-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Statybų skandalas: kalkių gamintojai įtaria fasuotojus afera, statybininkus šiurpina trūkinėjančios sienos (nuotraukos, video)

Naujienų portalo 15min.lt tyrimas atskleidė kriminalu kvepiančias statybinių medžiagų verslo aplinkybes, o kentėti tenka statybininkams bei būsimiems statomų namų gyventojams.
Eksperimento su kalkėmis akimirka
Eksperimento su kalkėmis akimirka / 15min.lt nuotr.

Statybinių medžiagų rinkoje – skandalas. Naujojoje Akmenėje įsikūrusi kalkes gaminanti bendrovė „Naujasis kalcitas“ įtaria, jog buvusi jos partnerė kalkių fasuotoja „Silbeta“ neteisėtai naudojasi jos vardu, o rinką užvertė neaiškios kilmės ir kokybės medžiagomis.Turime tokį produktą, dėl kurio negalime kokybiškai padaryti tinko. Ir taip visos Lietuvos mastu šiandien vyksta statybos, – kalkių kokybe piktinosi ekspertas J.Grabauskas.

15min.lt tyrimas prasidėjo, kai į redakciją kreipėsi statybų ekspertas 49 metų Juozas Grabauskas ir pareiškė: „Lietuvoje nebeliko normalių statybinių kalkių – tenka naudoti kažkokį brudą, nuo kurio visos sienos iškart sutrūkinėja kaip voratinklis!“

1983 metais tinkuotoju dirbti pradėjęs ir iki šiol šio darbo nevengiantis specialistas pasiūlė surengti eksperimentą: įsigyti parduotuvėje šviežių kalkių, nuvykti į statybvietę bei pasižiūrėti, kaip vyksta jų gesinimo procesas ir koks mišinys gaunamas.

J.Grabauskas sakė, kad pastaraisiais mėnesiais neberanda parduotuvėse „žalių maišų su normaliomis kalkėmis“, o visi prekystaliai populiariuose prekybos centruose užversti Kauno įmonės „Silbeta“ fasuotomis kalkėmis.

Kalkės – parodija

J.Grabauskas 15min.lt pasakojo, kad anksčiau ruošiant mišinį 200 litrų statinėje užtekdavo 50 kilogramų kalkių. „O dabar jos nesigesina! Kad pradėtų vykti gesinimosi procesas, tai yra, kad kalkės įgautų tam tikrą temperatūrą, dabar reikia mažiausiai 70 kilogramų“, – pasakojo eksperimentą demonstruodamas specialistas.

Beje, jis minėjo, kad maždaug prieš metus 50 kilogramų kalkių maišas kainuodavo 20 litų, o dabar 19 litų tenka pakloti vos už 25 kilogramų pakuotę. „Tokios prastos kalkės turėtų kainuoti tik 5 litus!“ – žaibais svaidėsi J.Grabauskas.

Jo teigimu, kalkių suprastėjimo požymių yra ir daugiau. Jos ne tik nesigesina, bet ir atrodo pilkos, nors turėtų būti baltos. Be to, paviršiuje matyti plaukiojant kažkokių nuosėdų. Keista ir paruošto mišinio konsistencija – jis netampa vientisa mase, primenančia sviestą ar grietinę.

VIDEO: 15min/Kalkių skandalo eksperimentas

„Silbeta“: turime sertifikatus

Statybines kalkes fasuojančios Kauno bendrovės „Silbeta“ direktorius Juozas Kutkaitis portalui 15min.lt teigė: „Labai keista, nes tos kalkės yra nepasikeitusios, tos pačios visą laiką ir buvo naudojamos. Svarbiausia – jos yra su visais sertifikatais ir atitikties deklaracijomis.“

Jis dar pridūrė: „Mes esame tik tarpininkai tarp vartotojo ir gamintojo – perkame fabrike didelį kiekį, sufasuojame ir parduodame.“Jeigu tu nori baltos spalvos, reikia pirkti baltus dažus, o ne dažyti karvės šūdu!“ – priekaištus dėl kalkių papilkėjimo atrėmė „Silbetos“ vadovas J.Kutkaitis.

Įmonės vadovas pateikė tokį palyginimą: „Jei atsivežtume laivą ryžių iš Indijos ir pradėtume juos fasuoti, o vartotojai staiga pasakytų: pernai buvo skanūs ryžiai, o šįmet – neskanūs! Tai ką gali pasakyti fasuotojas? Juk jis tų ryžių skonio nesureguliavo.“

„Reikalauti baltumo būtų juokinga...“

J.Kutkaitis tikino, kad kalkių medžiagai spalva yra ne rodiklis. „Nėra reikalavimo, kokia ji turi būti. Jeigu tu nori baltos spalvos, reikia pirkti baltus dažus, o ne dažyti karvės šūdu!“ – priekaištus dėl kalkių papilkėjimo atrėmė J.Kutkaitis.

Jis teigė, kad diskutuojant dėl kalkių kokybės „Silbeta“ neneria į krūmus ir pasiryžusi reikalauti gamintojų atsakingumo. „Bet kol kas mes nematome, ko reikalauti, nes esame šios srities profesionalai. O reikalauti kažkokio baltumo būtų juokinga."

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./J.Grabauskas rodo, kaip atrodo siena, nutinkuota naudojant abejotinos kokybės kalkes.
Taip atrodo siena, nutinkuota naudojant abejotinos kokybės kalkes.

Klausimą dėl kalkių išeigos „Silbetos“ vadovas siūlė adresuoti gamintojams.

Gamintojai apstulbę

Ant „Silbetos“ fasuotų maišų nedviprasmiškai nurodoma – kalkės pagamintos Naujojoje Akmenėje, įmonės „Naujasis kalcitas“ fabrike.

„Naujojo kalcito“ generalinis direktorius Aivaras Elzbergas 15min.lt pareiškė esantis apstulbęs.

„Silbetos“ maišuose mūsų kalkės?! Ne, ne! Čia jau kažkas iš fantastikos pasaulio! Šalia manęs dabar kaip tik sėdi mūsų komercijos direktorius. Jis sako, kad „Silbeta“ iš mūsų kalkių neperka, o perka iš kažkur, ir perka labai pigiai. Ir, sakė, labai patenkinti, o su mumis jie iš viso net nedirba.“

Įmonės vadovas pridūrė: „Aš bijau, kad jie kadaise kažką iš mūsų nupirko, bet naudojasi mūsų sertifikatu. „Silbeta“ kalkių iš mūsų 2008 metais paskutinį kartą pirko.“

„Kalkės – ne mūsų, su „Silbeta“ nedirbame“

Pasiklausęs eksperimento įspūdžių, kaip kalkės nesigesina, yra papilkėjusios, su nuosėdomis, nevientisos, o jas naudojant nutinkuota siena trūkinėja, „Naujojo kalcito“ vadovas nusikvatojo, o surimtėjęs pakartojo: „Mes galime tik konstatuoti: kalkės – ne mūsų, kadangi su „Silbeta“ mes iš viso nedirbame. Su mumis jie jau seniai jokių kontaktų nepalaiko, su „Silbeta“ nėra jokios sutarties. Mes savo kalkių fasuoti niekam neduodame, patys jas fasuojame, yra mūsų firminiai maišiukai, tokie balti su žaliu.“„Silbetos“ maišuose mūsų kalkės?! Čia jau kažkas iš fantastikos pasaulio! „Silbeta“ iš mūsų kalkių neperka, o perka iš kažkur, – galimą buvusių partnerių aferą atskleidė „Naujojo kalcito“ vadovas A.Elzbergas.

Maža to, „Naujasis kalcitas“ apskritai buvo nutraukęs kalkių gamyba – fabrikas uždarytas 2008-ųjų gruodį, o gamyba atnaujinta tik 2009-ųjų rugsėjį. „Per tą laiką kalkių nebuvo, mes jų niekam nepardavinėjome. Visi vežė arba iš Lenkijos, arba iš Baltarusijos“, – pasakojo A.Elzbergas.

„Mes jiems užmausime maišą ant galvos!“

„Naujojo kalcito“ vadovas svarstė: jeigu kalkes naudojantys statybininkai oficialiai pareikštų pretenzijas dėl jų kokybės, tai taptų pagrindu kreiptis į teisėsaugos organus tiek dėl moralinės, tiek dėl finansinės žalos. „Nes naudotis kitos įmonės sertifikatu yra nusikaltimas“, – įsitikinęs A.Elzbergas.

Įmonės vadovas nelėpė pykčio: „Silbeta“ su mumis net nesišneka, tik visaip mus išvadina, patys kažkokių velnių pridirba, o paskui viską suverčia mūsų vardu. Tada mes jiems užmausime maišą ant galvos, ir viskas, nes čia jau rimtas reikalas!“

Savo ruožtu ekspertas J.Grabauskas apibendrino, kad kol „Naujasis kalcitas“ ir „Silbeta“ aiškinsis santykius, o parduotuvėse bus prekiaujama įtartinomis kalkėmis, daugelis Lietuvos statybininkų kentės naudodami šią medžiagą bei mėgindami toliau dirbti. O užsakovai mokės už tai pinigus ir gaus tą patį rezultatą – sutrūkinėjusias sienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius