-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Kanapinskas: Naujoji privačių interesų deklaravimo koncepcija – žingsnis pirmyn, du atgal?

Planuojama, kad šių metų viduryje pradės veikti privačių interesų registras (PIR), kuris turės apie 20 sąsajų su kitais valstybės registrais bei informacinėmis sistemomis, todėl tikėtina, kad didelė dalis deklaruotinų duomenų bus automatiškai perkelta į preliminarias deklaracijas. Tikimasi, kad deklaruojančiam asmeniui beliks informaciją patikrinti, prireikus papildyti ir pateikti. Laikytina, kad PIR įteisinimas yra teigiamas žingsnis, siekiant supaprastinti deklaravimo procesą ir efektyviau kontroliuoti jo įgyvendinimą.
Virginijus Kanapinskas
Virginijus Kanapinskas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Kita vertus, išskirtinis naujos deklaravimo koncepcijos požymis – platesnis deklaruojančių subjektų ratas, tačiau siauresnis ir neaiškiai apibrėžtas deklaracijos turinys, mano nuomone, ypač aktualus tais atvejais, kai kalbama apie aukščiausias pareigas einančius valstybės politikus.

Pavyzdžiui, ypatingas Seimo ir Vyriausybės narių teisinis statusas pagrindžia visuomenės interesą žinoti apie jų ryšius su juridiniais asmenimis bei didelės vertės sandorius, nes tokia informacija sudaro prielaidas stebėti ir veiksmingai kontroliuoti, jog minėti asmenys tinkamai vykdytų savo įgaliojimus, vengtų viešų ir privačių interesų supriešinimo, nesinaudotų pareigomis asmeninei naudai gauti.

Toks skaidrumo „šuolis“ sunkiai suderinamas su kai kurių kitų pažangių ES valstybių narių teisinio reguliavimo praktika ir gali būti vertinamas kaip dar vienas išbandymas mūsų jaunai demokratijai.

Šiuo aspektu pažymėtina, kad nuo 2020 m. sausio 1 d. asmenys, priimantys visai valstybei reikšmingus sprendimus, gali lengviau atsikvėpti, nes jiems nebereikės aiškintis, kodėl nedeklaravo tūkstantinės ar net milijoninės vertės sandorių, ryšių su juridiniais asmenimis ar individualios veiklos, – įstatymas tokios pareigos nebenumato, išskyrus atvejus, kai dėl nurodytų duomenų gali kilti interesų konfliktas.

Negana to, konflikto tikimybę paliekama vertinti patiems politikams. Esą taip skatinamas jų sąmoningumas, kuris iki šiol pasireiškė tik reto grožio akimirkomis. Paprastai kalbant, tai reiškia, kad politikų deklaracijos galės būti beveik tuščios. Toks skaidrumo „šuolis“ sunkiai suderinamas su kai kurių kitų pažangių ES valstybių narių teisinio reguliavimo praktika ir gali būti vertinamas kaip dar vienas išbandymas mūsų jaunai demokratijai.

Atsižvelgiant į tai, darytina išvada, kad aukščiausias pareigas valstybinėje tarnyboje einantiems asmenims galėtų būti taikomi didesni privačių interesų deklaracijų turinio reikalavimai nei eiliniams deklaruojantiesiems, o visuomenės teisė gauti informaciją apie jų ryšius su juridiniais asmenimis, didelės vertės sandorius ir individualią veiklą neturėtų būti ribojama.

Virginijus Kanapinskas yra teisės krypties socialinių mokslų daktaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius