Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 14

100-mečio vestuvės: homoseksualus prie Vyriausybės tuokė robotas

Vasario 14-ąją, kai švenčiama Šv. Valentino diena, sostinės V.Kudirkos aikštėje surengta vestuvių inscenizacija „100-mečio vestuvės“. Visas poras, atėjusias į renginį, tarp jų – ir homoseksualias, tuokė robotas humanoidas.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Visus atėjusius taip paminėti meilės šventę organizatoriai pasitiko rankose nešini plakatais. „Meilė – viskas, ko reikia“, „100-mečio vestuvės“, „Visi už meilę“, „Meilė nugali“, – tokie ir kitokie užrašai puikavosi ant jų.

Ceremonijai dirigavo robotas

Ceremonmeisteriu pasirinktas robotas humanoidas. „Robotas galėtų įkūnyti biurokratą. Jo pareiga būtų atlikti jam pavestą/užprogramuotą darbą. Tuo tarpu kalbant apie vestuves, mes nelaikome jų kažkokia šventenybe nuleista iš dangaus. Mes manome, kad tai yra civilinis aktas, kurį sudarius žmonėms suteikiamos tam tikros pareigos ir teisės. Ir todėl civilinio akto registravimas yra grynai biurokratinis procesas.

O biurokratija negali būti kliūtis įsipareigoti meilei? Robotas neįkūnija kažko švento. Robotas – nešališkas ir jis veikia kaip jį užprogramuosi. O Lietuvoje biurokratą „programuoja“ politikai, o jie kol kas „užprogramuoja“/paveda traktuoti ne visus žmones lygiateisiškai. O mes pasitelkdami robotą iliustruosim, kad galime jį programuoti/pavesti traktuoti visus lygiateisiškai. IR ŽINOMA tuokti“, – dar prieš renginį sakė Tolerantiško jaunimo asociacija.

Mes pasitelkdami robotą iliustruosim, kad galime jį programuoti/pavesti traktuoti visus lygiateisiškai. IR ŽINOMA tuokti, – dar prieš renginį sakė Tolerantiško jaunimo asociacija.

Tokiu renginiu trys visuomeninės ir politinės organizacijos nusprendė paraginti visuomenę ir politikos atviriau pažvelgti į seksualines mažumas.

„Aš nematau vyrų, nematau moterų, aš nematau tautybių, rasių, religijų. Tai man kaip robotui nėra pažįstama. Visi žmonės man, robotui, yra lygūs“, – kreipėsi į susirinkusius robotas humanoidas. Lietuvoje, pasak jo, ne visi žmonės gali naudotis lygiomis teisėmis į santuoką, į šeimą, kaip kiti Europos gyventojai. Jis teigė, kad jam pavesta atlikti tik paprastą registracijos procedūrą, kuri beveik nieko nekainuoja. „Svarbu, kad visi žmonės turėtų galimybę švęsti meilę ne tik šiandien, bet ir visada. Kviečiu poras prisiekti meilę visų akivaizdoje“, – paragino robotas.

Tuomet poros išsirikiavo ir ištarė vienas kitam priesaikos žodžius. „Pasižadame sau ir kitiems būti tokia visuomene, kurioje žmogus žmogui būtų žmogus ir kurioje technologijos, tokios kaip šis robotas, netaptų žmogiškesnis už pačius žmones“, – ištarę šiuos žodžius poros pasibučiavo. Vėliau kiekvienas pasirašė ant simbolinio santuokos liudijimo.

Susituoktų su partneriu, jei būtų įteisintos vienos lyties asmenų santuokos

Po ceremonijos dvi merginos, panorusios tokiu būdu susituokti simbolinę šv. Valentino dieną, juokavo, kad niekaip negali apsispręsti, kurios pavardę pasirinkti. „Galime pasilikti kiekviena savo, juk turim tokią teisę“, – sakė jos.

Nusprendėm ateiti čia, kad parodytume, jog nėra tokio dalyko kaip ribos, kad nėra skirtumo, jei norės susituokti vyras su vyru ar moteris – su moterimi. Neturėtų kažkas būti draudžiama, – sakė akcijoje dalyvavęs Mintautas.

„Nusprendėm ateiti čia, kad parodytume, jog nėra tokio dalyko kaip ribos, kad nėra skirtumo, jei norės susituokti vyras su vyru ar moteris – su moterimi. Neturėtų kažkas būti draudžiama“, – sakė akcijoje dalyvavęs Mintautas.

Anot jo, yra daug patyčių baimės, todėl kai kurie nusprendė šią dieną nesiviešinti ir nedalyvauti šioje inscenizuotoje vestuvių ceremonijoje. „Nemanau, kad dėl to reikėtų baimintis atsiskleisti, kokie žmonės iš tikrųjų yra“, – įsitikinęs Mintautas.

Roboto su partneriu sutuoktas Nikodemas teigė, kad nusprendė dalyvauti kovoje už lygybę ir lygias teises Lietuvoje. Kaune, Vilniuje tolerancijos tos pačios lyties asmenų poroms pakanka – padėtis gerėja, tačiau kitur tokioms poroms, pasak jo, sudėtinga.

Jei Lietuvoje būtų galimybė susituokti tos pačios lytiems asmenims, jis teigė, kad pasinaudotų tokia galimybe.

Gėjų partnerystei pritartų mažuma

Lietuvos gėjų lygos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius BNS yra sakęs, kad organizacija laikosi „pozicijos, jog kalbėti apie būtinybę teisiškai sureguliuoti tos pačios lyties šeimų santykius reikia visomis, pačiomis įvairiausiomis formomis“.

Žmogaus teisių gynėjai atkreipia dėmesį, kad homoseksualios poros šiuo metu mūsų šalyje diskriminuojamos, nes jų nariai neturi teisės į paveldėjimą, automatiškai negali gauti informacijos apie į nelaimę patekusio partnerio sveiką ar atstovauti vienas kitam teismo procese. Lietuvoje kelis kartus siūlyta įteisinti homoseksualių asmenų civilinę partnerystę, bet šios iniciatyvos Seime nepasiekdavo priėmimo stadijos. Gyventojų apklausos rodo, kad gėjų partnerystei pritartų 11 proc. Lietuvos gyventojų, o galimybę homoseksualiems asmenims susituokti teigiamai vertintų 7 proc. žmonių.

Renginys pavadintas „šimtmečio vestuvėmis“ vyksta likus dviem dienoms iki Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius