-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaras Radzevičius: Mūsų nerimo ruduo

Kai atrodo, kad valdantiesiems nebėra kur daugiau tyčiotis iš mūsų, ant galvų užpilama nauja mėšlo priekaba. Taip mes patręšiami prieš rinkimus. Nežinia, kas iš to išaugs, bet gal korupcinė smarvė padės nusukti nosis nuo dabar išrinktų melagių, kyšininkų ir aferistų. O gal taip atrodo tik tiems, kurie turi internetą ir yra optimistai.
Vytaras Radzevičius
Vytaras Radzevičius / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Išgirdus žinią apie šakučių skandalą, pirmas apėmęs jausmas buvo įtūžis. Akys krauju pasruvo. Norėjosi tas šakutes subesti į subinę ir keturiems komunarams pardavėjams, ir pirkėjams. Ir paleisti juos vaikščioti ratu Lietuvos pasieniais, kad samčiais į lenteles daužytų ir vatnikus baidytų.

Iš Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės reakcijų į skandalą vėl supranti, kodėl atsirado posakis „užnugario žiurkės“. Aiški takoskyra tarp politinių ir karinių rangų. Gynybos ministro postas atiteko socialdemokratams. Jų kuruojamoje ministerijoje įvyko afera. Jie ir turi atsakyti. Kartu, petys į petį. Kaip sakė premjeras, šaudė tu šaudė (angl. – shoulder to shoulder). Kariuomenės vado pareiga – kad kariai būtų pajėgūs ginti kraštą karinėmis priemonėmis. Šakutės nėra jo kompetencija ir jam tikrai dėl to nereikia aiškintis.

Gynybos ministro postas atiteko socialdemokratams. Jų kuruojamoje ministerijoje įvyko afera. Jie ir turi atsakyti. Kartu, petys į petį. Kaip sakė premjeras, šaudė tu šaudė.

„Bet dabar ne metas prisiimti atsakomybę“, – ūžia partija. „Rinkimai ant nosies. Dabar reikia mokyklose linijinius šokius šokti ir žadėti žmogumi pasirūpinti“. Nes ketverius metus tam nebuvo laiko. Jei jus kas pakeltų vidury nakties ir lieptų staigiai atsakyti– kokie geri dalykai įvyko Lietuvoje per pastaruosius ketverius metus?

Taromatai atsirado. Bet tai ne valdžios nuopelnas. Suskystintų dujų terminalas buvo pabaigtas. Bet tai tęstinis politinio sutarimo projektas. Šauktinių tarnyba grąžinta. Įvestas reikalavimas parodyti dokumentą perkant alkoholį. Bet tai irgi ne politikų nuopelnas. Daugiau nieko gero į galvą nešauna.

Užtat verda priešrinkiminės aistros. O jos šiemet bus kaip reta populistinės. Kodėl? Nes realiai tai paskutinė galimybė palaigyti gerovės pievose, kurias finansuoja Europos Sąjunga. 2020-aisiais eurotiekis bus užsuktas.

Tad lieka pusantros kadencijos. Ką ten su puse kadencijos darysi? Ten po to gal net rimtus sprendimus reikės priimti, galvas sukti. Geriau jau bus pasitraukti kur nors iš politikos į kokį nors ramų postelį tykioje ministerijoje. O štai šią kadenciją tai dar bus reikalų. Žūtbūt reikia prasimušti į išrinktuosius. Yra dar neišsemtų rezervų, kol ES neužtrūko.

Kaip dabar suprasti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kritiką prekybininkų tvarkai parodyti asmens dokumentą perkant alkoholį? Koks čia tyčiojimasis iš visuomenės? Kame čia sunkumas dokumentą nešiotis? Rūkymo draudimas viešose vietose žaibiškai tapo gera tradicija. Prigis ir ši tvarka. JAV baruose tau vietoje „Hello“ dažniausiai sako „Your ID, please“. Ar dėl to kas nors patiria patyčias? LVŽS pareiškimas labiau primena nuoskaudą, kad iš jų žaidimą „Blaivybės monopolis“ atėmė.

Išgyventi antrą tokią kadenciją neužteks jėgų.

Artėja mūsų nerimo ruduo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius