Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytautas Plečkaitis: Europa silpsta politiškai, bet tik bejėgiškai stebi artėjančią tragediją

Tuo metu, kai Lietuvoje vyko pirmasis prezidento rinkimų turas, Ukrainos rytuose – Donecke ir Luhanske – automatais ginkluoti separatistai, remiami Maskvos, bandė daryti referendumą. Žmonių susirinko daug. Bet kiek jų buvo iš tikrųjų, niekas nežino, nes nebuvo ir rinkėjų sąrašų. Visi susirinkusieji atvirai balsavo už tai, kad Doneckas būtų atskira respublika, o pasiskelbęs Donecko prezidentas kreipėsi į Rusiją, prašydamas sritį prijungti prie Rusijos.
Vytautas Plečkaitis
Vytautas Plečkaitis / BFL nuotr.

Akivaizdu, kad vadinamasis referendumas neatitiko elementarių referendumui keliamų sąlygų ir jis yra niekinis. Nė viena civilizuota valstybė jo nepripažįsta. Net Rusija nedrįso pasiųsti Valstybės Dūmos stebėtojų į pseudoreferendumą, kaip ji darė Kryme, ir nepripažino jo teisėtu. Tačiau pareiškė gerbianti balsavusiųjų valią.

 Vis dėlto būtų klaidinga nematyti, kad rytų Ukrainos žmones veikia ne tik Rusijos propaganda, jos ginkluoti diversantai, o kartais paprasčiausi ginkluoti banditai, bet ir vietinių oligarchų interesai ir Kijevo valdžios nesugebėjimas rasti su jais dialogą.

Rytų Ukrainos žmonės jaučiasi nesaugūs, o jų elementarios teisės nuolat pažeidžiamos savavaliaujančių ginkluotų žmonių. Daugelis neturi darbo arba bijo jį prarasti, pragyvenimo lygis yra kur kas žemesnis nei Kijeve. Jei Kijevas neras su jais kalbos, Rusija tai padarys lengvai.

Rytų Ukrainos žmonės jaučiasi nesaugūs, o jų elementarios teisės nuolat pažeidžiamos savavaliaujančių ginkluotų žmonių. Daugelis neturi darbo arba bijo jį prarasti, pragyvenimo lygis yra kur kas žemesnis nei Kijeve.

Jei Kijevas neras su jais kalbos, Rusija tai padarys itin lengvai. Tokių neteisėtų referendumų organizavimas ir jų palaikymas gilina krizę Ukrainoje ir gali šalį suskaldyti.

Europos Sąjunga, atsakydama į neteisėtą referendumą, paskelbė eilines kuklias sankcijas. Tokias kuklias, kad net patiems ES užsienio reikalų ministrams sunku paaiškinti, ką jos reiškia.

Tiesa, žodžiais dar kartą pagrasinta Rusijai, kad ES imsis dar griežtesnių sankcijų. Kartais atrodo, kad tos sankcijos įvedinėjamos ne tam, kad pakenktų agresoriui, o tam, kad nuramintų tarptautinę žiniasklaidą ir aktyvesnę ES visuomenės dalį.

 Akivaizdu, kad Rusija tų sankcijų nebijo ir daro tai, ką buvo numačiusi daryti. Jos kariuomenė kaip stovėjo, taip stovi netoli Ukrainos sienos, nors V.Putinas paskelbė, kad ji atitraukta. Visi Vakaruose jau priprato, kad Rusijos vadovų žodžių nelydi veiksmai arba tie veiksmai būna visai priešingi pasakytiems žodžiams.

Politikos apžvalgininkai seniai pastebėjo, kad Rusijos prezidentas ES nelaiko rimtu žaidėju. Rusai žino, kad ES šalys tikrai nėra vieningos, nors mėgsta vienybę demonstruoti. Anot įtakingo vokiečių leidinio „Die Welt“, yra pikta matyti, kad tuo metu, kai į ES duris beldžiasi didžiausia politinė krizė nuo Balkanų karo laikų, ES stovi tarsi užspaustas kamputyje žiūrovas.

Rusija rimtai apie Ukraina kalba tik su Amerika, Vokietija ir Šveicarija. Tokia Maskvos nustatytų rangų seka. Europos Sąjungos silpnumo priežastys kelios. Pirmoji – vienybės stoka, nors susirinkę pirmadienį ministrai kaip išmoktą maldą kartojo žodžius apie tai, kokie jie yra vieningi.

Šią savaitę žurnalas „Spiegel“, remdamasis Vokietijos žvalgyba, atskleidė, kad  Rusijos Trojos arklys Europos Sąjungoje yra viena skurdžiausių ES šalių – Bulgarija

Dėl vienybės nebuvimo rimtai net nediskutuojama apie Kremliaus režimo artimųjų sąskaitų užšaldymą. Kietos politikos šalininkai yra Vidurio Europos šalys – Baltijos valstybės, Lenkija ir Švedija. Pietų šalys mano, kad nieko nereikia daryti, Didžioji Britanija laviruoja, o Vokietija ir Prancūzija sėdi tarp dviejų frontų ir bando suderinti interesus bei parodyti ES vienybę.

Šią savaitę žurnalas „Spiegel“, remdamasis Vokietijos žvalgyba, atskleidė, kad  Rusijos Trojos arklys Europos Sąjungoje yra viena skurdžiausių ES šalių – Bulgarija, visiškai energetiniu požiūriu priklausoma nuo Rusijos.

Bulgarijos verslininkai ir nemažai politikų bei buvusių specialiųjų tarnybų žmonių sėdi Rusijos kišenėje ir atlieka Rusijos lobistų vaidmenį Europos Sąjungoje. Panašiu keliu eina Vengrija, kurios premjeras Orbanas neseniai pareiškė pretenzijas Ukrainai dėl Užkarpatės vengrų teisių pažeidimų ir reikalavo jiems autonomijos. Ar konservatyviu liberalu save vadinantis vengrų premjeras neseka Rusijos pėdomis?

V.Putinas gerai žino, kokioje padėtyje yra Europa ir jis nuolat yra bent vienu žingsniu lenkia Europos Sąjungą ir JAV. „Jis žongliruoja savo diplomatija ir žodžių jėga ir nė akimirksnio nesvyruoja. Viskas eina pagal jo planą. Ukraina skyla, europiečiai žiūri, o rusai buriasi aplink savo prezidentą“, – liūdnai nuteikia įtakingas vokiečių dienraštis.

Lieka tikėtis, kad taip nesitęs ilgai, kad su JAV pagalba  ES pabus iš patogaus vartotojiško snaudulio ir kartu su JAV sustabdys Ukrainos skilimą bei Rusijos galios slinktį į Europą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius