Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 25

15min paaiškina: kodėl popiežius viso vizito po Baltijos šalis metu nakvoja Lietuvoje?

Nors popiežiaus Pranciškaus oficialus vizitas Lietuvoje truko dvi dienas ir baigėsi dar sekmadienį, Lietuvoje jis iš viso praleido tris naktis. Naktį iš sekmadienio į pirmadienį Šventasis Tėvas praleido Vilniuje, iš kur pirmadienį ryte išskrido į Rygą, o pirmadienį vakare grįžo į Vilnių, iš kur antradienį ryte išskrido į Taliną.
Popiežius Pranciškus atvyko į Apaštališkąją nunciatūrą
Popiežius Pranciškus atvyko į Apaštališkąją nunciatūrą / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kodėl popiežius praleido tris naktis Lietuvoje ir nė vienos – kitose Baltijos šalyse? Su šiuo klausimu 15min kreipėsi į popiežiaus vizito organizatorius Lietuvoje.

Pasak Lietuvos vyskupų konferencijos Pasiruošimo Popiežiaus vizitui komiteto atstovės Santos Kančytės, įprasta, kad popiežius vizitų į kitas šalis metu nakvoja Apaštališkojoje nunciatūroje – institucijoje, kuri veikia kaip Šventojo Sosto valstybės diplomatinė atstovybė kitoje šalyje. Tai nėra nauja, Pranciškaus sugalvota praktika – taip kelionių metu elgdavosi ir ankstesni popiežiai.

Tokia Apaštališkoji nunciatūra yra ir Lietuvoje, o joje reziduojantis Apaštališkasis nuncijus atlieka Šventojo Sosto ambasadoriaus Lietuvai funkcijas. Ir ne tik Lietuvai – Latvijai ir Estijai taip pat.

Kaip vienas ambasadorius gali būti skiriamas kelioms šalims, nors reziduoja vienoje, taip ir Lietuvoje reziduojantis apaštališkasis nuncijus yra Vatikano paskirtas nuncijumi Lietuvai, Latvijai ir Estijai.

Kadangi nei Latvijoje, nei Estijoje nunciatūros nėra, oficialiam popiežiaus vizitui į Lietuvą pasibaigus, popiežius apsistojo nunciatūroje Lietuvoje, galima sakyti, pas save namuose.

O ar popiežius galėjo apsistoti, tarkime, viešbutyje Rygoje ar Taline? S.Kančytės teigimu, toks pasielgimas Šventajam Tėvui būtų ypač išskirtinis ir neįprastas – pagal nusistovėjusią praktiką popiežius visada nakvoja nunciatūroje.

Išimtiniais atvejais, kai arti vietos, į kurią vyksta popiežius, nunciatūros nėra, jis gali apsistoti vietos vyskupo namuose, seminarijoje ar netgi katalikiškuose senelių namuose.

Taip padarė Jonas Paulius II, kai 1999 metais vizito Gruzijoje metu nakvojo ką tik pastatytuose senelių namuose, kuriais rūpinosi Motinos Teresės seserys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius