-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 19

Konfliktas Jonavos kavinėje: diskriminuotos romų tautybės moterys nesulaukė policijos pagalbos?

Žmogaus teisių gynėjai antradienį pranešė apie galbūt abejingą policijos ir agresyvų vienos Jonavos kavinės darbuotojų elgesį romų tautybės moterų atžvilgiu. Konflikto aplinkybes šiuo metu aiškinasi policija, kuri taip pat pradėjo vidinį tyrimą ir dėl pareigūnų elgesio.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Videokadras

Apie konfliktą antradienį feisbuke pranešė Lietuvos žmogaus teisių centras.

„Taip atrodo teisingumas pagalbos prašančioms romų tautybės moterims Jonavoje. Užsidaro policijos automobilio langas. Policininkas apsimesdamas lyg lauke būtų ne moterys, prašančios jų pagalbos, abejingai užsisega diržą ir automobilis nuvažiuoja“, – įrašą pradeda žmogaus teisių gynėjai.

Jų teigimu, į Jonavą iš Marijampolės atvykusios trys moterys ir septynerių metų mergaitė užsuko į kavinę „Pilnas pilvas“, kur sulaukė užgauliojimų.

„Aptarnaujantis personalas pasakė, kad čigonai yra kiaulės, visur prišiukšlina, todėl direktorius neleidžia jų aptarnauti. Ir pasiūlė tik maisto išsinešimui. Moterys paprašė pakalbėti su direktoriumi ir kad jis raštiškai parašytų, kodėl atsisako jas aptarnauti“, – rašoma pranešime.

Vis dėlto, anot žmogaus teisių gynėjų, išėjęs vyras neįspėjęs griebė moteris ir užlaužęs rankas pareikalavo išeiti iš kavinės. Be to, dar ir kirto vienai moteriai į nugarą.

Aptarnaujantis personalas pasakė, kad čigonai yra kiaulės, visur prišiukšlina, todėl direktorius neleidžia jų aptarnauti. Ir pasiūlė tik maisto išsinešimui.

„Kavinėje buvo daug žmonių: vieni iškvietė policiją, kiti žodžiais bandė sustabdyti siautėjantį vyrą, sakydami, kad viešoje kavinėje visi turi teisę pavalgyti“, – teigia Lietuvos žmogaus teisių centras.

Anot jo, netrukus pasirodė policija, tačiau pareigūnai ignoravo moterų skundus, pasikalbėjo su kavinės šeimininku ir sugrįžę į mašiną išvažiavo.

Pasak žmogaus teisių gynėjų, moterys nuvyko į policijos komisariatą, kur sutiko tą patį policininką, prieš tai atvykusį į kavinę.

„(...) kuris jų paklausė, ko čigonai nepatenkinti? ir nuėjo juokdamasis“, – teigiama įraše.

Žmogaus teisių centro paskelbtame įraše teigiama, kad priimamajame moterys vis dėlto išsireikalavo, kad jas priimtų:

„Atėjo dvi pareigūnės, kurios prisistatė esančios tardytojos, viena iš jų pavarde Markevičė. Pareigūnės teigė, kad savininkas savo teritorijoje gali daryti ką nori, kad įstaigos turi savo vidaus taisykles. (...) Moterys sako, kad tik joms pradėjus klausinėti, kokios yra pareigūnių pavardės ir pradėjus grasinti, kad kreipsis į vadovybę dėl jų elgesio, tardytojos sutiko priimti pareiškimą“.

Kavinės savininkas: konfliktą pradėjo klientės

Kavinę „Pilnas pilvas“ valdančios įmonės „Turgaus kepyklėlė“ vadovas Laimonas Žiemys teigė, kad konfliktą po to, kai buvo informuotos, kad kavinėje nėra vietų prisėsti, pradėjo klientės.

Jis pasakojo, kad klientės į kavinę atėjo pietų metu ir atsisėdo prie staliuko, tada užsisakė maisto, tačiau padavėja klientes informavo, kad laisvų staliukų nėra – visi rezervuoti, ir pasiūlė maistą išsinešti – kaip ir kitiems klientams.

„Jos supyko – pradėjo ardytis, rėkauti per visą salę, vaizdo įraše mačiau, kad metė į darbuotoją lėkštutę, tada išėjo vyriškis ir paprašė kokius keturis kartus gražiai išeiti, tačiau jos neišėjo. Pabandė ranką pridėjus prie nugaros, apsikabinus išvesti, bet jos vis tiek neišėjo“, – 15min sakė bendrovės direktorius.

Jo teigimu, klientės kavinėje triukšmavo dar kone pusę valandos, tačiau galiausiai išėjo.

„Rėkavo dar kokią pusę valandos ir paskui išėjo (...) Policijai pateiksime vaizdo medžiagą, kad matytų, jog nebuvo jokios rankos laužiamos“, – pasakojo L.Žiemys.

„Situacija nepateisinama“

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė spaudai Izabelė Švaraitė teigė, kad užfiksuota ir aprašyta situacija yra niekaip nepateisinama.

„Fizinio skausmo sukėlimas ir tokia diskriminacija, kokia ji aprašyta, turėtų būti vertinama iš baudžiamosios teisės perspektyvos – kaip galimas neapykantos nusikaltimas“, – teigė tarnybos atstovė.

Ji teigė besivilianti, kad policija ir prokuratūra imsis veiksmų.

Pasak I. Švaraitės, Lygių galimybių įstatyme numatyta sudaryti vienodas sąlygas gauti paslaugas visiems vartotojams, nepaisant jų tautybės, kilmės, kalbos ir kitų asmens tapatybės požymių.

Fizinio skausmo sukėlimas ir tokia diskriminacija, kokia ji aprašyta, turėtų būti vertinama iš baudžiamosios teisės perspektyvos – kaip galimas neapykantos nusikaltimas

Taip pat draudžiama priekabiauti ir nurodyti diskriminuoti klientus dėl išvardytų požymių.

„Tais atvejais, kai nurodoma neaptarnauti romų kilmės asmenų, įžvelgtini Lygių galimybių įstatymo pažeidimo požymiai“, – sakė I.Švaraitė.

Vis dėlto, ji teigė, kad tyrimo pradėjimui reikalingas skundas, kurį galima pateikti Lygių galimybių kontrolierei.

Aplinkybes aiškinasi policija

Kauno apskrities policijos atstovė spaudai Reda Zarauskienė antradienį informavo 15min, kad Žmogaus teisių centro aprašytas konfliktas įvyko liepos 15 dieną.

Policijos teigimu, sulaukta pranešimo iš vyro, kuris aiškino, kad jo maitinimo įstaigoje yra konfliktą sukėlusios moterys.

„Į įvykio vietą buvo atvykę pareigūnai, dėl šio įvykio vyksta aplinkybių
patikslinimas“, – teigė policijos atstovė.

Anot jos, netrukus į Jonavos policijos komisariatą atvyko moterys ir piktinosi policijos elgesiu.

Tačiau, pasak R. Zarauskienės, vaizdo įraše užfiksuotas pareigūnų ekipažas buvo atvykęs ne į aprašytą įvykį.

Vis dėlto policija atlieka vidinį tyrimą dėl pareigūnų veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius