Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Violeta Grigaliūnaitė: Sužiedėjusio Vilniaus valdžios pyrago dalybos

Vilniaus miestas turi naują vicemerę – net 42 tarybos nariai balsavo, kad ja būtų paskirta Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovė Edita Tamošiūnaitė. Prieš tebuvo 5. Tokia vienybė šios kadencijos sostinės taryboje tikra retenybė. Gal kandidatė tokia stipri ir todėl ją taip vertina? Vargu, nes paklausta apie energetiką, kurią teks kuruoti, ji tesako ne viena sprendimus priiminėsianti. Tad kas tai – politinių oponentų bandymai įgelti vieni kitiems? Juk kandidatė net neaišku kam atstovaus – pozicijai ar opozicijai.
Violeta Grigaliūnaitė
Violeta Grigaliūnaitė

Pusantros savaitės Vilniaus savivaldybėje tvyrojęs chaosas suvaldytas: konservatorių vicemerą Valdą Benkunską pakeitė E.Tamošiūnaitė. Atrodytų, susiformavo ir naujoji valdančioji dauguma, turinti net 32 tarybos narius, nes prie Liberalų sąjūdžio ir socialdemokratų prisijungė „Tvarkos ir teisingumo“ bei LLRA-KŠS frakcijos.

Prisijungė ar tik postą gavo?

Tik kad neaišku – prisijungė tie „lenkai“ prie valdančiųjų ar vis dėlto neprisijungė. Remigijus Šimašius šypsenos ir optimizmo nepraranda – jis tiki (ar nori tikėti), kad jei LLRA-KŠS gauna vicemero postą, tai de facto tampa ir koalicijos dalimi, gal net kokią sutartį pasirašys. Tiesa, vėliau, nes balsuojant dėl vicemerės paaiškėjo, kad dėl nieko daugiau ir susitarta nėra.

Optimizmo prireiks R.Šimašiui, kuris pats ir užvirė košę, kai iš koalicijos išmetė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovus, sakydamas, kad „su konservatoriais judėjimas pirmyn tapo panašus į plaukimą laivu išmetus inkarą“.

Antra pagal dydį taryboje, 10 narių turinti LLRA-KŠS frakcija (pirmoji yra Liberalų sąjūdžio frakcija su 15 narių) nė žodelyčiu iki šiol nėra užsiminusi apie tai, kad dabar jau bus pozicijoje ir rems liberalų sumanymus visur ir visada. Šioje politinėje partijoje sprendimus priima jos viršūnėlė su pirmininku Valdemaru Tomaševskiu. Iki šiol jis apie bendradarbiavimą su Vilniaus meru ir valdančiaisiais kalbėjo tik užuolankomis, sakydamas, kad vicemerą siūlys, bet formaliai prie valdančiųjų nesijungs.

Tai tokia ta parama „geriems sprendimams“ – lyg kokie mainai: jūs mums padedate vienur, mes jums kitur.

Kokie tolesni jų žingsniai, jau ir paklausti nėra ko – V.Tomaševskis į skambučius neatsiliepia. Trečiadienį prieš tarybos posėdį jis sukinėjosi savivaldybės pastate, tačiau pamatęs žurnalistus dingo, kai kurie tarybos nariai pastebėjo, kad išėjo ne per duris pirmajame aukšte, o per požeminį garažą.

Palaikys „gerus sprendimus“

O E.Tamošiūnaitė džiaugiasi naujomis pareigomis – bent taip atrodo. Paklausta, kaip ji ir jos frakcija elgsis, jei liberalai ir kiti koalicijos nariai nepalaikys jos siūlymų, išsisuko pasakydama, kad „jei taip bus, tai žiūrėsim, nespėliosime dabar“.

„Iš tiesų tam tikrus sprendimus ir iki šiol palaikėme, pavyzdžiui, dėl viešojo transporto atnaujinimo. Kai buvo geri sprendimai miestui, tikrai juos palaikėme“, – tvirtino naujoji vicemerė E.Tamošiūnaitė žurnalistams, pamiršdama paminėti, kodėl palaikė tuos sprendimus dėl viešojo transporto.

Ogi dėl to, kad liberalai palaikė sprendimus dėl trijų tautinių mažumų mokyklų virsmo ilgosiomis gimnazijomis, kai jau buvo priimti sprendimai vieną iš šių mokyklų palikti keturmete gimnazija (A.Mickevičiaus gimnaziją), o dviem neleisti siekti gimnazijų statuso (S.Konarskio ir A.Puškino mokykloms). Tai tokia ta parama „geriems sprendimams“ – lyg kokie mainai: jūs mums padedate vienur, mes jums kitur.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė

Įkaitino partnerius koalicijoje

Kaip tik šie du sprendimai itin įkaitino atmosferą tarp liberalų ir konservatorių. TS-LKD frakcija stabdė sprendimus dėl transporto, teigdama, kad jie neskaidrūs – esą kaina renkantis veiklos nuomą per didelė. Liberalų sąjūdis sugebėjo įkalbėti lenkus ir sprendimas, kiek pakoreguotas, galų gale buvo priimtas, o autobusai įsigyjami išperkamosios nuomos būdu.

Už tai jau balsavo ir konservatoriai, bet liberalai kolegų koalicijoje neklusnumo neužmiršo. Sumokėjo, kaip sakoma, ta pačia korta: palaikė LLRA-KŠS inicijuotą siūlymą dėl tautinių mažumų ilgųjų gimnazijų. Konservatoriai įsiuto, nes buvo įdėję daug pastangų pertvarkant sostinės mokyklų tinklą.

Nesutarimai tuo nesibaigė. Jau rugsėjį, grįžę po vasaros atostogų, tarybos nariai priešinantis merui ir liberalams konservatorių siūlymu priėmė sprendimą skirti milijoną eurų profesionaliems sporto klubams – „Lietuvos rytui“ ir Vilniaus „Žalgiriui“. Keistą, greitą ir argumentais nepagrįstą sumanymą palaikė ir LLRA-KŠS, parodydama, kad užkulisinius žaidimus moka žaisti puikiai.

Kibirkštys lakstė ir teliko laukti, kada šis burbulas sprogs.

Viskas dėl bylos?

V.Benkunskas sako, kad byla yra priežastis, kodėl jie tapo nereikalingi. Kas tiksliai – nesako.

Dar vienas lašas – pareikšti įtarimai Liberalų sąjūdžiui politinės korupcijos byloje. Tada visi liberalų partneriai Vilniaus miesto valdančioje koalicijoje reikalavo užtikrinimo, kad byla niekaip nesusijusi su Vilniaus miestu, mero rinkimu kampanija ir t.t.

Konservatoriai žadėjo kelias savaites galvoti ir dar tikslinosi atsakymus, kai R.Šimašius pranešė apie nutraukiamą bendradarbiavimą su jais. Paprastai tariant – išmetimą iš koalicijos sostinėje. Tad dabar V.Benkunskas sako, kad byla yra priežastis, kodėl jie tapo nereikalingi. Kas tiksliai – nesako.

Tik kad rinktis sudarydami naują valdančiąją daugumą liberalai nebeturėjo iš ko. Norint turėti bent 26 balsus, reikėjo kurios nors didesnės frakcijos paramos. Laimėjęs tiesioginius mero rinkimus R.Šimašius kaip užsuktas kartojo, kad jau su kuo su kuo, o su Artūro Zuoko Lietuvos laisvės sąjunga ir LLRA-KŠS nesiderės. „Per dvejus metus daug kas savivaldybėje pasikeitė“, – dabar sako meras, vis pakartodamas, kad ne iš gero gyvenimo čia ta nauja keista koalicija su „lenkais“.

Gal ir ne iš gero gyvenimo, tik iš šalies žiūrint visa tai atrodo kaip paprasčiausias bandymas bet kokia kaina išlaikyti valdančiąją daugumą ir įgelti konservatoriams – štai, liberalai gali valdyti Vilnių ir be jų. Ar seksis – anksti spręsti. Ankstesnių sostinės valdžių patirtis rodo, kad LLRA-KŠS gali būti pakankamai patikimas partneris, frakcija vieninga ir balsuoja, kaip sutarta. Bet jiems tai turi būti naudinga.

Tik kad šįkart, nors garsiai niekas nieko ir nesako, neatrodo, jog frakcijos nariai, bent dalis jų, būtų labai laimingi dėl grįžimo „prie valdžios“. Arba negrįžimo – juk jie vis dar opozicija. Oficialiai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Chaosas Vilniaus savivaldybės taryboje suvaldytas: vicemere tapo Lenkų rinkimų akcijos atstovė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius