Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žilvinas Pekarskas: „Eurovizija 2013“. Kaip Andrius Pojavis Lietuvą vienijo

Gyvenime taip dažniausiai ir būna: kai tik nieko nesitiki, tai ir gauni su kaupu. Ar tai būtų Europos krepšinio čempionatas'2003, ar „Eurovizija 2013“.

O jei iš anksto skalambiji „We are the winners“, rezultatas dažnai nuvilia. 

Kas bendro tarp „Eurovizijos“ ir krepšinio

Jei žadi „Siemens“ arenoje pasipuošti Europos čempionato medaliais, gauni į kaulus net nuo makedonų. Ir labai skaudžiai.

Žvelgiant į dar senesnius laikus: 2000 m. Sidnėjuje tik per klaidą nenugalėjusi JAV rinktinės, po metų Šaro vedama komanda Turkijoje žiauriai pažeminta latvių. Bet iškart po to „nurašyta“ rinktinė 2003 m. vėl tapo Europos čempione. Pagaunate mintį: kuo daugiau skeptikų aplink, tuo geresni rezultatai? Išvada: neverta per daug tikėtis ir gadintis nervų. Ir gadinti nuotaikos kitiems, ypač pagrindinių vaidmenų atlikėjams.

Tačiau ir sėkmės, ir fiasko atveju labai įdomi chameleoniška tautos reakcija. Vieną dieną visi vieningi kaip kumštis, o kitą – atpirkimo ožių ieško kas netingi. Tas pats pasakytina ir apie „Euroviziją“. Kone kasmet.

Vieną dieną visi vieningi kaip kumštis, o kitą – atpirkimo ožių ieško kas netingi.

Visos apklausos ir viešoji nuomonė apie Andrių Pojavį ir jo paprastą gitarinę dainą „Something“ iki vėlyvo antradienio vakaro rėkte rėkė: oi, bus gėda, bus blogai, esame nevykėliai ir skurdžiai. Skeptikų ir pesimistų skaičius gerokai viršijo 60 proc. Andrius, ko gero, turėjo jaustis kaltas, kad lindo į šį pragarą, užuot leidęs kokį strakaliojantį popmuzikos minedą. Geriau jau būtų likęs namuose mažylės dukrelės sūpuoti.

Net „Eurovizijos 2013“ žurnalistai be fejerverkų ir trumpasijonių šokėjų atvykusiam Andriui Pojaviui žadėjo pirmajame pusfinalyje trečiojo brolio vietą – pačią blogiausią. Pamenate, panašiai nutiko ir Evelinai Sašenko 2011 metais?

Vieniems nepatiko jos vokalinė daina, kiti kabinėjosi prie suknelės ir net figūros. Žodžiu, Lietuvos ir Diuseldorfe turėjo laukti mažų mažiausiai pažeminimas. O prašau – finale žavioji lakštingala liko 19-ta! Be jokių blizgučių ir triukų, kainuojančių dešimtis ir šimtus tūkstančių. Tik Evelina ir jos daina. Su bambeklių minia už nugaros. Minia, trumpinančia gyvenimą.

Jei Lietuva staiga pradėtų karą su bet kuria pasaulio valstybe, mūsų šalis žlugtų jau tą pačią dieną. Nes lietuviai vieni kitiems iškart gerkles ir akis išdraskytų.

Vienas internautas labai taikliai parašė. Jei Lietuva staiga pradėtų karą su bet kuria pasaulio valstybe, mūsų šalis žlugtų jau tą pačią dieną. Nes lietuviai vieni kitiems iškart gerkles ir akis išdraskytų.

Susivienijo ir emigrantai?

Tačiau Andriaus Pojavio sėkmė pusfinalyje staiga visus tautiečius ir Lietuvos gyventojus suvienijo. Kažkaip netikėtai ir Andriaus šiltas akių žvilgsnis pastebėtas, ir gražūs antakiai. Na ir daina primena ne pašūkčiojimus, o „Coldplay“ skambesį . Net ir gėjai nedviprasmiškai ėmė jį vadinti „seksiuku“. Viskas staiga apsivertė aukštyn kojom.

Visa Lietuva ėmė net emigrantams dėkoti, kad balsavo už „Something“ ir po svarą už skambutį paaukojo. Įsivyravo taika, harmonija ir trijų milijonų vienybė. Gal lėmė Andriaus internacionalumas (seneliai iš Punsko, pats gyvena Milane, daug klajojęs po Airiją), o galbūt ir po pasaulį išsibarstę lietuviai pagaliau išmoko vertinti savo retą DNR? O gal tikrų patriotų daugėja ne tik Jurbarke, į kurį kada nors Andrius vis tiek sugrįš?

Žydiška tradicija girti savus

Šia proga – labai pamokanti istorija iš gyvenimo, virtusi anekdotu. Apie žydus, aišku. Aukščiausio lygio priėmime poetas žydas prieina prie Rusijos prezidento ir giria: „Matote tą žydų verslininką prie lango. Jis pakeis pasaulį, pamatysite – be galo verslus.“

Įdomiausia, kad po kelių minučių prie prezidento prieina ir minėtas verslininkas. „Matote tą žydų poetą, geriantį vyną? Jo poezija – naujausias mados klyksmas, jaudinanti iki širdies gelmių“, – dėsto rimtu veidu. Tik vėliau paaiškėjo, kad žydas verslininkas ir žydas poetas pažįstami tik iš matymo, o apie vienas kito darbus mažai ką teišmano. Bet pagirti tautietį viešai progos nepraleidžia. Toks nacionalinis bruožas.

O dabar ranką prie širdies pridėję pasakykite, ką antradienio vakarą „Eurovizijos 2013“ vakarėlyje prodiuseriui ir režisieriui Audriui Giržadui būtumėte leptelėję apie Andrių Pojavį, jei šis būtų likęs už finalo ribos?

FB iliustr,/Anglijos lietuvių raginimas balsuoti už A.Pojavį
FB iliustr,/Anglijos lietuvių raginimas balsuoti už A.Pojavį

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius