-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kovo 11-ąją šventė atskirai nuo valdžios

Keli šimtai žmonių Nepriklausomybės atkūrimo 20-metį nusprendė paminėti atskirai nuo valdžios. Ketvirtadienį vidurdienį jie susirinko ant Tauro kalno, kur vyko visuomeninės organizacijos Jungtinis demokratinis judėjimas (JDJ) ir Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) akcija-mitingas.
Nepriklausomybės atkūrimo 20-metį atskirai nuo valdžios švęsti panoro keli šimtai žmonių.
Nepriklausomybės atkūrimo 20-metį atskirai nuo valdžios švęsti panoro keli šimtai žmonių. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nors akcijos organizatoriai vylėsi pritraukti bent kelis tūkstančius savo rėmėjų, pučiant žvarbiam vėjui ant Tauro kalno būriavosi tik keli šimtai žmonių, dauguma jų – pagyvenusio amžiaus. Ant tribūnos buvo iškelti plakatai su užrašais „Už Kovo 11-osios dvasią – už teisinę valstybę“ ir „Demokratijai – taip, oligarchinei diktatūrai – ne“.

Minėjimas prasidėjo valstybės himnu bei tylos minute pagerbiant žuvusius už Lietuvos laisvę. Kalbėjusieji nuo tribūnos priminė sunkų kelią į laisvę ir kritikavo dabartinę valdžią, kuri esą atitrūko nuo žmonių, labiau rūpinasi savo kišene, o ne tautos gerove.

Kino ir teatro aktorius, Kovo 11-osios Akto signataras Regimantas Adomaitis teigė, jog nors išsilaisvinome nuo okupantų, tapome „pinigo vergais“. Jis ragino valdžią atsigręžti į žmones. „Mes nustojome budėti Laisvės sargyboje. Grąžinkime viltį, kad ir Lietuvoje galima gyventi, būkime verti tų šviesuolių, kurie atvedė mus į nepriklausomybę – Basanavičiaus, Kudirkos ir kitų“, – nuo tribūnos kalbėjo R.Adomaitis.

Dirigentas Saulius Sondeckis nuo tribūnos įsijautęs žėrė kritiką projektui „Vilnius – Europos kultūros sostinė“, priminė Kauno pedofilijos skandalą ir parlamentaro Lino Karaliaus keliones į Tailandą. Jo kalbą minia palydėjo plojimais ir šūksniais „gėda“.

Trukdė radikalai

Akcijos organizatoriai pabrėžė, kad Kovo 11-oji yra ne valdžios, o tautos šventė, todėl ir švęsti ją gali kiekvienas kaip nori. „Mes norime pasakyti, kad tai nėra valdžios šventė, tai yra žmonių šventė“, – žurnalistams sakė vienas akcijos organizatorių, NPPSS pirmininkas Vytautas Bakas.

Anot jo, per pastaruosius 20 metų valdžia vis labiau tolo nuo žmonių, „apsistatė tvoromis, atsiskyrė“, o tai ypač išryškėjo sunkmečiu. „Norime priminti, pasikalbėti apie tai, kokios vertybės buvo atstovaujamos prieš 20 metų ir ką mes iš jų turime. Aš siūlau jas prisiminti, pasitarti, kaip jas atgaivinti“, – teigė V.Bakas.

„Mes atėjome čia išreikšti pagarbą Kovo 11-osios dvasiai“, – sakė kitas akcijos iniciatorius, JDJ pirmininkas, teisininkas Kęstutis Čilinskas. Jis apgailestavo, jog renginyje pasirodė ir raudonomis vėliavomis ir plakatais nešini radikalai „murzininkai“, kurie renginio dalyviams dalino propagandines skrajutes.

„Aš esu ne kartą akcentavęs, kad mes jokių bendrų renginių nenorime turėti. Kita vertus, mes esame piliečių demokratinė organizaciją, todėl nebandysime čia nieko mėtyti, lauk nevarinėsime. Visi turi teisę laisvai ateiti į renginius, tai yra piliečių susirinkimas. Čia jų sąžinės reikalas, kiek jie nori mums čia demonstratyviai maišyti, kažką akcentuoti – jie žino mūsų poziciją“, – kalbėjo K.Čilinskas.

Taip pat mitinge dalyvavo keli „Fronto“ partijos atstovai, tarp jų – partijos lyderis Algirdas Paleckis. Pastarasis teigė neprisidėjęs prie akcijos organizavimo, tačiau atėjo į ją, kadangi kai kuriais aspektais jo požiūris sutampa su JDJ. „Viena priežastis – jie kritikuoja oligarchus, korumpuotą teisėsaugą ir tai, kad krizės naštą neša daugiau ne oligarchai, o paprasti žmonės. Kita priežastis – nėra jokio noro būti su elitu, naująja nomenklatūra, kuri 20 metų valdė Lietuvą ir jos valdymo rezultatus dabar turime. Todėl nėra jokio noro būti su jais“, – 15min.lt sakė A.Paleckis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius