-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 22

Vladimiras Laučius. Prezidento rinkimai: show must go on

Kadangi rinkimai jau seniai turi daugiau bendra su pramogų pasauliu nei politika arba demokratija, sulig kiekviena rinkimų kampanija sulaukiame kurio nors realybės šou (prezidentas, Seimas, Europos Parlamentas, savivalda) tęsinio. Dabar tai – ateinančių metų gegužę vyksiantys prezidento rinkimai.
Vladimiras Laučius
Vladimiras Laučius / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Visuomenės nuomonės apklausos, kurios irgi daugiau pasako apie pramogų pasaulio hit paradų madas nei visuomenę arba kieno nors nuomonę, jau kurį laiką leidžia daryti išvadą, kad antrajame rinkimų ture dabartinis prezidentas varžysis su vienu iš pastarosiomis dienomis viešai išnyrančių kandidatų – ir greičiausiai laimės.

Visi supranta (arba pasistengę galėtų suprasti), jog prezidento rinkimų rezultatai daugumai žmonių nieko iš esmės nepakeis – nei ekonomiškai, nei dvasiškai, nei politiškai, todėl dalyvavimas juose eilinį kartą virs tarsi nuėjimu į koncertą: keli atlikėjai, keliolika dainų, žiūrovų balsavimas, įspūdžiai apie atlikėjus prie vyno taurės, naktis, nauja darbo diena, seni rūpesčiai, taškas.

Tie, kas sugalvojo, kad Lietuvai būtinai reikia visuotinai renkamo prezidento institucijos, kurios galios iš dalies persidengtų su vyriausybės galiomis, padarė, kaip madinga sakyti, prieštaringai vertinamą sprendimą.

Ir prieš tris dešimtmečius buvo galima, ir dabar vis dar galima rasti argumentų ne tik „prieš“, bet ir „už“. Kaip ir kalbant apie Konstitucinį Teismą, kuris, kaip Katalikų Bažnyčia versus protestantizmas, remiasi įsitikinimu, jog turi lemti ne tik pats Šventasis Raštas, bet ir jį aiškinanti doktrina bei jos kūrėjai.

Tiek Konstitucinio Teismo, tiek prezidento institucijos atžvilgiu norėtųsi pastebėti, kad Lietuvos politiniam tikėjimui šiek tiek trūksta gaivesnio oro, liuteriškos Reformacijos ir viešos diskusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius