Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 02

2012 metų prognozės. Pasaulio pabaigos nebus, bet didės saulės aktyvumas

LTV laidos „Savaitė“ žurnalistai bandė paneigti arba patvirtinti iškart keletą paplitusių prognozių 2012 metams.
Libertas Klimka
Libertas Klimka / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

SUSIJĘ: Gyvenimas Lietuvoje neblogės. Bet yra „papildomų sąlygų“.

Viena populiariausių pranašysčių - apie šįmet gresiančią pasaulio pabaigą. Senovės majai numatė retą Žemės, Saulės ir Paukščių Tako centro išsirikiavimą į vieną liniją 2012 metais žiemos saulėgrįžos metu. Šis išsilygiavimas siejamas su vieno pasaulio persikėlimu į kitą.

Etnologas profesorius Libertas Klimka sako, kad civilizacijos apokaliptiniai reiškiniai buvo prognozuojami ne vienąkart. Taip pat daug kartų spėliota, kad kai kurios kalendorinės datos gali būti fatališkos.

„1000-ieji, 2000-ieji kai kurių žmonių buvo laukiami su didžiuliu nerimu. 1000-aisiais žmonės išpardavė savo turtus, atsisakė visko, ką turėjo, ir jau susiruošė į amžinybę keliaut. Tai ateina iš tam tikrų apokaliptinių nuostatų, nes krikščionybė įvedė laiko strėlę, kuri kažkada turi baigtis. O tas majų įrašas yra labai abejotinas. Šifruojamas įvairiais būdais. Manoma, gal tie metai – 2012-ieji, o gal 4072-ieji“, – sako Edukologijos universiteto profesorius L.Klimka.

Etnologas teigia, kad mūsų protėviai buvo didesni optimistai nei mes. Jie gyveno pagal amžinąjį kalendorių.

„Turiu vieną mūsų krašte naudotą kalendorių, jis nėra labai senas, jis runų ženklais yra išrašytas. Jis yra amžinas. Ir šiemet jisai galioja taip, kaip galiojo 17 amžiaus pradžioje. Žemdirbiai mano, kad laikas yra cikliškas, jis pasikartoja – sukasi ir sukasi.

Ką darė pats žmogus, jis tą palieka savo sūnui, tas palieka savo sūnui ir karta po kartos tą žemdirbio triūsą tęsia. Taip kad jie nuteikia mus optimistiškai, turime tradicijų tąsą, turime savo tautos gyvybingumo ištakas ir turime optimistiškai žiūrėt į ateitį“, – įsitikinęs L. Klimka.

Beje, etnologas L.Klimka teigia, jog kitąmet prognozuojamas didesnis saulės aktyvumas. Tai gali pakenkti sveikatai, tačiau ir įkvėpti naujiems darbams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius