2019 12 16

15min išlieka tarp patikimiausių pasaulyje faktų tikrintojų, 2020-aisiais tęs bendradarbiavimą su „Facebook“

Naujienų portalas 15min antrus metus iš eilės išlieka tarp patikimiausių pasaulyje žiniasklaidos priemonių – iš naujo atlikus griežtą vertinimą pratęsta projekto „Patikrinta 15min“ narystė Tarptautiniame faktų tikrinimo tinkle (International Fact Checking Network – IFCN). Taip pat 15min išlieka vieninteliu „Facebook“ pasaulinės faktų tikrinimo programos partneriu Baltijos šalyse.
Patikrinta 15min
Patikrinta 15min / 15min nuotr.

„Socialinio tinklo „Facebook“ partneriais faktų tikrinime gali tapti tik Tarptautinio faktų tikrinimo tinklo akredituotos organizacijos, kurios turi atitikti net dvylika griežtų skaidrumo ir atskaitomybės kriterijų. Dar pernai mūsų projektas „Patikrinta 15min“ tapo pirmuoju Baltijos šalyse pripažintu šio tarptautinio tinklo kaip ypač patikimas ir kokybiškas naujienų šaltinis, o dabar mūsų redakciją pasiekė žinia, jog bendradarbiavimas tęsiamas. Tai svarbus įvertinimas tiek mūsų komandai, tiek ir Lietuvos žiniasklaidai pasaulio kontekste.

Džiaugiuosi, kad 15min projektas „Patikrinta 15min“ nuolat plečiasi ir auga, kad panašius projektus pradėjo kurti ir Lietuvos žiniasklaidos priemonės. Matau labai didelę šio darbo prasmę, nes patikimų profesionalų patikrinta informacija šiuo informacinės lavinos ir nuolatinių manipuliacijų laiku turi vis didesnę vertę“, – sako naujienų portalo 15min vyriausiasis redaktorius Raimundas Celencevičius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Raimundas Celencevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Raimundas Celencevičius

IFCN šiuo metu priklauso 69 žiniasklaidos priemonės iš 40 pasaulio valstybių. Lietuvoje – tik 15min ir delfi.lt.

Be to, 15min pernai pradėjo bendradarbiauti su „Facebook“ stabdant melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle ir iki šiol išlieka vieninteliu šio socialinio tinklo partneriu Baltijos šalyse. 2020-aisiais ši partnerystė bus tęsiama – 15min ir toliau vertins „Facebook“ pasirodančių naujienų faktinį tikrumą ir suteiks joms patikimumo reitingą.

„Per 2019-uosius patikrinome apie pusšimtį Lietuvos politikų, verslininkų, visuomenės veikėjų pasisakymų, išgaudėme daugiau nei 100 netikrų naujienų socialiniame tinkle. Ir toliau darysime viską, kad Lietuvos visuomenę pasiektų patikrinta informacija ir faktai. Jau šiemet tikrinome, ką debatuose kalba kandidatai į prezidentus, kokios melagingos žinutės apie juos kuriamos feisbuke. Kitais metais ketiname tam skirti dar daugiau dėmesio“, – sako projekto „Patikrinta 15min” autorė, 15min Aktualijų skyriaus redaktorė Liepa Želnienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liepa Želnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liepa Želnienė

Projektas „Patikrinta 15min“ buvo įsteigtas 2016 m. rugpjūtį – prieš Seimo rinkimus. Kitais metais Lietuvoje vėl laukia parlamento rinkimai, todėl 15min skirs visas jėgas, kad visuomenę pasiektų patikrinta informacija, o politikų ir visuomenės veikėjų melas būtų atskleistas.

15min vykdo dar du panašius projektus. Tai „Vyriausybės pažadų metras“, kuriuo siekiame leisti piliečiams sekti, ar dabartinė Vyriausybė laikosi duotų pažadų ir „15min Primena“, kuriame primenama, ką politikas ar visuomenės veikėjas ta pačia tema yra sakęs, žadėjęs anksčiau.

Visas „Patikrinta 15min” naujienas skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius