-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 27

Tomas Janeliūnas: Karas, kuris užbaigia epochą

Prieš metus prasidėjusi Rusijos karinė invazija į Ukrainą kelia daugybę klausimų – kaip tai galėjo apskritai įvykti? Kokios buvo esminės Vakarų klaidos, kad Europoje turime tokį brutalų karą, nematytą nuo pat II-ojo pasaulinio karo pabaigos? Ir kaip šis karas pakeis pasaulio tvarką, kurtą dešimtmečius?
Tomas Janeliūnas
Tomas Janeliūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Po Šaltojo karo pabaigos kurį laiko vyko aktyvi akademinė ir praktinės politikos diskusija: ką daryti su Rusija? Buvo kalbama apie du galimus strateginius pasirinkimus: sulaikymas arba įtraukimas (angl. containment or engagement)? Abi nuostatos remiasi skirtinga ontologija, skirtingu konceptualiu supratimu, kas yra Rusija.

Sulaikymo idėja pagrįsta įsitikinimu, jog Rusija yra revizionistinė valstybė, kuri išnaudos Vakarų silpnybes ir bandys atkurti savo galią ir įtaką.

Įtraukimo pozicija remiasi tikėjimu, jog Rusija yra svarbi ir būtina partnerė kovojant su globalaus pasaulio problemomis: terorizmu, masinio naikinimo ginklų platinimu, klimato kaita ir pan. Kitaip tariant, nuostata, kad Rusijai šios globalios problemos irgi rūpi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Fundamentalios klaidos

Nors savo prigimtimi tai visiškai skirtingos pozicijos, praktinėje politikoje Vakarai balansavo ir bandė derinti šias strategijas. Viena ranka įtraukdavo Rusiją (tarkime, rėmė jos priėmimą į Pasaulio prekybos organizaciją, su džiaugsmu investavo į Rusijos energetiką ir finansų sektorių), o kita ranka šiek tiek bausdavo ir sulaikydavo – dėl žmogaus teisių pažeidinėjimų, karo prieš Sakartvelą, Krymo aneksijos.

Šiandien jau turbūt visiems aišku, kad toks balansavimas ir kompromisų paieškos buvo pats blogiausias variantas. Tai lyg bandyti savo organizmą gydyti tuo pat metu ir badavimo metodu, ir papildomais energetiniais maisto papildais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius