-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varšuvoje prasidėjo prezidento Lecho Kaczynskio pagerbimo gedulinga ceremonija (nuotraukos)

Visoje Lenkijoje šeštadienio rytą 8 val. 56 min. vietos (9 val. 56 min. Lietuvos ) laiku ėmė kaukti sirenos.
Gedulinga atsisveikinimo ceremonija Pilsudskio aikštėje
Varšuva atsisveikina su prezidentu L.Kaczynskiu / „Scanpix“ nuotr.

Pasigirdo bažnyčių varpų dūžiai; lygiai tuo laiku balandžio 10 dieną prie Smolensko sudužo lėktuvas, kuriuo skrido prezidentas Lechas Kaczynskis su žmona Maria ir dar 94 žmonėmis, politikais, kariškiais, visuomeninių organizacijų veikėjais, lėktuvo įgulos nariais, kurie visi žuvo.

Varšuvoje tą akimirką sustojo eismas gatvėse, nejudėjo mašinos, susikaupę tyliai stovėjo žmonės; prasidėjo per baisiausią taikos meto tragediją žuvusiųjų minėjimo diena.

Lenkijos prezidentas su palyda vyko paminėti prieš 70 metų per Antrąjį pasaulinį karą Katynėje NKVD nužudytų lenkų. Anuomet Sovietai išžudė tūkstančius karo belaisviais tapusių lenkų.
Varšuvoje šimtai tūkstančių gedinčiųjų šeštadienį rinksis sostinės istorinėje aikštėje.
L.Kaczynskis ir jo žmona bus laidojami sekmadienį Krokuvoje. 

Papildyta 13.05 val. Lygiai vidurdienį Lenkijos laiku ir 13 val. Lietuvos laiku Varšuvą sudrebino sirenų kauksmas, trukęs net kelias minutes. Joms pritarė bažnyčios, skambinusios visais varpais. Vėliau kariškis triūba sugrojo melodiją „Ilsėkis drauge“.

Didelę pakylą puošia 41 metro ilgio stendas su aukų nuotraukomis, jo viduryje simbolinis baltas kryžius. Renginio vedėjas iškilmingai perskaitė visų žuvusių 96 aukų vardus ir pavardes. Planuojama, kad į atsisveikinimo ceremoniją ir laidotuves Krokuvoje traukiniais iš visos Lenkijos atvyks apie milijoną žmonių.

Papildyta 14.00 val. Lenkijos Seimo pirmininkas Bronislawas Komorowskis savo kalboje prašė dievo „amžino atilsio“ žuvusiems. Jis taip pat teigė, kad Atmintis bus stipresnė už Mirtį. Taip pat dėkojo Rusijos žmonėms ir visam pasauliui už užuojautas. Jos rodo supratimą, kodėl Lenkijos politikai tarsi piligrimai skrido į Katynę. Ir kokia šios vietos reikšmė. Pasak Komorowskio, pasaulis dar kartą sužinojo tiesą apie Katynę. Ir dabar ta tiesa tapo viso pasaulio nuosavybe.

Kalbas taip pat sakė premjeras Donaldas Tuskas, prezidento kanceliarijos vadovas Maciejus Lopinskis ir žuvusio Katynės šeimų federacijos pirmininko dukra Izabela Sariusz-Skapska.  

14.10 val. Lietuvos laiku prasidėjo mišios aviakatastrofos aukoms pagerbti.  Mišios aukojamos toje pačioje aikštėje prie vadinamojo Popiežių kryžiaus. Šioje istorinėje vietoje mišias yra aukoję Jonas Paulius II (1979 m.) ir Benediktas XVI.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius