-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 06

2013-ųjų Kalbos premija įteikta Gintautui Grigui

Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos pirmininkė Irena Degutienė Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje įvykusiame Kalbos vakare „Vivat Republica!“, skirtame Lietuvos Seimo institucijos 500-ams metų paminėti, dr. Gintautui Grigui įteikė 2013 metų Kalbos premiją.
I.Degutienė įteikė 2013-ųjų Kalbos premiją dr. G.Grigui
I.Degutienė įteikė 2013-ųjų Kalbos premiją dr. G.Grigui / Seimo kanceliarijos/O.Posaškovos nuotr.

Lietuvos kompiuterininkų sąjungos nariui, informatikui, fizinių mokslų daktarui G. Grigui 2013-ųjų Kalbos premiją komisija skyrė už visavertį taisyklingos lietuvių kalbos taikymą visose kompiuterinėse priemonėse ir plačiausiai naudojamų kompiuterinių programų lietuvinimą. Pasak Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos pirmininkės, būtent šis nuopelnas yra aktualus, atkreipiant politikos ir kultūros elito dėmesį į veiksnį, kuris gali lemti mūsų nacionalinį tapatumą perspektyvoje.

Įteikdama Kalbos premiją Seimo Pirmininko pavaduotoja pažymėjo, kad skirdami šį apdovanojimą dr. G. Grigui tariame ačiū visiems, kurie supranta kalbos technologijų reikšmę ir parodo ne tik mokslininkui, informatikui, kalbininkui pilietiškumo, tautinės savimonės pavyzdį. „Tai reiškia paskatą valstybės politikai diegti lietuviškas programas, sparčiai reaguoti į naujų produktų pasiūlą ir kurti palankias gimtosios kalbos vartojimo sąlygas“, – pabrėžė I. Degutienė.

„Ponas Grigas yra pavyzdys įvairių profesijų specialistams kaip kalbos kūrėjas: juk kiekvienas išsilavinęs žmogus, juntantis reikšmes ir gebantis simboliams suteikti naujų prasmių, gali kurti specialybės kalbą. Tik tuomet jis yra profesionalas, nes geba adaptuoti informaciją savo aplinkoje ir ją valdyti“, – įteikdama Kalbos premiją teigė I. Degutienė .

Baigdama sveikinimo žodį Seimo Pirmininko pavaduotoja išreiškė viltį, kad su modernios kalbos vartojimu moderniomis priemonėmis galėsime sėkmingai puoselėti ir skleisti lituanistinį paveldą. „Tai turi būti mūsų valstybės politikos principas, kuriuo remiantis galima intensyviau supažindinti pasaulį su mūsų kultūra – kitaip tariant, plačiau atverti jai duris“, – akcentavo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos pirmininkė.

Kalbos premija teikiama nuo 2004-ųjų, kai Lietuviškos spaudos atgavimo 100-mečio minėjimo renginiuose, viešose akcijose buvo atgaivinta daug svarbių asmenybių vardų, prikelta kūrinių. Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisija ėmė plėtoti Lietuvai nusipelniusių, bet primirštų žmonių ir svarbių įvykių įamžinimą, siūlydama įvairias formas. Tuo metu komisija nusprendė su šia premija susieti Felicijos Bortkevičienės atminimą, atsižvelgusi į intensyvią labdaros organizatorės veiklą, jos indėlį remiant mokslo siekiančią jaunuomenę, ginant žmogaus teises ir spaudos laisvės idėją (kaip teisę pasisakyti).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius