Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 21

13 konservatorių ragina nesvarstyti partnerystės įstatymo, reikalauja referendumo

Seime penktadienį įregistruotas Partnerystės įstatymo projektas, kuris įteisintų tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę. Penktadienio vakarą pranešta, kad dalis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime narių pasirašė pareiškimą, kuriuo siūlo partnerystės įteisinimo klausimą Lietuvoje spręsti referendumu.
Partnerystė
Partnerystė / 123RF.com nuotr.

Pareiškimu savo feisbuko paskyroje pasidalino Seimo narys Paulius Saudargas.

„Lietuvos Respublikos Konstitucijos 9 straipsnis įtvirtina nuostatą, kad „Svarbiausi Valstybės bei Tautos gyvenimo klausimai sprendžiami referendumu“. Konstitucijos 38 straipsnis nurodo, kad „Šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas.“ Šeima – tai vienintelė konstitucinė vertybė, kuri yra pripažįstama visuomenės ir valstybės pagrindu. Jokiam kitam institutui Konstitucija nesuteikia tokios didelės reikšmės kaip šeimai“, – rašoma pareiškime.

„Taip yra todėl, kad ne valstybė kuria šeimą, bet valstybė ir visuomenė gimsta iš šeimos. Kadangi šeima yra mūsų valstybės ir visuomenės konstitucinis pagrindas, dėl šeimos sampratos keitimo gali nuspręsti tik pati visuomenė, išreikšdama savo valią referendumo būdu. Bet kokios teisėkūros iniciatyvos, kuriomis siekiama keisti šeimos sampratą, gali būti vykdomos tik atsiklausus Tautos.

Atsižvelgiant į tai, kad Seime yra registruotas Partnerystės įstatymo projektas, kuriuo siūloma keisti Tautos referendumu Konstitucijoje įtvirtintą šeimos sampratą, kuri remiasi vyro ir moters lyčių ir tėvystės bei motinystės tarpusavio papildomumo principu, raginame Lietuvos Respublikos Seimo narius nesvarstyti Partnerystės įstatymo projekto, bet atsiklausti visuomenės nuomonės referendumo būdu.

Bet koks bandymas pakeisti valstybės ir visuomenės pagrindo sampratą be pačios visuomenės atsiklausimo prieštarautų pamatiniams demokratinės ir teisinės valstybės principams. Todėl raginame prieš imantis iniciatyvų keisti pamatinių mūsų visuomenę ir valstybę grindžiančių vertybių sampratą, atvirai ir sąžiningai pasitikrinti Lietuvos žmonių valią surengiant referendumą“, – rašoma tekste.

Pareiškimą pasirašė Paulius Saudargas, Laurynas Kasčiūnas, Audronius Ažubalis, Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Justinas Urbanavičius, Antanas Čepononis, Kazys Starkevičius, Arvydas Pocius, Valdas Rakutis, Algis Strelčiūnas, Irena Haase, Antanas Matulas, Jonas Gudauskas.

Kiek anksčiau penktadienį konservatorius Andrius Navickas sakė, kad didesnė dalis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nusiteikę palaikyti partnerystės įstatymą.

Seime teikiamu projektu partnerystė apibrėžiama kaip oficialiai registruotas „dviejų asmenų bendro gyvenimo faktas, su tikslu sukurti, plėtoti, apsaugoti partnerių santykius, grindžiamus pastoviais emocinio prieraišumo, tarpusavio supratimo, atsakomybės, pagalbos, pagarbos ir (ar) panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas“.

Įstatymas turėtų sureglamentuoti nesusituokusių, tačiau bendrai gyvenančių asmenų turtinius ir neturtinius santykius, juo bus bandoma spręsti šias praktines kartu gyvenančių partnerių problemas:

  • sukuriama galimybė pripažinti bendrą dalinę nuosavybę arba, esant poreikiui, nustatyti kitokį, abi puses tenkinantį bendros nuosavybės turto teisinį režimą;
  • leidžiama paveldėti be papildomų mokesčių;
  • sukuriami tam tikri asmeninio pobūdžio partnerio įsipareigojimai, t. y. pagarba, lojalumas, partnerio išlaikymo pareiga partnerystės nutraukimo atveju;
  • leidžiama pasirinkti partnerio arba naudoti bendrą pavardę;
  • galimybė įgalioti veikti vienas kito vardu ir interesais;
  • galimybė atstovauti partneriui sveikatos priežiūros srityje;
  • teisė gauti su partnerio sveikata susijusią informaciją;
  • galimybė neliudyti vienas prieš kitą teisme ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius