-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 05 05

15min žurnalistui Dovydui Pancerovui – prestižinis žurnalistikos apdovanojimas

15min tyrimų skyriaus žurnalistas Dovydas Pancerovas pelnė prestižinę Vytauto Gedgaudo premiją, teikiamą Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos (NŽKA). Jis apdovanotas už debiutinę knygą „Kiborgų žemė“, kurioje pasakoja apie savo keliones į karo zoną rytinėje Ukrainoje.
Dovydas Pancerovas
Dovydas Pancerovas / Dainiaus Radzevičiaus nuotr.

Šeštadienį Kudirkos Naumiestyje esančiame Vinco Kudirkos muziejuje buvo įteikti du svarbiausi LŽS ir NŽKA apdovanojimai – Vinco Kudirkos premija ir Vytauto Gedgaudo premija.

Pastarąjį apdovanojimą pelnė 15min tyrimų skyriaus žurnalistas Dovydas Pancerovas. Jis buvo apdovanotas už knygą „Kiborgų žemė“ ir ją lydėjusią paramos kampaniją.

„Knyga „Kiborgų žemė“ tapo bestseleriu jau per pirmąją savaitę, o visas knygos pelnas buvo skirtas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotajam pėstininkų batalionui, – rašoma LŽS pranešime. – Tai nuoseklus pasakojimas apie tai, kaip Dovydas atsidūrė Maidane ir kaip jį, rimtiems išbandymams nepasiruošusį jauną reporterį, įtraukė Ukrainos tragedija. Šis jo darbas – knyga ir labdaringa veikla, yra unikalus žurnalistinis projektas.“

„Vytautas Gedgaudas labai vertino žurnalistų bendruomeniškumą ir norą dirbti ne tik sau, bet ir savo tautai, tėvynei. Todėl Dovydo Pancerovo knyga „Kiborgų žemė“ ir už ją surinktų pinigų labdara yra vienas gražiausių simbolių, kaip net ir vieno žurnalisto darbas gali keisti mūsų gyvenimus ir aplinką. Kaip galima įkvėpti kitus žmones siekti daugiau ir stengtis labiau“, – sakė LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius.

Vytautas Gedgaudas (1912–1999), kurio vardo premija apdovanotas 15min reporteris, buvo žinomas žurnalistas ir redaktorius. Prieš Antrąjį pasaulinį karą Kaune redagavo leidinius „Iliustruotas pasaulis“, „Laiko žodis“, „Laikas“, „Telegramos“. 1939–1950 metais gyveno Paryžiuje. Rašė politines apžvalgas Čikagos lietuvių dienraščiui „Draugas“. Buvo Prancūzijos žurnalistų sąjungos narys ir generalinio sekretoriaus pavaduotojas, taip pat Laisvųjų žurnalistų sąjungos narys, jos valdybos narys. 1950 metais išvyko į JAV, kur Brukline dirbo laikraštyje „Vienybė“. 1968–1991 metais buvo laikraščio „Dirva“ redaktorius. Nuo 1991 metų buvo Lietuvos žurnalistų sąjungos garbės narys. Mirė Klivlande, palaidotas Vilniaus Antakalnio kapinėse.

Vytauto Gedgaudo premija skiriama LŽS nariui už turiniu ir forma išskirtinius spaudos, radijo, televizijos, interneto ir fotožurnalistikos darbus už praėjusius metus. Šį premija skiriama nuo 1997 metų. Vytauto Gedgaudo premiją finansiškai remia Lietuvos kultūros taryba.

Tą pačią dieną apdovanotas ir šiųmetis Vinco Kudirkos premijos laureatas žurnalistas Juozas Kundrotas, daug metų dirbęs Ignalinos, Jonavos rajoniniuose laikraščiuose, Kauno radijuje. Jis yra LŽS ir NŽKA narys.

Dainiaus Radzevičiaus nuotr./Dovydas Pancerovas ir Juozas Kundrotas
Dainiaus Radzevičiaus nuotr./Dovydas Pancerovas ir Juozas Kundrotas

2017 metais J.Kundrotas išleido dvi Lietuvos šimtmečiui skirtas knygas: apysaką „Kryžius nuo knygnešio kapo“ ir romaną „Viena knygnešio diena“.

„Autorius visą gyvenimą rinko faktus apie Lietuvos knygnešius, rašė apie juos apybraižas, esė, rengė radijo laidas. Savo kūrybinius ieškojimus ir atradimus Juozas meniškai atskleidė knygnešio Juozo Akelaičio ir jo bendražygių dramatišką gyvenimo istoriją. Šios knygos – talentingo žurnalisto kūrybinio gyvenimo vainikavimas“, – rašoma LŽS pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius