Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 30

15min primena: aukštų Lietuvos pareigūnų, kurie vairavo neblaivūs, likimai susiklostė skirtingai

Antradienį Prezidentės Dalios Grybauskaitės teisingumo ministru paskirtas, o jau trečiadienį šių pareigų atsisakęs socialdemokratas Julius Pagojus toli gražu nėra vienintelis aukštas pareigas einantis pareigūnas, pagautas neblaivus prie vairo. Neblaivių vairuotojų sąrašas ilgas, o jų likimai, kaip, beje, ir pasiteisinimai – nevienodi.
Vairavimas išgėrus
Vairavimas išgėrus / 123rf nuotr.

Portalas 15min primena apie devynis aukštus pareigūnus, kurie per pastaruosius kelerius metus prie vairo sėdo neblaivūs, ir jų likimus.

Generalinio miškų urėdo pavaduotojas Gintaras Visalga

Situacija: 2013 m. vasarį Alytaus kelių policija kilus įtarimams sustabdė generalinio miškų urėdo pavaduotojo Gintaro Visalgos vairuotą automobilį ir liepė šiam pūsti į alkotesterį. Jis į matuoklį įpūtė 1,02 promilės.

15min nuotr./G.Visalga sulaikomas dėl bandymo papirkti pareigūnus
15min nuotr./G.Visalga sulaikomas dėl bandymo papirkti pareigūnus

Pasiteisinimas: G. Visalga delfi.lt tada aiškino pažeidimą padaręs prispirtas būtinybės, nes esą į ligoninę reikėjo vežti rankas apsiplikiusį 7 mėnesių sūnų.

Tačiau Alytaus apylinkės teismo nutarime buvo nurodyta, jog automobiliu G.Visalga važiavo vienas.

Likimas: Teismas už pažeidimą generalinio urėdo pavaduotojui tuomet skyrė 1000 litų baudą ir metams atėmė vairuotojo pažymėjimą. Bet jis liko savo poste, jokios reakcijos iš vadovų nebuvo. Iš pareigų jis pasitraukė tik 2016 m., kuomet buvo apkaltintas bandymu duoti kyšį policijos pareigūnams, kai buvo pagautas prie vairo kalbantis mobiliuoju telefonu. Tuomet jis atsistatydino.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro vadovas Algirdas Matonis

Situacija: 2014 m. kovo 22 d. A.Matonis Vilniuje įkliuvo neblaivus prie vairo. Pareigūnui medicinos įstaigoje nustatytas 1,71 promilės girtumas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdas Matonis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdas Matonis

Pasiteisinimas: „Pripažįstu, kad mano veiksmuose buvo pažeidimo požymių“, – teismo posėdyje sakė A.Matonis.

A.Matonio advokatas Ugnius Pėdnyčia teismui aiškino, kad jo klientas tąkart buvo susitikęs su slaptu policijos bendradarbiu. Šis sodyboje jam pateikė svarbios informacijos apie nusikaltimus, kurie netrukus gali būti įvykdyti.

„A.Matonis, siekdamas užkirsti kelią nusikalstamoms veikoms, nusprendė vykti į Vilnių, kur saugiai, iš Policijos departamento vyriausybiniu ryšiu, ketino susisiekti su kitais pareigūnais“, – sakė U.Pėdnyčia.

Jis pridūrė, kad vairavimas esant neblaiviam ne visada yra pažeidimas, egzistuoja ir būtinasis reikalingumas, o A.Matonis padarė formalų Kelių eismo taisyklių pažeidimą, „siekė užkardyti pateiktos informacijos grėsmes“.

Reakcija: tuometinis generalinis komisaras Saulius Skvernelis iškart po įvykio sakė, kad neišvengiama šios istorijos baigtis – A.Matonio atleidimas iš vidaus reikalų sistemos dėl pareigūno vardo diskreditavimo.

S.Skvernelis sulaukė ir klausimo apie tai, ar, jausdamas asmeninę atsakomybę, nesirengia trauktis iš pareigų. „Aš jam nepyliau!“ – aštriai atsakė generalinis komisaras, pyktelėjęs dėl tokio klausimo.

Likimas: A.Matonis pareiškė norą trauktis pats, bet jam buvo liepta laukti tarnybinio patikrinimo išvadų. Jas gavus, A.Matonis buvo atleistas iš Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pareigų. Teismas, ištyręs ir įvertinęs visus bylos duomenis, išklausęs A.Matonio bei jo gynėjo paaiškinimus, padarė išvadą, kad byloje nepasitvirtino A.Matonio versija, kad aplinkybės, dėl kurių jis neatidėliotinai turėjo vykti užkardyti tariamą nusikaltimą, buvo išskirtinės.

Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas

Situacija: Zarasų rajono meras socialdemokratas Nikolajus Gusevas 2015 m. gegužės pabaigoje buvo sučiuptas Utenoje neblaivus vairuojantis automobilį. Jam nustatytas 0,63 promilės girtumas. Tačiau šis mero nusižengimas į policijos suvestines tuomet nepateko. Tik vėliau Utenos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyresnioji specialistė Laura Palevičienė patvirtino, kad tokio įvykio būta.

Asmeninio archyvo nuotr./Nikolajus Gusevas
Asmeninio archyvo nuotr./Nikolajus Gusevas

Pasiteisinimas: „Aš gailiuosi, kad taip atsitiko, tai yra gyvenimiška pamoka (…) Situacija banali – iš vakaro renginys, ryte gerai jaučiausi, vežiau tėvus į kapines Ukmergėje. Pūčiau, parodė 0,63 promiles, neneigiau, toks gyvenimas“, – BNS sakė N.Gusevas.

Reakcija: nei socialdemokratų pirmininkas ir tuometinis premjeras Algirdas Butkevičius, nei kiti aukšti partijos pareigūnai savo mero elgesio nekomentavo.

Likimas: Utenos rajono apylinkės teismas N.Gusevui metams atėmė teisę vairuoti ir paskyrė 290 eurų baudą. Tačiau politinės atsakomybės jis nesulaukė – pareigas ėjo toliau.

Marijampolės pataisos namų vadovas Tadas Klusevičius

Situacija: 2015 m. lapkritį Marijampolės policijos pareigūnai sulaikė neblaivų vairuojantį Marijampolės pataisos namų vadovą Tadą Klusevičių. Jam nustatytas 1,97 promilės girtumas. Sulaikymas įvykdytas gavus pilietiško asmens skambutį, kuris pranešė apie įtartinai vairuojantį asmenį. T.Klusevičius buvo neuniformuotas, vairavo asmeninį automobilį.

Marijampolės pataisos namų nuotr./Tadas Klusevičius
Marijampolės pataisos namų nuotr./Tadas Klusevičius

Pasiteisinimas: „Rytoj pakalbėsime, jeigu galima. Aš šiandien nepasirengęs (komentuoti)“, – BNS sakė T.Klusevičius, paklaustas, ar ketina prisiimti asmeninę atsakomybę.

Reakcija: skirtingai negu J.Pagojaus atveju, teisingumo ministras Juozas Bernatonis buvo griežtas. „Jokios tolerancijos neblaiviems prie vairo sėdusiems pareigūnams. Šis incidentas yra netoleruotinas. Savo neatsakingu poelgiu direktorius sutepė pataisos įstaigų sistemos ir joje dirbančių tūkstančių pareigūnų garbę, todėl čia negali būti jokių diskusijų – ponas Klusevičius bus atleistas iš tarnybos“, – sakė J.Bernatonis.

Likimas: gruodžio 10 d. teisingumo ministras J.Bernatonis atleido T.Klusevičių iš pareigų.

Valstybės saugumo departamento Marijampolės padalinio vadovas Dainius Masionis

Situacija: 2015 m. lapkričio 23 d. Įtartinai važiuojantį automobilį Marijampolėje pastebėjo gyventojai ir informavo policiją. Pareigūnams sustabdžius mašiną, paaiškėjo, kad ją vairavo neblaivus Marijampolės VSD vadovas Dainius Masionis. Jis, pasak „Lietuvos televizijos“, pripūtė beveik dvi promiles alkoholio.

Likimas: Atlikus tarnybinį patikrinimą, D.Masionis buvo atleistas. Apie įvykį visuomenė sužinojo tik D.Masioniui netekus darbo: prieš tai apie jį savo iniciatyva nepranešė nei policija, nei VSD.

Nacionalinės žemės tarnybos direktorė Daiva Gineikaitė

Situacija: 2015 m. gruodį Kaune buvo sulaikyta Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos direktorė Daiva Gineikaitė. Jos vairuotas automobilis persirikiuodamas atsitrenkė į kitą automobilį. Alkotesteris parodė, kad vairuotoja neblaivi ir kad jos kraujyje yra 1,66 promilės alkoholio.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daiva Gineikaitė Kauno teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daiva Gineikaitė Kauno teisme

Su alkotesterio duomenimis nesutikusi D.Gineikaitė vyko atlikti papildomo kraujo tyrimo Kauno klinikinėje ligoninėje. Šis tyrimas jau parodė, kad D.Gineikaitės kraujyje alkoholio nėra.

Pasiteisinimas: D.Gineikaitė, aiškindama, kodėl alkotesteris galėjo rodyti klaidingus duomenis, teigė, esą tai galėjo lemti jos vartotas burnos skalavimo skystis.

„Nuo lapkričio kasdien vartoju „Listerine“ burnos skalavimo skystį. Dukart per dieną. Ir parūkiusi praskalaudavau juo burną. Ir prieš eismo įvykį vartojau. Gal 15 minučių prieš. Kito eismo įvykio dalyvis, išlipęs iš automobilio, mane filmavo, fotografavo, o aš tuo metu skalavau burną. Negalėjau išspjauti prie kamerų to skysčio, tad kiek nurijau. Tai galėjo iškraipyti alkotesterio parodymus“, – kalbėjo D.Gineikaitė.

Vėliau 15min atliktas eksperimentas parodė, kad paskalavus burną šiuo skysčiu „pripūsti“ laipsnių ir apgauti alkotesterio iš tiesų yra neįmanoma.

Reakcija: tuometinė žemės ūkio ministrė, „darbietė“ Virginija Baltraitienė pareiškė, kad D.Gineikaitė turi atsistatydinti. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo tyrimą, įtardama, kad D.Gineikaitės kraujo tyrimai Kauno ligoninėje galėjo būti suklastoti. Tyrimą atliekantys pareigūnai ligoninėje rado du kraujo mėginius.

Byloje STT kaip specialųjį liudytoją apklausė Kauno klinikinės ligoninės direktorių Gediminą Abeciūną, kuriam iškart po avarijos skambino D.Gineikaitė. Taip pat apklaustas jo pavaduotojas Kastytis Grigonis, laikinai einantis pareigas Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo, skubios pagalbos ir traumų skyriaus vedėjas gydytojas Artūras Šulnius, D.Gineikaitės kraujo paėmusi medicinos sesuo.

Likimas: galiausiai D.Gineikaitė pateikė atsistatydinimo prašymą, kurį V.Baltraitienė patenkino. Teismas, nepatikėjęs D.Gineikaitės pasakojimu, pripažino, kad buvusi NŽT vadovė vairavo išgėrusi, ir D.Gineikaitei už vairavimą girtai skyrė 1,3 tūkst. eurų baudą ir pusketvirtų metų atėmė teisę vairuoti.

A.Šulnius teisme pripažino slaugytojai Salomėjai Skersienei po avarijos slapta antrą kartą liepęs paimti D.Gineikaitės kraujo. Vėliau mėginiai turėjo būti sukeisti. Teismas A.Šulniui ir S.Skersienei už melagingų parodymų teikimą skyrė po 289 eurų dydžio administracines baudas.

Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktorius Jonas Klemensas Sungaila

Situacija: socialdemokratas J.K.Sungaila neblaivus buvo sulaikytas prieš Velykas Kulvos seniūnijoje prie Jonavos. Jam nustatytas 1,65 promilės girtumas.

jonavoszinios.lt nuotr/Jonas Klemensas Sungaila
jonavoszinios.lt nuotr/Jonas Klemensas Sungaila

Pasiteisinimas: „Šių metų kovo 25 dieną padariau nedovanotiną klaidą – vairavau automobilį būdamas neblaivus. Dėl šio savo poelgio labai gailiuosi ir apgailestauju“ , – rašoma po įvykio politiko išplatintame pranešime. Jame J.K.Sungaila taip pat teigė, kad „šis atvejis gali būti naudojamas politiniams tikslams“, todėl jis yra pasiruošęs nušalinimui nuo pareigų. Netrukus J.K.Sungaila pats pareiškė atsistatydinsiantis iš pareigų.

Reakcija: Jonavos meras, taip pat socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius, neseniai paskirtas ūkio ministru, patenkino atsistatydinimo prašymą, o viešai savo administracijos direktoriaus veiksmų nekomentavo. Kai kurie Jonavos rajono savivaldybės tarybos nariai tada abejojo, ar atleidimas savo noru – ne per švelni nuobauda girtam vairavusiam politikui.

Likimas: net ir netekęs Jonavos savivaldybės administracijos vadovo pareigų, iš politikos traukti J.K.Sungaila neskubėjo – kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją, kad ši atstatytų jam prieš tai jo atsisakytą vietą Jonavos savivaldybės narių sąraše. Tada J.K.Sungaila delfi.lt teigė, kad jo grįžti į tarybą prašė pats M.Sinkevičius, jis pats atvežė pasirašyti ir prašymą VRK. Visgi VRK prašymo nepatvirtino, nes įteiktas buvo per vėlai. Tad J.K.Sungaila liko tiesiog pensininku.

J.K.Sungailai teismas taip pat skyrė 800 eurų baudą su teisės vairuoti transporto priemonę atėmimu vieneriems metams ir 7 mėnesiams.

„Kaišiadorių vandenų“ vadovas Skirmantas Agurkis

Situacija: 2016 m. gegužę „Kaišiadorių vandenų“ vadovas, socialdemokratas Skirmantas Agurkis Kaišiadoryse buvo sulaikytas neblaivus už vairo. Jam nustatytas vidutinis girtumas – 2,34 promilės alkoholio.

Pasiteisinimas: S.Agurkis pripažino savo kaltę. „Aš pripažįstu savo kaltę, atsiprašau ir nesiruošiu daryt nesąmonių kažkokių. Jeigu nusižengei, reikia suprasti, kad padarei klaidą ir pripažinti“, – BNS teigė S.Agurkis.

Reakcija: Socialdemokratų partijos Kaišiadorių skyriaus pirmininkas, tuometinis Seimo narys Bronius Bradauskas partijos kolegos smerkti neskubėjo. „Autoritetą jis turi, dirba gerai ir aš nematau reikalo tokiais žmonėmis mėtytis. Svarstysime jo prašymą sustabdyti narystę partijoje, tačiau, mano asmenine nuomone, jis gali likti“, – BNS sakė B.Bradauskas.

Likimas: „Kaišiadorių vandenų“ valdybos pirmininkė Laimutė Grabliauskienė BNS žadėjo, kad S.Agurkio likimas bus svarstomas. Vis dėlto pareigų S.Agurkis neprarado: jis iki šiol eina „Kaišiadorių vandenų“ vadovo pareigas.

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Valerijus Paškevičius

Situacija: V.Paškevičius neblaivus policijos pareigūnams įkliuvo net du kartus. Pirmą kartą tai įvyko 2016 m. rugsėjo 25 d. Tada Naujosios Vilnios rajone sulaikytam teisėjui buvo nustatytas 1,86 promilės girtumas.

Spalio 19 d. Vilniuje susidūrus dviem automobiliams paaiškėjo, kad prie vieno jų vairo vėl sėdėjo neblaivus V.Paškevičius. Jam nustatytas 1,04 promilės girtumas.

Pasiteisinimas: Teisėjų tarybai V.Paškevičius nusižengimą pripažino ir kreipėsi su prašymu atleisti iš darbo. Žiniasklaidai su V.Paškevičiumi susisiekti nepavyko.

Reakcija: D.Grybauskaitė jau rugsėjo 26 d. sustabdė V.Paškevičiaus įgaliojimus ir kreipėsi į Teisėjų tarybą, kad ši jį atleistų iš darbo. Tačiau tuomet Teisėjų taryba sprendimą atidėjo, aiškindama, kad jis gali būti vertinamas kaip poveikis administracinę bylą dėl V.Paškevičiaus nagrinėsiančiam teisėjui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

Po antrojo atvejo D.Grybauskaitė į Teisėjų tarybą kreipėsi dar kartą. Tik po pakartotinio prezidentės kreipimosi Teisėjų taryba patarė valstybės vadovei atleisti V.Paškevičių. Be Teisėjų tarybos patarimo prezidentė atleisti teisėjų negali.

Likimas: spalio 31 d. V.Paškevičius buvo atleistas. Lapkritį V.Paškevičius trejiems metams neteko vairuotojo pažymėjimo, jam buvo skirta 1158 eurų bauda.

Anksčiau yra įkliuvęs ir ne vienas Seimo narys

Pastaruoju metu Seimo nariai neblaivūs prie vairo įkliuvę nebuvo. Tačiau anksčiau tokių atvejų pasitaikė ne vienas.

2005 m. neblaivi Palangoje sulaikyta „darbietė“ Vilma Martinkaitienė nuo pareigūnų nuslėpė, kad yra Seimo narė: sakėsi esanti bedarbė. Jai nustatytas lengvas girtumo laipsnis – 0,78 promilės alkoholio.

2006 m. Vilniuje vairuojantis neblaivus sulaikytas socialdemokratas Juozas Palionis. Jo kraujyje rasta daugiau nei pusantros promilės alkoholio. J.Palionis po įvykio viešai atsiprašė Seime, tačiau iš parlamento nesitraukė.

2008 m. vasarį neblaivus prie vairo buvo sulaikytas tuometinis Pilietinės demokratijos partijos atstovas Vladimiras Orechovas, jo kraujyje rasta 2 promilės alkoholio.

Nuotr. iš lrs.lt/Vladimiras Orechovas
Nuotr. iš lrs.lt/Vladimiras Orechovas

Pasak delfi.lt, tuomet teisme V.Orechovas dėl savo situacijos kaltino prietarus: jis aiškino šventęs draugo gimtadienį ir norėjęs tik greitai perstatyti automobilį, nes sužinojo, kad jis stovi toje pačioje vietoje, kur anksčiau buvo rastas nužudyto „Mažeikių naftos“ generalinio direktoriaus Gedemino Kiesaus automobilis.

2008 m. prieš pat Lietuvos Respublikos Seimo rinkimus neblaivus buvo sulaikytas Egidijus Vareikis, kurio kraujyje rasta 1,37 promilės alkoholio. Tuomet politikas išplatino pareiškimą, kuriame teigia, kad traukiasi iš Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) rinkimų sąrašo. Vis dėlto tai padaryti jau buvo per vėlu: Iki Seimo rinkimų buvo likę vos 17 dienų, o kandidatus išbraukti galima likus 25 dienoms.

Su TS-LKD sąrašu patekęs į Seimą, po rinkimų E.Vareikis iš sąrašo trauktis jau nebenorėjo. Kaltinimus, kad kalbos apie išsibraukimą – rinkėjų klaidinimas, jis atmetė. Per 2016 m. rinkimus į blaivybės kelią stojęs E.Vareikis jau išrinktas į Seimą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Egidijus Vareikis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Egidijus Vareikis

2009 m. rugsėjį prie vairo neblaivus sulaikytas buvo konservatorius Arvydas Vidžiūnas (0,83 promilės alkoholio). Tuomet politikas teisinosi buvęs priverstas pūsti į alkoholio tikrintuvą praėjus mažiau nei 15 minučių po to, kai baigė gerti antrąją taurę vyno.

Teismas, atsižvelgdamas į liudininko parodymus, kad A.Vidžiūnas neatrodė neblaivus, padarė išvadą, kad nuo A.Vidžiūno alkoholio vartojimo iki patikrinimo alkoholio matuokliu galėjo nepraeiti 15 minučių, todėl yra pakankamas pagrindas abejoti alkoholio matuoklio parodymų objektyvumu, ir A.Vidžiūną išteisino.

2013 m. gegužę Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkės pavaduotojos Vincės Vaidevutės Margevičienės vairuojamą „Mitsubishi“ Kaišiadorių rajone sustabdė patruliai. Patikrinus jos blaivumą, alkoholio tikrintuvas užfiksavo 0,61 promilės.

Politikė tuomet teisinosi, kad prieš tai gėrė širdį stiprinančių lašų – gudobelių antpilo, kurio sudėtyje yra alkoholio. Bet teismas jos pasiteisinimu nepatikėjo ir skyrė baudą.

Įtariama, kad neblaivūs galėjo būti ir dar keli Seimo nariai, kurie sukėlė avarijas ir iš jų pabėgo. 2006 m. taip pasielgė socialdemokratas Gintautas Mikolaitis, 2007 m. – liberalcentristas Vincas Babilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius