Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija palaidojo savo vyriausiąjį karį, žuvusį kartu su prezidentu

Vyriausiasis Lenkijos karys palaidotas trečiadienį, praėjus daugiau kaip savaitei nuo lėktuvo katastrofos, per kurią žuvo Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis su žmona, politikų ir kariškių elitas.
Generolas Franciszekas Gagoras
Generolas Franciszekas Gagoras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Laidotuvės Lenkija

Visos naujienos apie Lechą Kaczynskį

Lenkijos kariuomenės Generalinio štabo viršininkas Franciszekas Gagoras, laikytas kandidatu užimti aukštą NATO postą, buvo palaidotas su karine pagarba Varšuvos karių kapinėse greta kitų lenkų karių, pasipriešinimo kovotojų, visuomenės veikėjų.

58-erių F.Gagoras buvo tarp tų 96 žmonių, kurie žuvo prezidento lėktuvui nukritus netoli Smolensko balandžio 10 d.

Lenkų delegacija vyko į Antrojo pasaulinio karo metais sovietų NKVD Katynėje nužudytų lenkų karininkų 70-mečio minėjimą.

F.Gagoro karinė karjera prasidėjo 1973 metais, kai Lenkija buvo sovietų vadovaujamo Varšuvos pakto narė.

Komunistų režimui žlugus, 1989 metais, jis tarnavo JT karinėse operacijose, dar po ketverių metu tapo Lenkijos taikdariškų pajėgų vadu.

Jo vaidmuo buvo itin svarbus šaliai siekiant tapti NATO nare. F.Gagoras vadovavo gynybos sistemos užsienio reikalų departamentui nuo 1996 metų iki pat Lenkijos įstojimo į NATO 1999 metais - ji pirmoji iš buvusių komunistinių šalių tapo šio aljanso nare.

F.Gagoras vadovavo JT pajėgoms Irake ir Sirijoje 2003 ir 2004 metais, buvo Lenkijos pasiuntinys NATO štabe Briuselyje iki 2006 metų. Kaip tik tais metais jis tapo Lenkijos kariuomenės Generalinio štabo viršininku, kuris kontroliuoja visas šalies pajėgas: sausumos, karinio laivyno ir karines oro pajėgas.

2007 metais F.Gagoras buvo kandidatu į NATO karinio komiteto pirmininko postą, laikytas favoritu, bet galiausiai per savo kolegų karo vadų balsavimą pralaimėjo Italijos admirolui Giampaolo Di Paolai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius