Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 08

1,6 mln. vakcinos likučių Lietuvoje gresia utilizavimas, ieškoma, kam padovanoti

Jei vakcinacijos pradžioje vyko kova dėl vakcinų įsigijimo, šiuo metu Europos Sąjungoje kaupiasi jų likučiai. Štai į Lietuvą pagal susitarimus, kurių negalima koreguoti, kas mėnesį atgabenama po 400 tūkst. naujų dozių, o kas savaitę paskiepijama tik apie 500 žmonių. Šimtams tūkstančių dozių gresia utilizacija, nes vis sunkiau pavyksta surasti ir kam jas padovanoti.
Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“
Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip 15min teigė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, šiuo metu Lietuva turi daugiau nei milijoną nepanaudotų vakcinos dozių.

„Deja, gali tekti utilizuoti turimas vakcinas. Masinių utilizavimo atvejų pas mus dar nebuvo. Jei neklystu, iki 1,5-2 proc. utilizavimo procentą turime. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad visų medikamentų utilizavimas yra normalus iki 10 proc. Labai daug jų esame donavę – apie 3 mln. Panaudoję Lietuvoje savo reikmėms – virš 4 mln.“, – įvardijo ministras.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Arūnas Dulkys
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Arūnas Dulkys

Pasak jo, visa Europos Sąjunga susiduria su didžiule vakcinų pertekliaus problema, o donuoti jas jau taip pat tampa sudėtinga.

„Turime tarptautinį COVAX vakcinių skirstymo mechanizmą ir jį jau užpildė savo vakcinos likučiais tokios šalys kaip JAV. Įdėjo gal milijardą vakcinų. Matome statistiškai, kad kitose šalyse daug žmonių yra nevakcinuotų, bet kai kurios šalys pačios nebepriima vakcinų, nes arba neturi infrastruktūros žmonių skiepijimui, arba žmonės ignoruoja skiepijimą. Tiesiog nebeima donuotų vakcinų“, – patikino A.Dulkys.

Perspektyva liūdna

Lietuva, anot jo, vakcinų yra donavusi gal dešimčiai šalių. Iki šiol tai daryti, ministru teigimu, tikrai neblogai sekėsi, bet perspektyva yra liūdna.

„Kai buvau ES ministrų posėdyje, tai kai kuriose valstybėse yra žiaurūs (likučių – aut. past.) skaičiai. Europa apsirūpino, suskiepijo. Aišku, dabar gal kažkam ketvirtos dozės dar reikės, bet Lietuvoje turime 90 proc. imunizaciją. Daug kas persirgę. Kasdien ateina jau nedaug pasiskiepyti, šimtais. Nelabai yra kam dabar ir skiepytis, arba jau pasiskiepijęs, arba persirgęs. Turime rekomendacijas dėl ketvirtos dozės – nuo 80 metų amžiaus grupei ši dozė rekomenduojama. Su ekspertais pasitarsime, artimiausiu metu priimsime sprendimus. Reikėtų, kad ES labiau vieningai tokius sprendimus priimtume“, – patikino A.Dulkys.

Turime 1 mln. 676 tūkst. vakcinų

Tikslesnius skaičius 15min pateikė Jurgita Grebenkovienė, Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė.

Anot jos, šiuo metu Lietuvoje egzistuoja net 1 mln. 676 tūkst. vakcinų nuo koronaviruso likutis. Utilizuota per visą vakcinavimo laikotarpį 155 tūkst. dozių – 2 proc. visų gautų vakcinų.

Panaudota jų mūsų šalyje – apie 4,5 mln.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Grebenkovienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Grebenkovienė

„Rizika, kad teks sunaikinti bent jau dalį dabar turimų vakcinų, yra ir ji didėja, nes tempai vakcinavimo yra tikrai nukritę. Tačiau labai intensyviai dirbame dėl donavimo, tikimės, kad utilizuojamų vakcinų kiekiai nebus dideli. Tariamasi su konkrečiomis šalimis. Tikimasi, kad didžioji dalis vakcinų likučių bus išdonuota, beveik viskas. Padeda ir ambasados tose valstybėse dėl vakcinų perėmimo“, – situaciją nubrėžė ministerijos kanclerė.

Pasak jos, kas mėnesį į Lietuvą atkeliauja po 400 tūkst. naujų vakcinos dozių. Per savaitę tesuvakcinuojama 500-600.

„Užsakymų mažinti negalime, sutartys seniai pasirašytos po bendro pirkimo iš Europos Komisijos. Nustatyti grafikai pristatymo. Tai galios iki birželio. Tą problemą turi visos ES šalys, nes susiduria tiek su laikymo problematika, tiek su sunaudojimu“, – paaiškino ji.

Sutartys nekoreguojamos

Keisti sutarties sąlygų, pristatomų vakcinų kiekių neleidžia gamintojai.

„Kokias nuolaidas tik sutinka daryti, tai kelti iš vieno ketvirčio į kitą. Bet tai laikinas problemos sprendimas. Ilgalaikis – dovanoti vakcinas trečiosioms šalims“, – patikino J.Grebenkovienė.

Kas mėnesį į Lietuvą atkeliauja po 400 tūkst. naujų vakcinos dozių.

Atsiskaitymai su gamintojais vyksta kas mėnesį ar ketvirtį – įvairiai.

Kiek suskiepyta atvykusių ukrainiečių, ministerija informacijos dar neturi.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Karo pabėgėliai iš Ukrainos
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Karo pabėgėliai iš Ukrainos

„Labai skatiname ir gydymo įstaigas, kad siūlytų ukrainiečiams vakcinuotis. Nes vakcinuotų ukrainiečių procentas tikrai yra mažas. Lietuvoje Ukrainos piliečiai tikrai nesivakcinuoja masiškai.

Mūsų populiacijos imunizacijos lygis siekia beveik 70 proc., jei 12+ amžiaus grupėje – 77 proc., 18+ jau yra 80 proc. Iš esmės, tam tikrose amžiaus grupėje ji siekia apie 80 proc. Ukrainoje net pusės populiacijos imunizacijos procentas nesiekia.

Ir nuo kitų ligų su ukrainiečių vakcinacija yra iššūkis. Net pagal profilaktinį skiepų kalendorių jie nėra suvakcinuoti. Tad bus siūlomi jiems ir kiti skiepai, kad infekcijų plitimo nebūtų“, – teigė Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius