-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 23

2009-aisiais uostamiestyje nestigo pramogų ir statybų

2009-ieji Klaipėdos miesto metraščiuose bus menami ne tik kaip sunkmečio metai, bet ir laikas, kai uostamiesčio vardas nuskambėjo visoje Europoje.
Uoste švartuojasi Didžiosios Britanijos laivas.
Regata „The Tall Ships Races“ į Klaipėdą priviliojo 1,2 mln. žmonių ir tapo didžiausiu metų renginiu. / J.Andriejauskaitės nuotr.
Temos: 1 Klaipėda

2009-ieji uostamiestyje, kaip ir visoje šalyje, prasidėjo piketais ir mitingu. Tūkstančiai klaipėdiečių sausio 18-ąją išėjo į gatves, protestuodami prieš įvairius Vyriausybės priimtus sprendimus, mokesčių reformą, smarkiai išaugusias kainas. Plakatais „apsiginklavę“ klaipėdiečiai viešai piktinosi, kad aukščiausioji šalies valdžia sprendimus priima naktimis, paskubomis, niekam nieko neaiškindama.
Tačiau, tokių neramumų, kaip sostinėje, kai per mitingą kilusių riaušių metu nukentėjo ir žmonės, ir Seimo pastatas, Klaipėdoje išvengta. Mitingas uostamiestyje praėjo kur kas taikiau, nei kituose miestuose.
Piketų šiais metais buvo ir daugiau: vietos valdžios sprendimais piktinosi mažųjų pramoginių ir žvejybinių laivų savininkai, profesinės sąjungos, pedagogai.

Renginiai sutraukė milijonus žiūrovų
Klaipėda šiais metais tapo 46-uoju Europos tautų kultūrų šventės miestu. Paskutinįjį liepos savaitgalį čia suvažiavo folkloro kolektyvai iš 22 šalių. Tris dienas Klaipėdoje skambėjo muzika, sukosi šokėjai, mirgėjo įvairiaspalviai tautiniai kostiumai.
Miestą aplankė tūkstančiai svečių iš užsienio, kuriems jiems talkino beveik 200 savanorių.
Viliamasi, kad renginys į miestą sugrįš po trijų metų, kai Klaipėda švęs 760-ąjį gimtadienį.
Dar po savaitės – rugpjūčio pradžioje Klaipėdą vėl užplūdo minios turistų. Uostamiestis pirmą kartą tapo regatos „The Tall Ships Races 2009“ finaliniu uostu. 99 regatos jachtos ir burlaiviai priminė lietuviams, kad gyvename jūrinėje valstybėje. Skaičiuojama, kad regatos dienomis į Klaipėdą suvažiavo beveik 1,2 mln. žmonių.

Rekordinės statybos
2009-ieji dar gali būti vadinami ir sustojusių statybų metais, laimei, ne visi statybos darbai įstrigo – šiemet per rekordiškai trumpą laiką pastatyta Klaipėdos autobusų stotis. Senasis statinys buvo visiškai sugriautas, o jo vietoje jau po pusmečio stovėjo nauja stotis su komercinėmis patalpomis. Naujosios stoties pastato, oficialiai atverto rugpjūčio 28-ąją, statybos kainavo apie 10 mln. Lt. Autobusų stotis atsiėjo 3,6 mln. Lt, iš kurių 200 tūkst. buvo skirti įrangai bei baldams įsigyti.
Prieš didžiuosius vasaros renginius mieste buvo sutvarkytos ir Danės upės krantinės, o turistus pasitiko naujas kempingas Giruliuose. Keturių žvaigždučių, europinius standartus atitinkantis kempingas, atsiėjo apie 4,4 mln.Lt.
Metams baigiantis vairuotojams atsivėrė ir Mokyklos gatvės viadukas. Prieš 25 metus statytas viadukas buvo tapęs vairuotojų košmaru. 525 metrų ilgio tilto tikroji būklė paaiškėjo tik pradėjus remonto darbus. O jie gerokai užsitęsė ir kainavo apie 10 mln. Lt.
Metams baigiantis pradėtos ir vienos didžiausių pastarojo laikmečio statybų Klaipėdoje – daugiafunkcinės arenos.

Žvelgia į priekį
Uostamiesčio meras Rimantas Taraškevičius prisipažino, kad kalbėti apie šiuos metus sudėtinga. Labiau nei apie praeinančius metus jis galvoja apie būsimuosius. „Žiūriu į priekį, nes ir miestiečiai dažnai klausia, ne kas buvo, o kas bus. Todėl ir tai, kas jau įvyko – tegu vertina klaipėdiečiai. Kiti metai bus nemažiau intensyvūs: turime pastatyti areną, turėtų pajudėti tabako fabriko, virsiančio kultūrine erdve, projektas, baigsime pėsčiųjų tiltą per geležinkelį, ketinama renovuoti dar dvylika švietimo įstaigų, sutvarkyti „Gintaro“ baseiną, atnaujinti bendrovės „Klaipėdos vanduo“ infrastruktūros objektus“ , – vardino meras. Gegužę į senąją vietą žadama sugrąžinti pasukamą tiltelį. Šiemet turėtų pagaliau pajudėti ir Lypkių gyventojų iškeldinimas iš pramoninės teritorijos.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius