-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 28

M.Majauskas: „Jei M.Puidoko pataisos būtų priimtos, jos keliautų į Konstitucinį Teismą“

Diskusijai apie vaiko teises ir jų įgyvendinimą įgaunant pagreitį trečiadienį 15min studijoje vieši Seimo nariai Mindaugas Puidokas ir Mykolas Majauskas. Konservatorius M.Majauskas – vienas vadinamosios „Matuko reformos“ autorių. „Valstietis“ M.Puidokas – penktadienį pateiktų naujų Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų iniciatorius.
Mindaugas Puidokas, Dovilė Jablonskaitė, Mykolas Majauskas
Mindaugas Puidokas, Dovilė Jablonskaitė, Mykolas Majauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

M.Puidokas teigia, kad jo ir dar 57 parlamentarų siūlomos nuostatos įtvirtins, kad vaiko teisių apsaugoje būtų taikomi „papildomi saugikliai, neleisiantys tarnyboms be objektyvių rimtų priežasčių iš tėvų atimti vaikų“.

VIDEO: Mykolas Majauskas: „Įstatymo pataisos grąžintų Lietuvą į akmens amžių“

M.Majauskas sako, kad M.Puidoko inicijuotomis pataisomis faktiškai įteisinamas smurtą prieš vaiką. M.Puidokas tai vadina sąmoningu visuomenės kiršinimu.

„Savo pataisose esame labai aiškiai įvardiję, kad įvedame proporcingumo, protingumo kriterijus, kai bausmė atitinka atliktam nusižengimui, kad vaikai nebūtų paimami už pliaukštelėjimą“, – aiškino M.Puidokas.

„Turime nuraminti šeimas, kad nėra vaikų paėmimo iš šeimų vajaus. Niekas dėl pliaukštelėjimo vaikų nepaima. Yra skandalingų atvejų, kai padarytos didelės klaidos ir už jas reikia atsakyti. Tačiau reikėtų apsibrėžti, ko negalima daryti su vaikais: negalima jų skriausti ir smurtauti“, – kalbėjo M.Majauskas.

Jo manymu, jei dabar galiojantis Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas veiktų netinkamai ir vaikai būtų paimami iš šeimos už pliaukštelėjimą, vaikų Lietuvoje netektų šimtai tūkstančių šeimų.

Tyrimai rodo, kad pusė šeimų Lietuvoje vis dar taiko fizines bausmes.

„Tyrimai rodo, kad pusė šeimų Lietuvoje vis dar taiko fizines bausmes. Viena priežasčių, kad jų tėvai ir seneliai taip auklėjo vaikus ir jie tiesiog nemoka kitaip auklėti. Antra priežastis, kad tėvai yra nusivylę, pavargę, emociškai išsekę ir tokiu atveju fizinė bausmė gali atrodyti kaip greita ir veiksminga priemonė, bet ilguoju laikotarpiu ji duoda neigiamą rezultatą. Kelios kitos priežastys – alkoholizmas ir skurdas. Turime dirbti ne su simptomais ir kalbėti, kad problema yra ne įstatymas, o smurtas“, – įsitikinęs M.Majauskas.

Jo manymu, pirmiausia reikia užtikrinti kokybiškas paslaugas šeimoms. Tokiu būdu šalinsime smurto priežastis, o ne pasekmes.

„Kokio lygmens ta pagalba ir paskaitos? Tėvai piktinasi, kad tie kursai daugeliu atvejų yra mokesčių mokėtojų pinigų eikvojimas ir naudos beveik nesuteikia“, – kalbėjo M.Puidokas.

Jo manymu, eidami tokiu keliu mes galime pastatyti kreivą namą ant blogo pamato: „Įstatymas yra pamatas.“

Tokių sąvokų kaip „žymus skausmas“ ir „šiurkščiai pažeminta vaiko garbė ar orumas“ įtvirtinimas įstatyme, M.Majausko nuomone, grąžintų Lietuvą į akmens amžių.

„Priminsiu, kad Konstitucija, kurią ranką padėję mes prisiekėme vykdyti, kalba apie žmogaus orumą ir draudžia žmogų kankinti, žaloti, žeminti jo orumą. Čia nėra žodžio šiurkščiai. Jei pataisos būtų priimtos, jos automatiškai keliautų į Konstitucinį Teismą.“

„Į Konstituciją tikrai niekas nekeliautų – pataisas derinome su rimtais ekspertais, – pabrėžė M.Puidokas. – Aš dar kartą kartoju, kad pataisomis sakome, kad smurtauti jokia forma – sunkia ar lengva – nėra galima, bet bausmė už smurtavimą turi būti proporcinga smurtavimo lygmeniui. Mes įvedame proporcingumo kriterijus, kurie galioja Lietuvos įstatyminėje bazėje visose srityse išskyrus vaiko teisių apsaugos įstatymą. Mes tiesiog padarome nuoseklų teisyną.“

Užduokite klausimą
Kviečiame pateikti klausimą 15min studijos svečiui.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius