-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 14

15min projektas „100 Lietuvų“ baigia kelionę: 27 tūkst. kilometrų ir 336 pašnekovai

15min pasakojimų ciklas „100 Lietuvų“ baigia kelionę po šalies provinciją. 2016-ųjų pradžioje startavusio multimedijos projekto kūrėjai įvykdė savo tikslą – aplankė ir 15min skaitytojams papasakojo apie šimtą Lietuvos miestelių, kaimų ir vienkiemių.
Mindaugas Nastaravičius ir Irmantas Gelūnas
Mindaugas Nastaravičius ir Irmantas Gelūnas / 15min nuotr.

Pirmasis pasakojimas 2016 metų sausio 11 dieną 15min skaitytojus pasiekė iš Turgelių. Paskutinis – šimtasis – pasakojimas iš tų pačių Turgelių 2019 metų lapkričio 13 dieną užbaigė išskirtinių pasakojimų ciklą.

„100 Lietuvų“ kūrę Mindaugas Nastaravičius ir Irmantas Gelūnas prisimena, kad 2015 metų lapkritį, keliaujant į Turgelius, jiedu vis dar svarstė apie projekto tikslus ir kiek abejojo, ar skaitytojams šios kelionės apskritai bus įdomios.

Mindaugas Nastaravičius ir Irmantas Gelūnas
Mindaugas Nastaravičius ir Irmantas Gelūnas

„Pradžioje tarsi planavome neapsiriboti provincija, įtraukti visą Lietuvą, bet turbūt po pirmųjų metų sau pripažinome, kad pakraščiuose mums įdomiau, o „100 Lietuvų“ ir yra galimybė tuos pakraščius bent penkiolikai minučių pastumti į centrą. Kiek nustebome, kai aplink šiuos pasakojimus susitelkė nemaža bendruomenė – apie 20 tūkstančių skaitytojų.

Per ketverius metus nuvažiavome 27 598 kilometrus, pakalbinome ir nufilmavome 336 žmonės, aplankėme 65 kaimus, 16 miestelių ir 19 vienkiemių. Visur radome vieną, tą pačią Lietuvą. Stengėmės apie ją pasakoti žmogiškai, pernelyg nedramatizuodami, gal kiek melancholiškai, bet dažniau vis tiek su šypsena“, – teigia projekto autoriai.

Dokumentinių filmų režisierius Audrius Lelkaitis apie „100 Lietuvų“ rašė: „Realiai tai yra „Mūsų miestelių“ modernus variantas. Kai kam tai primena tautovaizdžio rinkimą, bet man labiau – mūsų kalbėjimąsi tuštėjančioje Lietuvoje.“

2016 metais interneto ir technologijų konferencijoje LOGIN ekspertų komisija „100 Lietuvų“ išrinko geriausiu metų kultūriniu projektu. Jis ne kartą buvo nominuotas ir „Lietuvos spaudos fotografijos“ multimedijos kategorijoje. „100 Lietuvų“ buvo oficialiai įtrauktas į Lietuvos šimtmečio programą.

„100 Lietuvų“ auditorijai tirti buvo naudojamas analitinis įrankis „gemiusDirectEffect“. Apibendrinus tyrimo rezultatus, paaiškėjo, kad vidutiniškai vienas istorijos skaitytojas portale 15min šiam projektui skyrė 7 kartus daugiau laiko nei įprastai.

Ketverius metus vykdytą projektą iš dalies finansavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Visi projekto pasakojimai – puslapyje 100lietuvų.lt.

Projekto autoriai dalijasi videopasakojimu apie ketverius metus trukusią kelionę. Kurdami šį siužetą, į pagalbą jie pasitelkė režisierę Olgą Lapiną.

VIDEO: „100 Lietuvų“ baigia kelionę: 27 tūkst. kilometrų, 336 pašnekovai ir įdomiausi momentai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius