-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 31

Kriminalinės policijos vadovų atkirtis į buvusio darbuotojo mestus kaltinimus: tai šmeižtas ir kerštas

Kriminalinės policijos biuro vadovo pareigas einantis Saulius Briginas buvusio ilgamečio biuro pareigūno Algimanto Martinkaus paskelbtą informaciją apie galbūt neteisėtus kriminalinės žvalgybos tyrimus vadina šmeižtu. Jis teigia, kad iš tarnybos atleistas pareigūnas tokiu būdu kerštauja.
Saulius Briginas
Saulius Briginas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

S.Briginas spaudos konferenciją surengė po to, kai buvęs kriminalistas A.Martinkus pažėrė sunkių kaltinimų policijos vadovybei.

A.Martinkus teigė, kad jis buvo sulaukęs nurodymo melagingai susieti Palangos gelbėtojų stoties vadą Joną Pirožniką su Kauno „Kamuolinių“ grupuote.

Buvusio pareigūno teigimu, kovojant dėl įtakos be pagrindo taip pat buvo renkami duomenys apie tuometinį pasienio vadą Renatą Požėlą, tuometinį Vyriausybės kanclerį Algirdą Stončaitį, tuometinį Kauno apskrities policijos viršininką Darių Žukauską, kelis Seimo narius.

Buvęs pareigūnas dėl to prašo atlikti parlamentinį tyrimą. Plačiau apie tai galite skaityti čia: Policijos vadovybei – skandalingi kaltinimai dėl neteisėto sekimo: minimi R.Požėla, J.Pirožnikas, A.Stončaitis

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Algimantas Martinkus
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Algimantas Martinkus

Pateikiame S.Brigino atsakymus į mestus kaltinimus:

– Noriu pabrėžti, kad šių metų sausio mėnesį Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė Algimanto Martinkaus skundą dėl jo atleidimo aplinkybių ir paliko galioti Policijos departamento Imuniteto valdybos, Vidaus reikalų ministerijos ir Kriminalinės policijos biuro sprendimus.

Taip pat metų eigoje A.Martinkus pateikė ne vieną skundą, susijusį su neva neteisėta veikla Kriminalinės policijos biure (LKPB), o taip pat įvairiausius skundus, susijusius net su higienos normų nesilaikymu policijos įstaigose, kurie buvo išnagrinėti atitinkamų kompetentingų institucijų ir šių skundų atžvilgiu buvo priimti sprendimai.

Todėl bet kokią Algimanto Martinkaus pateiktą informaciją ir jos interpretacijas, subjektyvias manipuliacijas vertiname kaip kerštą LKPB buvusiems, esamiems vadovams, taip pat sąžiningai savo pareigas atliekantiems Policijos departamento Imuniteto valdybos ir LKPB pareigūnams. Taip par kaip siekius kompromituoti minėtus pareigūnus, diskredituoti kriminalinės žvalgybos institutą būtent kriminalinės žvalgybos pakeitimų ir projekto rengimo etape.

Noriu atsakingai pasakyti, kad Lietuvos policijoje sukurtos ir egzistuoja griežtos kriminalinės žvalgybos kontrolės bei vidaus procedūrų kontrolės priemonės, kurios šiandien įgalina mums aiškiai pasakyti, kad paskleista A.Martinkaus informacija iš principo negalima. Nes kriminalinės žvalgybos veiksmuose ir etapuose dalyvauja ne vienas kriminalinės žvalgybos pareigūnas, dalyvauja eilė pareigūnų ir juos kontroliuojančių pareigūnų, visa veikla dokumentuojama, kontroliuojama atitinkamomis priemonėmis ir procedūromis.

Todėl A.Martinkaus paskleista informacija bei veiksmai taip pat vertintini kaip turintys atitinkamo Baudžiamojo kodekso straipsnių požymių, tokių kaip šmeižimas, melagingas skundas ar pranešimas apie nusikaltimą.

Teisėsaugos institucijos įvertins šiuos veiksmus teisės aktų nustatyta tvarka.

Kada buvo atleistas A.Martinkus ir kokios buvo priežastys?

– A.Martinkus atleistas 2022 metų liepos mėnesį, panaikinus leidimą dirbti su įslaptinta informacija, dėl informacijos, gautos apie jo šiurkščius kriminalinės žvalgybos veiklos pažeidimus, taip pat informacijos nutekinimą asmenims, susijusiems su organizuotu nusikalstamumu. Taip pat kriminalinės žvalgybos informacijos, taip pat policijos tarnybinės informacijos panaudojimo pažeidimus.

Minėjote, kad viskas dokumentuojama ir yra visa grandinė asmenų, kurie dirba su ta informacija. Jei taip susiklostytų ir pasitvirtintų, kad tai galbūt yra ir šmeižimas, ar yra tokia tikimybė, kad policija pateiks surinktą informaciją, dokumentus, kad įrodytų, padėtų teisėsaugai įvertinti?

– Policija, Kriminalinės policijos biuras yra pasirengęs pateikti šią informaciją kriminalinės žvalgybos kontrolę vykdančioms institucijoms, taip pat toms institucijoms, kurios vykdo kontrolę ir turi atitinkamus leidimus susipažinti su valstybės ir tarnybos paslaptimi.

Ar, jūsų manymu, A.Martinkus veikia vienas, ar su tuo gali būti dar susiję kiti interesai?

– Stebime labai atidžiai procesus, kalboje paminėjau, kad A.Martinkus taip pat susijęs su asmenimis, kuriems ir teikia kriminalinės žvalgybos, o taip pat įslaptintą informaciją neteisėtai. Puikiai žinome, kad už šių veiksmų stovi ir kiti asmenys ir suinteresuotos grupės. Tai susiję taip pat ir su Kriminalinės policijos biuro atliktais ir atliekamais tyrimais asmenų atžvilgiu, kurie susiję su organizuotu nusikalstamumu.

– Negalite paminėti krypties – kontrabanda, narkotikai ar dar kas?

– Ne, negaliu.

– Tas bandymas tokią informaciją išmesti, kaip minėjote, tarsi savo paties gelbėjimas ar bandymas veikti teisminius procesus, ir už to stovi kiti asmenys. Tai jei policija turi visus įrodymus ir yra pasirengusi jais pasidalinti, kam tada kelti tą dalyką, tiesiog tam, kad gumą ištemptų? Kokios, jūsų manymu, priežastys?

– Negalėčiau atsakyti į šitą klausimą, kadangi sveiku protu nesuprantame. Mes esame tikri ir mes turime visus užfiksuotus duomenis, kad tai, ką yra paskleidęs Algimantas Martinkus, neatitinka tikrovės.

Kokia forma juos turite užfiksuotus?

– Teisės aktų nustatyta tvarka yra užfiksuoti duomenys, kurie reglamentuoja kriminalinės žvalgybos procedūrų fiksavimą. Yra fiksuoti tiek popierine forma, tiek garso įrašais ir panašiai, nenorėčiau daugiau detalizuoti.

– Jūs paminėjote kriminalinės žvalgybos įstatymą. Gal galite daugiau paaiškinti, koks čia gali būti to įstatymo projekto vaidmuo?

– Labai detaliai nenoriu plėstis, bet matome, kad klausimai, keliami tam tikrų suinteresuotų grupių, atitinka tam tikrus klausimus, kurie yra keliami Seime – Teisės ir teisėtvarkos komitete. Keliami klausimai subjektyviai interpretuojant arba manipuliuojant tam tikra informacija – galimai kriminalinės žvalgybos subjektų pažeidimais, nekontrole, neteisėtumais, neturint tai patvirtinančių duomenų.

– A.Martinkus šiandien labai konkrečiai paminėjo, kad jam buvo liepta neteisėtu pagrindu vykdyti Palangos gelbėtojų vado Jono Pirožniko sekimą, galbūt turint tikslą kompromituoti su J.Pirožniku bendravusius politikus ar dabartinį policijos vadovą Renatą Požėlą. Ar tai yra netiesa? Galėtumėt pagrįsti, kad tai netiesa?

– Pasikartosiu, kad Algimanto Martinkaus paskleistą informaciją laikome neatitinkančia tikrovės. Tai yra tam tikros informacijos manipuliacija arba subjektyvus, tendencingas jos pateikimas. Atsakome, kad tai yra netiesa.

Ar J.Pirožnikas tebėra įskaitoje tų žmonių, kurie palaiko ryšius su nusikalstamu pasauliu?

– Negalėčiau atsakyti į šį klausimą, nes jis yra susijęs su Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nustatytais reikalavimais.

– A.Martinkus minėjo, kad turėjo pranešėjo statusą. Kada jis turėjo tą statusą, kaip ilgai?

– Negalėčiau atsakyti į šiuos klausimus, nes tiksliai pats nežinau, žinau, kad jam buvo toks statusas suteiktas, prokuratūra statusą suteikia, būtų klausimas prokuratūrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius