Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 27

„100-mečio Kalėdos“ Šiauliuose – ar elnias devyniaragis atneš saulę?

Pirmasis žiemos savaitgalis Šiauliuose bus ypatingas – gyventojus užplūs Kalėdų laukimo nuotaikos, o šventiniai renginiai paskelbs „100-mečio Kalėdų“ Šiauliuose pradžią. Gruodžio 1-ąją prasidėję renginiai tęsis iki pat Trijų karalių ir įvairiausiomis atrakcijomis stebins švenčių laukiančius šiauliečius ir miesto svečius.
Šiaulių panorama nuo „Šiaulių“ viešbučio stogo
Šiaulių panorama nuo „Šiaulių“ viešbučio stogo / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Šventiniu laikotarpiu Šiauliuose bus įžiebta Kalėdų eglė, miestą nušvies įspūdingas šviesų šou, tikrąją žiemos švenčių dvasią skleis Betliejaus prakartėlė, laukia daugybė snieguotų pramogų, ekskursijų ir koncertų.

Gruodį lietuvius pasitinka gražiausios metų šventės. Šv. Kalėdos – tai gerumo, atlaidumo ir vienybės metas. Pasitikti šventes drauge kvies Šiauliuose organizuojami renginiai.

„Kiekvienais metais šventiniai Kalėdų renginiai puošia Šiaulius ir džiugina miestiečius. Siekiant atskleisti švenčių prasmę, daugiau dėmesio skiriame renginių turiniui. Įtraukiame šiuolaikines vaizdo, garso technologijas, kurios tik sustiprina renginio dalyvių emocinį pasitenkinimą. Ieškodami tikrumo, į pagrindinį renginį – Eglės įžiebimą – pakvietėme tikrą Lietuvos Kalėdą, prie jau įžiebtos Eglės įkurdinsime prakartėlę, juk Kalėdų laikotarpiu ne vien linksmintis reikėtų, o ir susikaupti, apmąstyti nuveiktus darbus“, – pasakoja Deimantė Bačiulė, Šiaulių kultūros centro direktorė.

Jau gruodžio 2-ąją, šeštadienį, nuo pat vidurdienio skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės mažųjų šiauliečių lauks įvairiausios snieguotos pramogos. Renginio organizatoriai pasakoja, kad Šimtmečio Kalėdų pašte bus galima rašyti arba išsiųsti jau parašytą laišką Kalėdų Seneliui, o iki Kalėdų visiems vaikams, nurodžiusiems namų adresą, Kalėdų Senelis atsiųs sveikinimo atvirlaiškį.

Norėčiau priminti, kad vienose vietovėse mūsų protėviai pasakojo apie Saulę, įkritusią į požemius ir ją ant ragų į dangų išnešusį Elnią devyniaragį, o kitose vietovėse teigiama, kad kalvis Kalėda kasmet Saulę nukala iš naujo ir Elniui devyniaragiui įmeta į ragus, kad jis išneštų ją į dangų.

Pramogas kurs Meškiukas Rudnosiukas, laukia kūrybinės dirbtuvės, pasivažinėjimas arkliukais, fotografavimasis Kalėdų senio rogėse bei Amsio pasirodymas su kinologais.

„Šventinę dieną vyks ir linksmas konkursas „Kalėdų senio barzda“. Kviečiame jau nuo dabar auginti, siūti, megzti ar kitaip susikurti barzdą. Su ja gruodžio 2-ąją nusifotografuoti specialiame rėme, rasti save socialiniame tinkle Facebook, pasižymėti, dalytis įkelta nuotrauka. Daugiausiai like paspaudimų sulaukusios barzdos autorius bus apdovanotais vertingais prizais“, – šypsosi Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė.

Nuo 17 val. skvere įsivyraus tikra Kalėdų dvasia. Šventėje dalyvaus pats garsiausias ir tikriausias Lietuvos Kalėda, o teatralizuotas pasirodymas „Saulės pagrobimas“ primins apie senąjį Saulės grįžimo į dangų mitą ir archajiškuosius kalvį Kalėdą bei Elnią devyniaragį.

„Šis mitas yra primirštas, bet įdomus. Norėčiau priminti, kad vienose vietovėse mūsų protėviai pasakojo apie Saulę, įkritusią į požemius ir ją ant ragų į dangų išnešusį Elnią devyniaragį, o kitose vietovėse teigiama, kad kalvis Kalėda kasmet Saulę nukala iš naujo ir Elniui devyniaragiui įmeta į ragus, kad jis išneštų ją į dangų. Taigi pasirodyme pasistengėme į mitą pasižiūrėti kūrybiškai ir pateikiame šiuolaikišką jo versiją“, – sako Šiaulių kultūros centro kultūrinių renginių organizatorė Edita Smindriūnaitė.

Įspūdingą renginį – miesto Eglės įžiebimą – palydės šventinis Rūtos Ščiogolevaitės ir Egidijaus Sipavičiaus koncertas bei įspūdingas šviesų šou ant Savivaldybės pastato.

Šiauliuose spindės ir daugiau įspūdingai papuoštų Kalėdinių eglių. Gruodžio 4-ąją Kalėdų eglę įžiebs rėkyviškiai, gruodžio 6 d. – Gubernijos mikrorajono gyventojai, o gruodžio 8-ąją pasipuoš Chaimo Frenkelio vilos parkas ir Šiaurės Lietuvos kolegijos kiemelis. Išskirtinė floristinė eglė Šimšės mikrorajone suspindės dar gruodžio 7-ąją.

Iki pat Sausio 6-osios, Trijų karalių dienos, besitęsiantys renginiai kvies į išskirtinius ir jaukius vakarus, kalėdinius koncertus, ekskursijas, bendruomenių vakarus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius