Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 11

15min paaiškina: kokios bausmės gresia alkoholį vartojantiems devyniolikmečiams?

2018 m. sausio 1 d. įsigaliojus Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, pagal kurias įsigyti ir vartoti alkoholio galima tik 20 metų sulaukusiems asmenims, daug jaunuolių susidomėjo – kas jiems gresia, jei bus sulaikyti su alkoholinio gėrimo buteliu? Klausimų kilo ir pardavėjams bei viešojo maitinimų įstaigų savininkams, norintiems žinoti, ko gali sulaukti leidę užsisakyti bokalą alaus devyniolikmečiui.
Alkoholis
Alkoholis / 123RF.com nuotr.

Portalas 15min atsako į dažnai kylančius klausimus apie bausmes, susijusias su alkoholio pardavimu 18-mečiams ir 19-mečiams. Atsakymai į klausimus parengti remiantis Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus pateikta informacija.

Kokia bausmė gresia 18–19 metų asmeniui, kuris būtų sulaikytas vartojantis alkoholį?

Alkoholinių gėrimų vartojimas ir turėjimas šio amžiaus asmenims užtraukia 10–14 eurų baudą. Šis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia 14–30 eurų baudą.

Jei asmuo sulaikomas vartojant alkoholį viešojoje vietoje vykstančiame renginyje, jam gali būti uždrausta lankytis viešosiose vietose vykstančiuose renginiuose nuo vieno mėnesio iki vienų metų.

Be to, pakartotinai sulaikius 18–19 metų asmenį vartojant ar turint alkoholio, jis gali būti įpareigotas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose.

Ar bausmė 18–19 metų asmenims ir jaunesniems negu 18 metų asmenims už alkoholio turėjimą ar vartojimą yra tokia pati?

Administracinių nusižengimų kodeksas aukščiau minėtas bausmes numato visiems ne jaunesniems negu 16, bet jaunesniems negu 20 metų asmenims.

Bet kitas kodekso straipsnis nurodo, kad bauda nepilnamečiams už administracinius nusižengimus yra lygi pusei įprastos pagal kodeksą nustatomos baudos. NTAKD teigimu, skiriant baudą už alkoholio turėjimą ar vartojimą asmenims, nesulaukusiems 18 metų amžiaus, turėtų būti vadovaujamasi šia teisės norma.

Tai reiškia, kad 16–17 metų asmenims bauda už alkoholio turėjimą ar vartojimą yra mažesnė negu 18–19 metų asmenims bei gali siekti 5–7 eurus, o už pakartotinį pažeidimą – 7–15 eurų.

VIDEO: Alkoholio prieinamumo ribojimai: kas keičiasi nuo sausio 1 d.?

Jei prekybos alkoholiu vieta parduoda alkoholio jaunesniam negu 20 metų asmeniui, ar už tai baudžiama pati vieta, ar konkretus alkoholį pardavęs asmuo – parduotuvės kasininkas, baro barmenas ir pan.?

Baudžiama tiek įmonė, tiek pardavėjas kaip fizinis asmuo. Įmonė baudžiama pagal Alkoholio kontrolės įstatymą, pardavėjas – pagal Administracinių nusižengimų kodeksą.

Kokia bausmė gresia prekybos vietai?

Įmonė, juridinis asmuo ar jo filialas, pardavęs alkoholinių gėrimų jaunesniam negu 20 metų asmeniui, pagal Alkoholio kontrolės įstatymą baudžiamas 289–868 eurų bauda. Už pakartotinį šio statymo pažeidimą, padarytą pakartotinai per dvejus metus nuo baudos paskyrimo, gresia 868–1448 eurų bauda.

Kokia bausmė gresia pardavėjui?

Pardavėjas, pardavęs alkoholinių gėrimų jaunesniems negu 20 metų asmenims mažmeninės prekybos ar viešojo maitinimo vietoje, gali būti baudžiamas 30–120 eurų bauda. Pakartotinai padarytas šis nusižengimas pardavėjui užtraukia 120–440 eurų baudą.

Ar egzistuoja skirtumas tarp bausmių už alkoholio pardavimą pilnamečiams (18–19 metų) ir nepilnamečiams asmenims?

Ne, skirtumo nėra.

Kokia bausmė gresia žmogui, kuris parduotuvėje ar bare nupirktų alkoholio jaunesniam negu 20 metų asmeniui?

Alkoholinių gėrimų nupirkimas ar kitoks perdavimas jaunesniam negu 20 metų asmeniui užtraukia 90–180 eurų baudą. Šis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia 180–440 eurų baudą.

Ar yra skirtumas tarp bausmių už alkoholio nupirkimą jaunesniam negu 18 metų asmeniui ir 18–19 metų asmeniui?

Nėra. Bet, NTAKD teigimu, į tai galima atsižvelgti paskiriant konkrečios bausmės dydį.

Ar už bandymą įsigyti alkoholio kokia nors bausmė gresia pačiam 18–19 metų asmeniui?

Jei pirkėjui įsigyti alkoholio nepavyko, NTAKD nuomone, atsakomybė jam negresia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius