-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 09 29 /11:37

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius: visuomenei reikia, kad Kauno pedofilijos byla būtų ištirta iki galo

Ketvirtadienį į portalo skaitytojų klausimus atsakė Teisingumo ministras Remigijus Šimašius. Ministro klausėme ne tik apie Michailo Golovatovo ir Alesiaus Beliackio istorijas, bet ir apie mūsų teismų sistemą, gyventojų teisinį išprusimą.
Remigijus Šimašius „15min.lt“ redakcijoje
Remigijus Šimašius / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Ką manote apie žmonių galimybes Lietuvoje gauti kvalifikuotą teisininko pagalbą? Daugelis advokatų ima šimtais litų už valandas, todėl žodis teismas daugeliui (man taip pat) visų pirma reiškia dideles išlaidas ir gaišatį.

Svarbiausia padaryti taip, kad tos pagalbos reiktų kuo mažiau. Nuo spalio įsigaliojantis Civilinis kodeksas sudarys daugiau galimybių savo reikalus tvarkyti be teisininko, nes yra sukurti šablonai. Tai leis taupyti, o tarp 2000 advokatų, žinoma, pasitaiko visokių.

Sveikatos ministras jus kaltina neatsakingu elgesiu skatinant atleisti pradedančius verslininkus nuo atsakomybės pirmaisiais veiklos metais. Ar nemanote, kad ši jūsų iniciatyva turės daugiau žalos nei naudos?

Tai labiausiai iliustruoja nuomonių skirtumus tarp Liberalų sąjūdžio ir LiCS. Mes manome, kad tikslas yra, kad valstybinės institucijos dirbtų efektyviai ir užtikrintų piliečių teises. Tuo tarpu tai, ką deklaracijoje išskaitė R.Šukys, yra netiesa. Gana keista, kai institucijos baudžia mokytojus už tai, kad prie vieno monitoriaus sėdi du mokiniai. Gal vaikantis tokius „pažeidimus“ kažkur mokyklose parduodami ir sugedę produktai.

Esu teisiškai neišprusęs, ką man patartumėt, nuo ko reikia pradėti mokytis, norint turėti bent jau pagrindus?

Paskaitykite, pirmiausia, Konstituciją, ir sudalyvaukite Konstitucijos egzamine. Tai gera pradžia. Toliau rinkitės jums aktualias sferas. Teisininkų Lietuvoje daug, pasiūlyčiau pasikalbėti su tuo, kurį tikrai rasite savo draugų ar tolimų giminaičių rate.

Sakėte, kad dėl šios istorijos su A.Beliackiu kalta Baltarusija, nes nenurodė, kad opozicionierius yra išskirtinė persona. Ar pas mus visi tikrai tokie naivūs, kad galėjo tikėtis, jog Baltarusija prašyme akcentuos, kad prašo opozicijos atstovo duomenų? Iš kur tas naivumas?

Dėl A.Beliackio persekiojimo atsakomybė tenka Baltarusijai, nes ji duomenis naudojo netinkamai – ne tiems tikslams, kam yra skirta teisė ir tarptautinis teisinis bendradarbiavimas.

Kokiu būdu užtikrinsit, kad tokie atvejai, kaip A.Beliackio, nebepasikartotų? Juk pats sakėt, kad atsakymų siuntinėjimas yra rutina, jų per metus gaunama keli tūkstančiai. Ar tam darbui neprireiks papildomų specialistų, kurie aiškintųsi, kokios informacijos ir apie ką prašoma?

Reikėtų kalbėti dabartiniu laiku. Jau padarėme, kad procedūra būtų kitokia. Teisinės pagalbos prašymai iš ne ES šalių visi yra nagrinėjami su kitomis institucijomis. Tai užtrunka gerokai ilgiau, atsiranda biurokratijos, bet užtikrinama, kad tokie atvejai nebesikartotų.

Ar dabar yra sudarytas sąrašas opozicionierių, apie kuriuos informacija nebūtų teikiama?

Jei yra tokie sąrašai, tai juos turi kitos institucijos: Užsienio reikalų ministerija, VSD. Tarpinstitucinis bendradarbiavimas leidžia užtikrinti, kad šios institucijos uždegs raudoną šviesą, jei apie tuos žmones nepagrįstai būtų prašoma informacijos.

Ar jums neatrodo, kad jeigu po skandalo būtumėt atsistatydinęs, pasaulis į mus žiūrėtų pagarbiau ir patikėtų Lietuvos atgaila?

Sunku atsakyti apie pasaulį. Žinau tik viena: kuo daugiau mes užsiimsime saviplaka, tuo labiau rankas trins tie mūsų kaimynai, kurie suinteresuoti demokratijos žlugdymu ir mūsų institucijų silpninimu.

Darbo grupė, kuri aiškinosi M.Golovatovo paleidimo istoriją, baigia darbą. Ar jūs paskelbsite išvadas, gal jau dabar galite užsiminti, kokios jos bus?

Darbo grupė formaliai dar nebaigė darbo. Nesutarta dėl išvadų teksto. Ji greičiausiai ir neprieis vienodo matymo, kodėl buvo paleistas M.Golovatovas. Į mūsų klausimą, kodėl jis paleistas iš Vienos į Maskvą, atsakymo negavome. Kita vertus, gerai, kad Austrija keičia savo taisykles taip, kad ateityje tokie atvejai nepasikartotų.

Ar tikitės, kad kada nors Sausio 13-osios ir Medininkų žudikai sulauks realios bausmės? Juk nuteisimas už akių jiems neturės jokio poveikio.

Be abejo, tikiuosi. Galiausiai, jei jie ir toliau nuspręs slapstytis, tai slapstymasis tik Rusijos ir jai draugiškose šalyse įtariamiems asmenims sukurs tikrai nekomfortišką gyvenimą. Esu tikras, kad M.Golovatovas nebegalės keliauti į ES.

Kaip vertinate A.Butkevičiaus, G.Kazako bylos dėl kyšininkavimo baigtį? Ar ji neparodė, kad kyšininkus nubausti suku.

Bijau, kad ne visai žinau bylos aplinkybes. Negaliu atsakyti.

K.Brazauskienės ir V.Šustausko partijos Teisingumo ministerija neįregistravo dėl galimo rinkėjų klaidinimo. Kokį pavadinimą šiai partijai pasiūlytumėt jūs?

Ačiū už klausimą. Net keletą pavadinimų yra viešai paminėję patys partijos atstovai, bet aš turėčiau susilaikyti nuo siūlymų (juokiasi).

Kaip vertinate Lietuvos advokatų socialinės atsakomybės lygį? Ar advokatų etikos kodekse neturėtų būti aiškiai numatytos socialinės atsakomybės gairės? Kaip vertintumėte imperatyvią nuostatą, įpareigojančią visus LR advokatus, tarkime, dvi bylas per metus apsiimti nagrinėti visiškai be jokio atlygio?

Nelabai tikiu imperatyviomis nuostatomis ir prievartine labdara. Manau, kad neatlygintas atstovavimas galėtų būti praktikuojamas plačiau. Kalbėjausi apie tai su advokatūra ir gruodžio pradžioje su Lietuvos advokatūra ir Žmogaus teisių stebėjimo institutu organizuojame konferenciją apie tai. Tikiuosi, tokio atstovavimo bus daugiau.

Kaip manote, ar vidutines pajamas gaunantis Lietuvos pilietis gali įpirkti teisininkų paslaugas? Ar, jūsų nuomone, advokatų įkainiai pas mus ne per dideli?

Advokatų įkainiai yra labai įvairūs. Bylinėtis visur ir visada yra brangu. Visada siūlau susitarti taikiai ir tik kai tai neįmanoma bylinėtis. Skiriu dėmesio tam, kad būtų kuo daugiau procedūrų, kai galima apsieiti be advokatų.

Ką darote jūs, kad Vilniaus rajono valdžia vykdytų Konstitucinio Teismo nutarimus. Turiu omenyje savavališkus, specialiu kažkieno užsakymu pagamintus Lietuvos miestelių ir gyvenviečių gatvių pavadinimus lenkų kalba?

Šiuo atveju kiekvienas turi atlikti savo darbą. Kalba eina apie savivaldybių administracijas, policiją, antstolius. Kalbant plačiau – tikrai labai norėčiau priminti, kad kol lenkų ir lietuvių nacionalistai eskaluos tarpusavio neapykantą, tol tos neapykantos rezultatais galės džiaugtis nebent mūsų kaimynai Rytuose.

Ką darote, kad sustabdytumėte svetimų valstybių politikų finansuojamą ir agresyviai kuriamą „Vilniaus krašto autonomiją“? Jei netikite, paskaitykite „Kurier Wilenski“, ten atvirai tyčiojamasi iš Lietuvos įstatymų, jau teigiama, kad „Lenkų autonomija yra de facto“ ir tik klausimas, kada bus patvirtinta de jure.

Ačiū, būtinai paskaitysiu.

Ar naujų kalėjimų statybai bus pasitelkti privatūs investuotojai, ar jie, kaip ir viskas mūsų šalyje, bus statomi valstybės lėšomis?

Šiandien nematau kitų galimybių, kaip pasitelkti privačius investuotojus ir pirkti iš jų kalėjimų priežiūros, aptarnavimo paslaugas. Tai sąlygoja Lietuvos finansinės galimybės, bet tai nereiškia, kad su kaliniais dirbs privatūs prižiūrėtojai. Jie išliks valstybės rankose.

Norėčiau pasiteirauti gerbiamo ministro, kada bus didinamos kalėjimų prižiūrėtojų pareiginės algos, kurios ir taip buvo sumažintos? Kada bus skaidrinami „švogeriniai“ konkursai įkalinimo įstaigose? Kada bus gerinamas, manau, įkalinimo įstaigose svarbiausią vaidmenį užimančių jaunesniųjų pareigūnų-prižiūrėtojų pareigybės prestižas?

Bendrai atlyginimų lygis kils, kai valstybės finansinė padėtis bus geresnė. Kartu kaip ir kitų statutinių pareigūnų. Kalėjimuose dirbančių medikų algos gali kilti anksčiau, nes jie uždirba mažiau nei laisvėje jų kolegos.

„Švogerinis“ įdarbinimo principas ir man nepriimtinas. Tikiuosi, pastebėjote, kad nuo jo nueita toli tose srityse, kurias galiu tiesiogiai kontroliuoti. Noriu paprašyti apie kiekvieną jums žinomą atvejį informuoti mane asmeniškai.

Eilinių prižiūrėtojų padėties pagerėjimo galima tikėtis sėkmingai artimiausiu metu sprendžiant aprūpinimo uniformomis klausimą. Neliks užmiršti ir kiti klausimai.

Kada bus svarstomas projektas dėl lygtinio paleidimo? Ar manote, kad šis projektas išspręstų įkalinimo įstaigų perpildymo klausimą? Europos Sąjungoje taikoma praktika, kai nuteistasis atbuvęs du trečdalius bausmės išleidžiamas į laisvę. Ar tokia praktika bus taikoma Lietuvoje? Jeigu taip, tai kada?

Manau, kad lygtinis paleidimas turėtų būti taikomas plačiau, bet tai turi būti ne dėl kalėjimo perpildymo, o dėl visuomenės saugumo. Svarbu pasiekti, kad iš kalėjimo išėjęs asmuo nebūtų linkęs nusikalsti vėl. Lygtinio paleidimo su įpareigojimais asmeniui tokio paleidimo metu yra būdas tai pasiekti. Projektai parengti ir svarstomi tarpministeriniame lygmenyje. Tikiuosi, jie bus patobulinti ir teikiami Seimui artimiausiu metu.

Svarbu, kad Seimas pagaliau priimtų mano pateiktą Probacijos įstatymą, susijusį su šiuo klausimu.

Višta ar kiaušinis? Ar svarbiau išsiaiškinti nusikaltimą, ar tai, kad įtariamas nusikaltėlis negyvas? Ir ar Generalinės prokuratūros veiksmai Kauno pedofilijos byloje nėra idiotizmas ir teisinis nihilizmas?

Svarbiausia yra visuomenės saugumas. Tam yra būtina išaiškinti nusikaltimą.

Kodėl taip ilgai tęsiasi Kauno pedofilijos bylos nagrinėjimas?

Šį klausimą turėčiau peradresuoti prokurorams, kurie tiria nusikaltimus.

Ar numatomas teismų sistemos struktūros keitimas (teismų jungimai, buhalterijų centralizavimas ir t.t.)? Kada ir koks?

Šią iniciatyvą pradėjau dar prieš 2 metus. Deja, tuo metu teisinei ir politinei bendruomenei tai atrodė per daug radikalu. Džiaugiuosi, kad šiandien teismai jau supranta pokyčių būtinybę, todėl artimiausiu metu iš naujo pateiksiu projektus, pagal kuriuos teismų sistema bus lankstesnė. Teismai ir teisėjai galės būti lengviau pasiekiami žmonių, tačiau administravimas ir išteklių naudojimas labiau centralizuotas.

Kuris darbas jums labiau prie širdies: ar Laisvosios rinkos institute, ar ministerijoje?

Šiuo metu ministerijoje. Tačiau neįsivaizduoju savęs visą gyvenimą dirbant profesionalaus politiko darbą. Bent jau man siekiant būti geru politiku tikrai būtina turėti patirties privačiame sektoriuje, iš kurio galiu atsinešti daug įgūdžių ir idėjų.

Jūs labai gražiai ir jaunai atrodote, kaip jums tai pavyksta?

Ačiū (juokiasi). Aš tikrai myliu žmones. Ir manau, kad sulaukus mano amžiaus, dažniausiai blogai atrodo pikti žmonės.

Visiems norėčiau palinkėti mylėti save ir savo artimą, džiaugtis gyvenimu ir konstruktyviai spręsti iškylančias problemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius