Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 12 16

Tiesa ar melas? 15min atskleidžia, ko verti Laimutės Anužienės pažadai atsisakyti prabangaus „Volvo“

Ilgametė turbūt garsiausios Lietuvos profesinės mokyklos vadovė Laimutė Anužienė nuo bręstančio atleidimo gelbėjosi pažadu atsisakyti prabangios mašinos, nuomojamos iš mokesčių mokėtojų lėšų ir neturint Švietimo ir mokslo ministerijos sutikimo. 15min atskleidžia, kad tai buvo melas.
Laimutė Anužienė žadėjo grąžinti prabangų „Volvo“, bet pažadas buvo nieko vertas
Laimutė Anužienė žadėjo grąžinti prabangų „Volvo“, bet pažadas buvo nieko vertas / 15min skaitytojo ir Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nuo Laimutės Anužienės atleidimo iš Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro (KMPMC) praėjo jau trys mėnesiai. Dar daugiau – aštuoni mėnesiai – praėjo nuo viešo L.Anužienės pažado atsisakyti prabangaus visureigio „Volvo“.

„Tikrai jinai sukėlė daug visuomenės matymo, patraukė dėmesį tokia mašina, tikrai, na, kaip vadovas pripažįstu savo klaidą, šiandien buvo sukviestas tarybos posėdis ir aš pasiūliau šitą mašiną, priklausančią lizingui, grąžinti“, – „Lietuvos ryto“ televizijai balandį sakė L.Anužienė.

Po to buvo ir ilgi L.Anužienės susirgimai, ir pareigūnų kratos KMPMC, ir atleidimas iš pareigų bei specialiojo liudytojo statusas ikiteisminiame tyrime. Daug kas pasikeitė. Tik ne prabangaus „Volvo“ nuosavybė.

15min turimais duomenimis, visiškai neseniai „Volvo“ visureigis vis dar buvo registruotas KMPMC vardu. Taigi L.Anužienės viešas pažadas atsisakyti prabangios mašinos buvo tyliai padėtas į stalčių ir niekada neįvykdytas. Galbūt L.Anužienė tikrai pasiūlė šią mašiną grąžinti lizingui, bet neabejotina, jog toks sprendimas niekada nebuvo įgyvendintas.

Kreipėmės tiesiai į profesinę mokyklą, kuriai nuo šio penktadienio vadovauja nauja nuolatinė direktorė. L.Anužienės melą KMPMC patvirtino ir pareiškė, kad iš „Luminor“ lizingo nuomojama mašina dabar jau tikrai keliauja ant prekystalio.

„Ačiū už informaciją, peržiūrėjome dokumentus, norime patikslinti, kad automobilis nuo šiandien yra pateiktas parduoti“, – tik tokį atsakymą 15min pateikė garsiosios profesinės mokyklos administracija.

O klausimų, suprantama, buvo kur kas daugiau. Pavyzdžiui, teiravomės, kas naudojosi prabangiu „Volvo“ nuo balandžio mėnesio, kai L.Anužienė skambiai pažadėjo mašiną grąžinti. Dar klausėme, kodėl pažadas atsisakyti „Volvo“ liko netesėtas, kiek KMPMC paklojo už mašiną per šiuos 8 mėnesius. Visi šie klausimai liko neatsakyti – kaip ir klausimas, ar visureigis „Volvo“ visą laiką buvo nuomojamas per „Luminor“ lizingą.

Tikimės, kad KMPMC netrukus pateiks išsamesnius paaiškinimus.

Šią savaitę KMPMC skandalą atgaivino Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). Ji nutarė, kad net keturi KMPMC darbuotojai pažeidė įstatymą – tai du L.Anužienės sūnūs, jos marti ir ilgametė jos pavaduotoja Jolanta Valiulienė. Pastarosios laukia ir rimtesni nemalonumai – 15min surinktos medžiagos ir KMPMC viešuosiuose pirkimuose aptiktos informacijos pagrindu VTEK nutarė dėl galimos J.Valiulienės korupcijos kreiptis į STT.

KMPMC nuotr./Jolanta Valiulienė
KMPMC nuotr./Jolanta Valiulienė

15min teiravosi naujosios KMPMC vadovės Noros Pileičikienės pozicijos dėl J.Valiulienės galimybių toliau dirbti profesinėje mokykloje. Naujoji Karaliaus Mindaugo centro direktorė teigia dar nepriėmusi jokio sprendimo.

Primename, jog triukšmas KMPMC prasidėjo po 15min publikacijų apie įtartinas L.Anužienės operacijas bei finansavimą, kurį centrui skyrė ankstesnės vyriausybės švietimo ir mokslo ministrė „darbietė“ Audronė Pitrėnienė. Būtent KMPMC, aukštose pareigose, A.Pitrėnienė rado darbą po Darbo partijos fiasko Seimo rinkimuose.

Kilus triukšmui, A.Pitrėnienė iš šių pareigų pasitraukė, ji netrukus išstojo ir iš Darbo partijos. L.Anužienę užgriuvo teisėsauga – tyrimus dėl galimos korupcijos ir sukčiavimo KMPMC vis dar atlieka STT ir FNTT. L.Anužienės piktnaudžiavimą patvirtino ir Švietimo ir mokslo ministerijos užsakytos audito išvados. Ministerija kelissyk bandė atleisti ilgametę profesinės mokyklos vadovę, tačiau tam trukdė arba jos ligos, arba kitų KMPMC dalininkų, glaudžiai susijusių su Anužių šeima, pozicija.

L.Anužienė iš KMPMC atleista šių metų rugsėjį, bet čia pat ji vėl buvo įdarbinta centre, tik kitose pareigose. Kilus triukšmui, KMPMC atšaukė ir šį sprendimą.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius