Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 17

365 Seimo dienos: kaip dirba išrinktieji? (atnaujinta 12.20)

Šiandien metų sukaktį švenčiančiam Seimui opozicija negaili kritikos. Tai, kad per šį laikotarpį padaryta klaidų, teigia ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė
Seimo salė
Seimo salė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius teigė, kad didžiausia visų Seimo bėdų priežastis – neprofesionalūs valdantieji. „Neužtenka būti vien gabiai ir populiariais, reikia būti pasirengus dirbti Seime“, – taip apie konservatorių koalicijos partnerius kalbėjo A.Butkevičius.

Kaltino neprofesionalumu

Pasak jo, žmonės be politinės patirties negalėjo užimti tokių svarbių postų, kurie jiems buvo patikėti. „Ponas Valinskas negalėjo būti Seimo pirmininku. Jis, neturėdamas politiko patirties, nesuvaldė situacijos Seime ir pavertė jį šou“, – teigė socialdemokratų frakcijos seniūnas.

Jam pritarė ir ilgametis Seimo narys Česlovas Juršėnas. Jis tikino, kad per dvidešimtį metų Seime jam dar neteko matyti, kad per pirmus metus valdančioji koalicija imtų braškėti ir byrėti bei būtų atstatydintas Seimo pirmininkas. Esą konservatoriai buvo taip ištroškę valdžios, kad nesirinko tinkamų partnerių – ėjo ir su „linksmuoliais“, ir su „nuteistaisiais“, ir su „klierikalais“.

Kritikuoja valstybės finansų valdymą

Be vidinių koalicijos problemų socialdemokratai tarp didžiausių klaidų mini  ir „amžinas temas“ – vis didėjantį „Sodros“ deficitą, ekonomikos nuosmukį bei prieš metus vykusią naktinę mokesčių reformą, smarkiai augantį bedarbystės lygį.

Taip pat opozicijai kliūna ir „Saulėlydžio“ komisijos veikla – esą taip iš ministerijų pašalinami aukščiausio lygio profesionalai, o į jų vietas ateina konservatorių žmonės.Tendencijos yra tokios, kad pradedant nuo Aukščiausios Tarybos, Seimas vis blogėja, tai yra faktas. Bet reikia atsižvelgti, kad taip išreikšta tautos valia – išrinkti vienokius ar kitokius Seimo narius, – kalbėjo I.Degutienė

Ėmėsi svarbių reformų

„Seimui teko uždavinys subalansuoti valstybės biudžetą taip, kad valstybė galėtų užtikrinti pagrindinius finansavimo poreikius ir stabilizuoti mokesčių sistemą. Dėl šios priežasties buvo būtina imtis sudėtingų ir nepopuliarių sprendimų – mokesčių didinimo. Mažinome ir savo atlyginimus, ir savo išlaidas. Taip pat sumažinome valstybės politikų ir valstybės pareigūnų, teisėjų ir valstybės tarnautojų pareiginių algų ir atlyginimų koeficientus“, – plenariniame posėdyje gerus darbus vardijo Seimo pirmininkė konservatorė Irena Degutienė.

Ji pabrėžė, kad per metus imtasi svarbių reformų – priimtas naujas Mokslo ir studijų įstatymas, atnaujinta kovos su korupcija programa. Tačiau ji pripažino, kad Seimą ir Lietuvos žmones vis vien atskyrė susvetimėjimas, nepasitikėjimas ir nesusikalbėjimas.

Blogiausi, nes skaidriausi

Ryškiausia klaida Seimo pirmininkė įvardijo praėjusiais metais paskubomis priimtus mokesčių įstatymų pakeitimus. Tačiau I.Degutienė teigė, kad tokią skubą lėmė rudenį vykstantys Seimo rinkimai, dėl kurių iš esmės reikėjo keisti ankstesnės Vyriausybės pateiktą biudžeto projektą, todėl pasiūlė pradėti diskusijas dėl rinkimų datos keitimo.

„Tendencijos yra tokios, kad pradedant nuo Aukščiausios Tarybos, Seimas vis blogėja, tai yra faktas. Bet reikia atsižvelgti, kad taip išreikšta tautos valia – išrinkti vienokius ar kitokius Seimo narius“, – žiniasklaidai kalbėjo Seimo pirmininkė. Jos nuomone, Seimas yra prasčiausiai vertinama institucija dėl to, kad ji yra atviriausia ir visuomenei žinoma beveik viskas apie parlamentarų darbą. Esą nei Vyriausybės institucijose, nei prezidentūroje tokio skaidrumo nėra.

Kiti koalicijos partneriai piktintų visuomenę

Opozicijai kritikuojant koalicijos sudarymą su politikos naujokais „prisikėlėliais", I.Degutienė aiškino, kad tokia buvo rinkėjų valia: esą konservatoriai būtų buvę nesuprasti, jei prie valdančiųjų jungtis būtų pasiūlyta ne pastarajai partijai, o žymiai mažiau mandatų gavusioms frakcijoms.

Tačiau ji teigė, kad ateinantį kartą daugiausiai balsų gavusiai partijai reiktų geriau apgalvoti ir pasverti, su kokiomis politinėmis jėgomis ji galės dirbti, o su kokiomis – ne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius