Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 06

15min primena: kiek laiko S.Skvernelio Vyriausybė ieškodavo ministrų?

Žemės ūkio ministro Broniaus Markausko įpėdinio paieškos užsitęsė. Nors apie savo pasitraukimą politikas pranešė beveik prieš dvi savaites, oficialiai jis vis dar eina pareigas. Pirmadienį premjeras Saulius Skvernelis žadėjo prezidentei Daliai Grybauskaitei pateikti B.Markausko atsistatydinimo pareiškimą ir galimo įpėdinio kandidatūrą, tačiau ar siūlomas kandidatas prezidentei tiks – dar nežinia.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ši Vyriausybė apskritai pasižymi tuo, kad naujų ministrų dažnai ieško ilgai. Portalas 15min skaičiuoja, kiek laiko iki šiol, ministrams pasitraukus, trukdavo naujų ministrų paieškos. Kartais šis laikas skaičiuojamas net mėnesiais.

B.Markausko įpėdinio paieškos: beveik dvi savaitės

Apie sprendimą trauktis iš užimamo posto į skandalą dėl ne savo žemės dirbimo įsivėlęs B.Markauskas pranešė balandžio 25 d.

Jei pirmadienį S.Skvernelio D.Grybauskaitei pateikta kandidatūra tiks, tai reikš, kad naujo ministro paieška užtruko 12 dienų – ne tiek jau ir ilgai. Jei kandidatūra netiks, šis laikotarpis gali ir užsitęsti.

Anksčiau S.Skvernelis yra minėjęs, kad ketina siūlyti B.Markauskui eiti pareigas iki birželio 1 d. Taip, anot premjero, ministras spės baigti pradėtus darbus. Tai reikštų, kad nuo B.Markausko pranešimo apie atsistatydinimą iki naujo ministro darbo pradžios praeis bent 36 dienos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronius Markauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronius Markauskas

M.Vainiutės įpėdinio paieškos: du mėnesiai ir tęsiasi

Apie pasitraukimą iš pareigų teisingumo ministrė Milda Vainiutė pranešė šių metų kovo 6 d. – beveik prieš du mėnesius. Pareigas eiti ji nustojo kovo 9 d.: nuo tada laikinai teisingumo ministro pareigas eina vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas. M.Vainiutės įpėdinio vis dar nėra.

M.Vainiutė pasitraukė po to, kai Teisingumo ministerijoje dirbanti Rasa Kazėnienė įvardijo, kad teisingumo viceministras Raimondas Bakšys gesina Kalėjimų departamento auditą ir net vienu metu buvo sustabdęs kreipimąsi į prokurorus dėl pažeidimų, nustatytų Pravieniškių pataisos namuose. Prezidentė, vertindama situaciją, pareiškė, kad Teisingumo ministrė Milda Vainiutė nesusitvarko su pareigomis ir „demonstruoja politinį neįgalumą“. M.Vainiutę trauktis ragino ir ją delegavusi Socialdemokratų darbo frakcija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiutė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Milda Vainiutė

Dar kovo 6 d. M.Vainiutę į Vyriausybę delegavusi Socialdemokratų darbo frakcija paskelbė ieškanti naujo kandidato. Tačiau iki šiol kandidato, kuris tiktų ir prezidentei, rasti nepavyko.

Kovo 19 d. S.Skvernelis apgailestavo, kad sudėtinga gerus kandidatus įkalbėti imtis teisingumo ministro pareigų, ir teigė, kad paieškose „skubėjimo nereikia“.

Balandžio 16 d. pagaliau nuskambėjo pirmoji kandidato pavardė. S.Skvernelis paskelbė, kad į teisingumo ministro pareigas teikia advokato Giedriaus Danėliaus kandidatūrą. S.Skvernelio teigimu, tai buvo bendras valdančiųjų partijų pasirinkimas.

G.Danėlius atstovavo prezidentės atstovei spaudai Daivai Ulbinaitei byloje, kurioje ji buvo kaltinama dėl valstybės paslapties atskleidimo. Šioje byloje D.Ulbinaitė buvo išteisinta. Taip pat jis anksčiau buvo politinės korupcijos bylos specialiojo liudytojo, koncerno „MG Baltic“ valdybos nario Romano Raulynaičio ir „MG Baltic“ buvusio viceprezidento R.Kurlianskio advokatu.

Balandžio 19 d. D.Grybauskaitė pranešė, kad G.Danėlius dėl buvimo advokatu šioje byloje ministru nebus skiriamas. S.Skvernelis dėl to apgailestavo ir teigė, kad tai nesuderinama su teisinės valstybės principais.

Kai kurie apžvalgininkai netgi svarstė, ar premjeras, teikdamas G.Danėliaus kandidatūrą į teisingumo ministrus, nesugalvojo pakišti kiaulės prezidentei, iš anksto žinodamas, kad kandidatas netiks.

Praėjusią savaitę S.Skvernelis BNS tik trumpai užsiminė, kad naujo teisingumo ministro „vis dar ieškoma“. Pirmadienio, gegužės 7 d., duomenimis, be nuolatinio ministro Teisingumo ministerija gyvena jau 59 dienas, o nuo M.Vainiutės pranešimo apie pasitraukimą ir paieškų pradžios jau praėjo 62 dienos.

M.Sinkevičiaus įpėdinio ieškojo ilgiau negu mėnesį

Apie savo pasitraukimą iš pareigų ūkio ministras, socialdemokratų partijos deleguotas Mindaugas Sinkevičius pranešė ir atsistatydinimo pareiškimą įteikė 2017 m. rugsėjo 25 d., po to, kai socialdemokratų partijos taryba nutarė trauktis iš koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius

Po kelių dienų įvykęs susitikimas su S.Skverneliu ministro sprendimo nepakeitė, rugsėjo 28 d. S.Skvernelis paskelbė pradedantis jo įpėdinio paieškas. Ūkio ministro postą M.Sinkevičius paliko spalio 13 d.

Naujo ministro paieškos užsitęsė. 2017 m. lapkričio pradžioje S.Skvernelis sakė turintis kelis kandidatus, bet naujo ministro ieškoti neskubantis, nes nori palaukti, kaip „Seime dėliosis politiniai procesai“.

Galiausiai 2017 m lapkričio 23 d. S.Skvernelis paskelbė į ūkio ministrus teikiantis Seimo Ekonomikos komiteto vadovo Virginijaus Sinkevičiaus kandidatūrą. Premjeras teigė, kad ministro patirtis, profesionalumas ir kompetencija jam nekelia abejonių.

Prezidentei kandidatūra tiko, ūkio ministru V.Sinkevičių ji paskyrė lapkričio 27 d. Naujasis ministras Seime prisiekė ir pareigas eiti pradėjo lapkričio 28 d. Būdamas 27 metų, jis tapo jauniausiu ministru po Nepriklausomybės atkūrimo.

Be nuolatinio ministro Ūkio ministerija gyveno 46 dienas. Naujo ministro paieškos truko 56 dienas.

J.Pagojaus įpėdinio ieškojo ilgiau negu savaitę

Pirmą kartą poreikis ieškoti naujo ministro paskirtajam premjerui S.Skverneliui kilo dar Vyriausybei nepradėjus dirbti, kai trauktis po jo paraginimo nusprendė paskirtasis teisingumo ministras, socialdemokratų deleguotas Julius Pagojus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Pagojus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Pagojus

Tai įvyko 2016 m. lapkričio 30 d. Tuo metu Vyriausybės sudėtis jau buvo paskelbta ir Prezidentė jai buvo pritarusi, bet Vyriausybė dar nebuvo prisiekusi ir pradėjusi darbo.

J.Pagojus įsivėlė į skandalą, paaiškėjus, kad 2016 m., kai dirbo teisingumo viceministru, buvo sulaikytas vairuojantis neblaivus ir nuo pareigūnų nuslėpė savo pareigas, taip pat galimai bandė išvengti atsakomybės.

Socialdemokratai iškart pradėjo ieškoti naujo ministro. S.Skvernelis tikino, kad naujas kandidatas greitai teikiamas nebus ir kad gali būti, jog prisieks tik trylika ministrų vietoj keturiolikos.

Vis dėlto paieškos netruko ilgai. Gruodžio 7 d. socialdemokratai į teisingumo ministrus pasiūlė skirti M.Vainiutę, kuri tuomet buvo Mykolo Romerio universiteto dėstytoja. S.Skverneliui ir D.Grybauskaitei kandidatūra tiko, gruodžio 9 d. D.Grybauskaitė M.Vainiutę paskyrė teisingumo ministre. Darbą ji pradėjo gruodžio 14 d., kaip ir kiti naujosios Vyriausybės ministrai. Iš viso ministrės paieškos užtruko 7 dienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius