-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 02 20

15min studijoje vyko diskusija: ar Lietuva pajėgi įveikti emigraciją?

KTU Europos institutas su portalu 15min pradeda diskusijų ciklą „Sėkmingo Lietuvos šimtmečio link“. Ketvirtadienį 11 val. 15min studijoje vyko pirmoji diskusija: kaip įveikti ekonomines emigracijos priežastis?
Rokas Grajauskas ir Vygaudas Ušackas
Diskusija: kaip įveikti ekonomines emigracijos priežastis? / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Diskusijoje dalyvavo: Ministro Pirmininko patarėjas ekonomikos ir strateginių pokyčių valdymo klausimais Lukas Savickas; Lietuvos investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė, „Danske Bank“ vyriausiasis Baltijos šalių ekonomistas Rokas Grajauskas. Diskusiją moderavo KTU Europos instituto direktorius Vygaudas Ušackas.

VIDEO: Ar Lietuva pajėgi įveikti emigraciją?

Švęsdami valstybingumo šimtmetį, kalbame apie tikslą naujame šimtmetyje Lietuvą paversti klestinčia valstybe. Šis siekis turi tapti paskata iš esmės spręsti tam trukdančias problemas.

Diskusiją moderuosiantis KTU Europos instituto direktorius Vygaudas Ušackas tikino, kad vienas iš esminių siekių – į svarbius dalykus pažvelgti visuomenei suprantamu kampu. „Mūsų siekis yra gilintis, suprasti emigracijos priežastis. Stengtis visuomenei suprantama kalba paaiškinti, kaip ir kodėl visa tai vyksta, ar įmanoma ir kaip įmanoma tai pakeisti.

Pradedame naują diskusijų ciklą „Sėkmingo Lietuvos šimtmečio link“, kalbėdamiesi remsimės jau turimu įdirbiu – atliktomis „Vilmorus“ apklausomis, anksčiau rengtomis apvaliojo stalo diskusijomis. Išsiaiškinome, kad Lietuvoje galime išskirti tris problemas – neadekvačiai didelės kainos lyginant su gaunamais atlyginimais, oraus pragyvenimo neužtikrinantys maži atlyginimai ir pensijos bei emigravimas iš Lietuvos neturint vilties sugrįžti. Ir apklausos, ir Eurobarometras rodo, kad aukštos kainos viena esminių problemų.

Paklausti apie dažniausias emigravimo priežastis, gyventojai dažniausiai įvardija ekonominius motyvus, socialinio nesaugumo jausmą ir teisingumo stoką bei geresnes karjeros galimybes užsienyje. Ketvirtadienio diskusijoje kviesime savo srities ekspertus ieškoti sprendimo būdų. Kaip būtų galima mažinti atotrūkį tarp kainų ir atlyginimų? Aš tikiuosi, kad ekspertai padės pateikti konkrečius siūlymus, kaip spręsti šią problemą? Ar instrumentais, kuriuos turi panaudoti Vyriausybė, ar mokesčių reforma, ar „Sodros“ lubų įvedimu, ar minimalaus atlyginimo kėlimu, o gal struktūrinėmis reformomis?“ – diskusijos gaires pristatė moderatorius V.Učackas.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Europos instituto užsakymu „Vilmorus“ 2018 m. sausio viduryje atliktos apklausos rezultatai rodo, jog gyventojų nuomone, trys pagrindinės problemos Lietuvoje yra: neadekvačiai didelės kainos lyginant su gaunamais atlyginimais (64 proc. respondentų), žemi atlyginimai/pensijos, neužtikrinantys oraus pragyvenimo (56 proc. respondentų), emigravimas iš Lietuvos, neturint vilties sugrįžti (44 proc. respondentų).

Pirmoji diskusija – apie tai, kaip švelninti ekonomines emigracijos priežastis. Diskusijų dalyvių klausime, ar iš tiesų įmanoma sustabdyti kainų augimą? O gal problema yra ne kainos, o atlyginimų dydis? Tad kokius atlyginimus, pensijas turėtų gauti Lietuvos gyventojai, kad jiems nekiltų noras emigruoti? Ar didesnė gyventojų perkamoji galia gali sustabdyti (ar bent pristabdyti) emigraciją?

Diskusiją inicijuoja:

KTU Europos institutas
KTU Europos institutas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius