Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 09

R.Karbauskio argumentai dėl Seimo mažinimo V.Čmilytės-Nielsen neįtikina

Didžiausios valdančiosios partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) – frakcijos Seime seniūnas Ramūnas Karbauskis sako, kad parlamentarų skaičiaus sumažinimas padėtų Seimo veiklą daryti efektyvesnę, be to, sutaupytų valstybės lėšų. Seimo opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen tokiame siūlyme, dėl kurio bus balsuojama sekmadienį vyksiančiame referendume, įžvelgia keletą rimtų grėsmių.
15min studijoje – R.Karbauskis ir ir V.Čmilytė-Nielsen
15min studijoje – R.Karbauskis ir ir V.Čmilytė-Nielsen / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šį sekmadienį, gegužės 12 dieną, kartu su prezidento rinkimais vyks du referendumai. Vienas jų – dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nuo 141 iki 121 parlamentaro. Tam siūloma keisti 55-ąjį Konstitucijos straipsnį.

Referendumo iniciatoriai aiškina, kad tai – būtinybė sumažėjus gyventojų skaičiui. Siūlymo oponentai sako, kad Seimo narių skaičiaus sumažinimas būtų pavojingas parlamentinei demokratijai.

Ketvirtadienį 15min studijoje apie tai diskutavo referendumą inicijavusios Seimo LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis ir Seimo opozicijos lyderė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Idėja – rinkėjams vilioti?

R.Karbauskis priminė, kad siūlymų mažinti Seimo narių skaičių buvo ne vienas. Pastarąjį kartą – 2014 metais tą siūlė konservatoriai.

„Valstiečiai“ parlamentarų skaičių siūlo mažinti, nes, anot R.Karbauskio, siekiama mažinti valstybės valdymo aparatą 20 procentų ir valstybės valdymą daryti efektyvesnį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Referendumu šį klausimą, jo teigimu, bandoma spręsti, nes jis ir toliau būtų naudojamas rinkimų metu ir kaip tam tikras argumentas, interesas vienaip ar kitaip suvilioti rinkėjus.

„Mes iš tikrųjų norime tą istoriją pabaigti, ir dabar tauta apsispręs, manau, jau kokius aštuonerius ar dešimt metų, jeigu vienaip ar kitaip spręs tauta, to klausimo politikai nedrįs kelti, nes tikriausiai nėra geresnio sprendimo nei tautos sprendimas referendume“, – mano „valstiečių“ lyderis.

Tikriausiai nėra geresnio sprendimo nei tautos sprendimas referendume.

V.Čmilytė-Nielsen sako, kad pasidžiaugė besiklausydama R.Karbauskio argumentų dėl parlamentarų skaičiaus mažinimo.

„Nes jis pats pripažino, kad šio referendumo ar Seimo narių mažinimo idėja yra naudojama, kad rinkėjai būtų suvilioti. (…) Manau, kad būtent įtraukdami į savo programą jūs ir pasinaudojote šia labai populiaria idėja, kad rinkėjai iš dalies jums atneštų daugiau balsų“, – LVŽS pirmininkui atsakė Seimo opozicijos lyderė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

V.Čmilytė-Nielsen įžvelgia keletą rimtų grėsmių dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo. Šiame siūlyme jai trūksta svarių argumentų. Jeigu parlamentarų skaičius sumažėtų, tai nepagerins Seimo darbo kokybės, kuri esą ir kelia didžiausią gyventojų nepasitenkinimą.

„Tai, kad mes sumažinę Seimo narių skaičių nepagerinsime darbo kokybės, yra akivaizdu. Taip pat akivaizdu, kad mes apribotumėme tautos atstovavimo galimybę, nes 141 Seimo narys šiuo metu gauna žmonių paklausimus, laiškus, skambučius, žinutes, į jas reaguoja. Sumažinus, žinoma, valstybė nesugrius. Tačiau mes sustatome rinkėjus į ilgesnę eilę, nes žmonių, kurie galėtų atsakyti į rinkėjų skundus, prašymus bus tiesiog fiziškai mažiau, – akcentavo V.Čmilytė-Nielsen. – O didžiausias, dar vienas, mano galva, labai svarus argumentas prieš yra tai, kad Konstitucijai pakeisti bereikės tik 81 balso, o ne 94 balsų.“

Tai, kad mes sumažinę Seimo narių skaičių nepagerinsime darbo kokybės, yra akivaizdu. Taip pat akivaizdu, kad mes apribotumėme tautos atstovavimo galimybę.

R.Karbauskis atsakė, kad, palyginti su 1992 metais, situacija yra labai pasikeitusi, darbo efektyvumas yra didesnis. Į pastabas dėl lengvesnių galimybių keisti Konstituciją jis reagavo sakydamas, kad turėti reikiamą skaičių balsų politinėms partijoms bus sunkiau.

Neaišku, kaip rinktumėme mažesnį Seimą

Pasak R.Karbauskio, jeigu referendumas įvyktų ir rinkėjai balsuotų už Seimo narių skaičiaus mažinimą, įdomu būtų, kaip jis būtų mažinamas, – atsisakant dalies daugiamandatėje rinkimų apygardoje renkamų parlamentarų mandatų ar proporcingai mažinant tiek daugiamandatėje, tiek vienmandatėje rinkimų apygardose renkamų parlamentarų skaičių.

Jis pasisakytų už tai, kad būtų mažinamas pagal politinių partijų sąrašus išrenkamų Seimo narių skaičius.

Tačiau tai būtų svarstoma Seime, jeigu referendumas įvyktų ir rinkėjai balsuotų už 55-ojo Konstitucijos straipsnio pakeitimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./15min studija, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./15min studija, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ramūnas Karbauskis

„Tačiau jūs kalbate apie detales. Man visgi trūksta argumentų, kodėl tas mažinimas, jūsų galva, turi prasmę. Ar ne dėl to, kad būtų lengviau diktuoti mažesnėms frakcijoms?

Nes, pripažinkime, šiandien jums ne visada pavyksta suvaldyti savo frakciją – ji tikrai labai didelė. Ar ne dėl to, kad su mažiau žmonių yra lengviau susitarti?“ – R.Karbauskio klausė V.Čmilytė-Nielsen.

„Manau, kad šis argumentas netinka dėl to, jog šį siūlymą į savo programą įsirašėme prieš Seimo rinkimus. Mes dar nežinojome, kiek turėsime Seimo narių tuo momentu. Geras argumentas, taip?“ – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

Transliaciją iš studijos žiūrėkite žemiau:

VIDEO: R.Karbauskis ir V.Čmilytė-Nielsen apie referendumą dėl Seimo narių mažinimo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius