kas siekdamas seksualinio bendravimo ar pasitenkinimo vulgariais ar panašiais veiksmais, pasiūlymais ar užuominomis priekabiavo prie pagal tarnybą ar kitaip priklausomo asmens, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu.“

Ir tai ne vienintelis Lietuvoje galiojantis norminis aktas, draudžiantis seksualinį priekabiavimą.

K.Pūko vieta teismo, o ne Seimo salėje. Kodėl taip neatsitiks?

1. Todėl, kad Seimo vyrai yra mazgotės. Taip, deja, bet tenka tai pripažinti. Antai, dėl nederamo K.Pūko elgesio į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją ketvirtadienį kreipėsi Parlamentinė Moterų grupė.

Nes juk visi supranta, kad čia būtent moterų reikalas, kai Seimo narys nusprendžia padėjėjas į lovą įsiversti. Vyrams užstoti gąsdinamas merginas? Na ką jūs, kuriame amžiuje jūs gyvenate?

Seimo vyrai pavapa, kad „matėm“, „ėjo ten merginos“, „stebėjomės“, „klausėm Kęstučio“, bet K.Pūkas viską juokais nuleisdavo ir tuo viskas baigdavosi.

Juk politikui pasikviesti į darbo pokalbį moteris, demonstruoti savo galią, prieš jas naudoti psichologinį smurtą ir atvirai rėžti: „palik savo draugą, nes dabar turėsi dėmesį skirti man“, Lietuvoje yra greičiau norma nei išimtis?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Net „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos, kuriai priklauso K.Pūkas, seniūnas Remigijus Žemaitaitis nemato čia reikalo didelių bangų kelti, Kęstučio iš frakcijos mesti.

2. Todėl, kad sprendimus labiau lemia ne vertybės, o matematika. Seimo opozicijai žymiai svarbiau M.Basčio apkalta, nei kiauliškas K.Pūko elgesys. Pirmiausia todėl, kad M.Bastys yra valdančiojoje koalicijoje ir net buvo Seimo pirmininko pavaduotoju. Smūgis jam yra smūgis visiems valdantiesiems, o apkalta – koalicijos stiprumo išbandymas. Arba teks mesti lauk vieną iš „savų“, arba ginti Rusijos ir nusikalstamo pasaulio interesams atstovaujantį politiką. Bet kuriuo atveju, dėmė ant valdančiųjų munduro išliks ilgam.

K.Pūkas šiame žaidime tik menkas pėstininkas. Toks užkampio marginalas, kurio fone likę Seimo nariai gal net jaučiasi atrodantys geriau: „Na mes tai jau tikrai taip nesielgiame!“

Ne, geriau jūs neatrodote. Ir Seime likęs K.Pūkas, kuriam jūs toliau spausite ranką, bus to gyvas įrodymas.

Pamenate, kai buvo paviešinti Donaldo Trumpo įrašai, detalizuojantys, už kur jis mėgsta griebti moteris?

Tada žurnalistai sakė, kad JAV politikos galingiausiesiems gal ir sunku suprasti musulmonų ar meksikiečių problemas, bet žmonas, dukras, mamas turi visi.

Tiesiog pamąstykite, kad kitąkart į tokius darbo pokalbius, nebūtinai Seime, eis jūsų dukros, žmonos ar draugės. Palikdami K.Pūką parlamente jūs esate tylūs tokių „darbo pokalbių“ dalyviai.

3. Todėl, kad K.Pūkas yra ne tik politikas, bet ir žiniasklaidos priemonių valdytojas. Taip, mes galime pasijuokti iš „Pūko“ radijo stočių ir televizijos, bet politikai supranta, kad juos renka ne tik aukštuosius baigę didmiesčių gyventojai.

Maža kada teks pas Kęstutį į studiją užsukti. Juk Kęstutis net prezidentę savo laidoje pakalbinti sugeba. Kam dabar santykius gadintis dėl kažkokių niekų?

Pūko TV
„Pūko TV“

4. Todėl, kad rinkėjams toks K.Pūko elgesys ne tik priimtinas, bet ir vertas žavėjimosi. Va, tikras vyras! Penkios santuokos, 9 vaikai ir „parako parakinėje dar liko“!

Negi dabar tokį vyrą–mūrą iš Seimo dėl kažkokių studenčių mesi? Juo labiau, kad jos pačios kaltos, kam provokuoja su korupcija nenuilstamai kovojantį tautos išrinktąjį?

Galiausiai, pažiūrėkite aplinkui. Dar ne tokių dalykų įvairiose įstaigose pamatysite! Ypač, kur vadovai sovietinio raugo „načialnikai“ su savo supratimu apie sekretores, padėjėjas, administratores ir referentes. Tai ko čia prie Kęstučio prisikabinote? Jis toks, kaip visi. Tikras mūsų atspindys.

5. K.Pūkas galėtų netekti Seimo nario mandato ar bent jau dalies privilegijų, jei būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas ir prokurorai kreiptųsi į Seimą dėl parlamentaro neliečiamybės naikinimo.

Panašu, kad tai taip pat tik teorinė galimybė. Nors įrašyti K.Pūko pokalbiai abejonių nepalieka, norint pradėti ikiteisminį tyrimą dėl seksualinio priekabiavimo būtinas aukos pareiškimas. Kas iš merginų stos į atvirą kovą su galingu ir įtakingu asmeniu, kuris jau dabar nevengia jų gąsdinti ir įžeidinėti?

6. K.Pūkas Seime liks dar ir todėl, kad jam pačiam suvokti, jog pažeidė įstatymus, moralę, politiko etiką, nuoširdžiai patirti gėdos jausmą yra tas pats, kas tvarte augančiai kiaulei suvokti, jog ji purvina, ir imti ieškoti dušo nusiprausti. Atsistatydinti? Jūs gal juokaujate?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kiaulės
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kiaulės

Jam viskas normalu. Taip, kaip visada. Tik dėmesio kur kas daugiau, bet juk politikui nemokamo eterio per daug nebūna? Gal net dar labiau reitingai paaugs? Televizijos ir radijo stočių auditorija padidės? Gal todėl jis taip noriai dalina interviu ir be mažiausios sąžinės graužaties mėgaujasi rampų šviesa?

Ir jo rinkėjams, žiūrovams, klausytojams viskas normalu. Ir reklamą jo radijuje perkančioms įmonėms viskas tinka. Tikiu, kad net jo artimiesiems tai jokia naujiena.

O juk tai taip apgailėtina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius