Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos prezidento lėktuvo keleiviai žinojo apie artėjančią katastrofą, rodo savirašių duomenys (atnaujinta 15.24 val.)

Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio lėktuvo, kuris balandžio 10 dieną sudužo netoli Rusijos vakarinio miesto Smolensko, keleiviai paskutinėmis savo gyvenimo akimirkomis suvokė artėjančią katastrofą, pirmadienį pranešė dienraštis „Gazeta prawna“, remdamasis vieno karinio prokuroro pranešimu.
Sudužęs Lenkijos prezidento lėktuvas
Sudužęs Lenkijos prezidento lėktuvas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidento lėktuvo juodųjų dėžių įrašus tiriantys Rusijos ir Lenkijos ekspertai jau anksčiau sakė, jog pilotai prieš pat rėžiantis į žemę žinojo, kad orlaivio išgelbėti nebepavyks.

Tuo tarpu vienas Lenkijos karinis prokuroras dienraščiui sakė, kad pokalbius pilotų kabinoje įrašantis prietaisas taip pat užfiksavo garsus, sklindančius iš lėktuvo „Tu-154M“ keleivių salono.

Pasak jo, paskutinių keliasdešimties sekundžių garso įraše girdimas stiprėjantis keleivių šurmulys.

„Galiausiai išgirdome nežmonišką siaubo ir skausmo klyksmą“, – „Gazeta Prawna“ citavo neįvardytą šaltinį.

Už lakūnų kabinos buvo stiuardesių patalpa, o už jos – trys keleivių salonai. Pirmajame buvo L.Kaczynskis su žmona Maria, o kituose dviejuose – paskutinis Lenkijos prezidentas emigracijoje Ryszardas Kaczorowskis, prezidento patarėjai, kariuomenės vadai.

Iš viso lėktuve buvo 96 žmonės, visi jie žuvo.

Lenkijos generalinis prokuroras Andrzejus Seremetas nurodė iššifruoti ir paviešinti pilotų bei įgulos pokalbius, tačiau pats garso įrašas liks įslaptintas.

„Gazeta prawna“ šaltinis sakė, kad garso įrašas, kuriame girdimi pilotų pokalbiai ir garsai iš keleivių salono, bus svarbus tiriant nelaimės priežastis, nes ekspertai ir prokurorai galės jį palyginti su skrydžio duomenis fiksavusių savirašių informacija bei patikslinti lėktuvo katastrofos laiką.

A.Seremetas ir vyriausiasis karinis prokuroras Krzysztofas Parulskis pirmadienį planuoja surengti spaudos konferenciją, kurioje pristatys Rusijos ir Lenkijos atliekamo šios katastrofos tyrimo išvadas.

Maskvoje laukiama atvykstant specialistų iš Lenkijos, kurie padės identifikuoti Lenkijos prezidento lėktuvo, sudužusio netoli Smolensko, įgulos narių balsus.

„TVAK laboratorijoje šalinamas triukšmas iš garso informacijos. Kalbinė informacija labai užgožta triukšmo ir yra daug vietų, kurias reikia atkurti. Toliau tiriama medžiaga, susijusi su Šiaurės aerodromo netoli Smolensko tūpimo, stebėjimo bei ryšio radiotechninėmis priemonėmis“, – pranešė TVAK.

Lenkijos tyrėjai pirmadienį pranešė, kad iki šiol nepavyko atpažinti 20 žmonių, žuvusių per Lenkijos prezidentą Lechą Kaczynskį skraidinusio lėktuvo katastrofą Rusijoje, kuri nusinešė iš viso 96 žmonių gyvybes.

Daugelis kitų katastrofos aukų bus palaidoti šią savaitę.

Vėliau pirmadienį bus laidojamas paskutinis Lenkijos prezidentas emigracijoje Ryszardas Kaczorowskis , vadovavęs Londone veikusiai egzilinei vyriausybei, kuri gyvavo nuo Antrojo pasaulinio karo iki komunistinio režimo žlugimo Lenkijoje 1989 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius