-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 12 17

6 reikšmingi pastarųjų 4 metų Konstitucinio Teismo sprendimai

Nuo 1993 m., kuomet pradėjo veiklą, Konstitucinis Teismas, tikrinantis įstatymų ir teisės aktų atitikimą Lietuvos Respublikos Konstitucijai, yra priėmęs šimtus sprendimų. Kai kurie Teismo sprendimai yra plačiai nuskambėję ir žinomi visuomenėje, tačiau ne visi. O žinoti juos verta – Konstitucinio Teismo nutarimai turi įstatymo galią ir yra svarbūs valstybei bei jos piliečiams. Pristatome šešis Konstitucinio Teismo sprendimus, kurie gali turėti įtakos jūsų sprendimams ir valstybės gyvenimui.
Konstitucinis teismas
Konstitucinis Teismas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

1. Šių metų lapkričio 10 d. KT priėmė nutarimą, kuriuo prieštaraujančia Konstitucijai pripažino įstatymo nuostatą, jog studijuojantis asmuo netenka valstybės finansavimo tuo atveju, jei jo vidurkis yra daugiau negu 20 proc. mažesnis negu visų to paties kurso studentų rezultatų vidurkis. Pasak KT, nuostata kai kuriais atvejais sudaro galimybę valstybės finansavimą išlaikyti ir blogai besimokantiems studentams. Tai reiškia, kad valstybė turės taisyti įstatymą ir keisti studentų rotacijų sudarymo tvarką.

2. 2013 m. gruodį KT išaiškino, kad Saugaus eismo automobilių keliais įstatymų nuostata, pagal kurią nutemptą į saugojimo aikštelę automobilį atsiimti galima tik sumokėjus už jo nutempimą bei stovėjimą, prieštarauja Konstitucijai, nes yra neproporcinga ir pažeidžia Konstitucijoje įtvirtintą proporcingumo ribojant nuosavybės teises principą. Vyriausybė jau pritarė įstatymo pataisoms, pagal kurias tokį automobilį bus galima atgauti turint finansinį laiduotoją, jos įsigalios, kai joms pritars Seimas.

3. 2013 m. balandį KT paskelbė, kad transporto priemonių savininkų pareiga nurodyti policijos pareigūnui savo šeimos narį, kuris tam tikru metu valdė transporto priemonės savininkui priklausančią transporto priemonę ar naudojasi, nepažeidžia draudimo versti duoti parodymus prieš savo šeimos narius. Vien tokios informacijos suteikimas policijos pareigūnui pats savaime nėra parodymų davimas prieš savo šeimos narį, išaiškino KT.

4. 2013 m. vasarį KT konstatavo, kad karių, tarnavusių sovietinėje armijoje iki Nepriklausomybės atgavimo ir po jo, statusas skaičiuojant darbo stažą negali skirtis. KT paskelbė, kad ir iki, ir po 1990 m. kovo 11 dienos tarnauti SSRS armijoje lietuviai buvo imami neteisėtai ir jų teisinė padėtis yra vienoda. Nutarime pabrėžta, kad įstatymo nuostata, kuomet į tarnybos laiką pensijai skirti įskaitomas faktinis prievartinės karo tarnybos SSRS pajėgose laikotarpis tik iki 1990 m. kovo 11 d., prieštarauja Konstitucijai.

5. 2011 m. kovą KT paskelbė, kad užsienio karių buvimas Lietuvoje neprieštarauja Konstitucijai. Pasak KT, pagal Konstituciją Lietuvos Respublikos teritorijoje negali būti karinių bazių, kurias valdo ir kontroliuoja užsienio valstybės. Tačiau toks draudimas nereiškia, kad Lietuvos Respublikos teritorijoje negali  būti tokių  karinių  bazių, kurias valdo ir kontroliuoja Lietuvos Respublika bendrai su valstybėmis sąjungininkėmis.

6. 2014 m. spalį priimtu nutarimu KT pripažino, kad Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymo nuostata, pagal kurią įregistruoti visuomenininkų rinkimų komitetai negali rinktis pavadinimo patys – jiems pagal abėcėlę suteikiama raidė, kuri laikoma jų pavadinimu ir rašoma rinkimų biuletenyje – prieštarauja Konstitucijai. Pasak KT, Seimas turi nustatyti teisinį reguliavimą, kuriuo būtų užtikrinama, kad rinkimų procese rinkėjai  būtų tinkamai informuojami apie kandidatus rinkimuose  keliančius kolektyvinius subjektus, jų pavadinimus.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius