Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 18

750 tūkst. litų paveldėjęs į Seimą einantis garsus medikas J.Pundzius: „Nežinau, iš kur pas mano tėvą tokie pinigai“

Iš tėvo paveldėtų pinigų skandalas pačiu netinkamiausiu laiku įtraukė konservatorių kandidatą į Seimą garsų mediką Juozą Pundzių. Politikas deklaracijoje nurodė, kad paveldėjo 1,5 mln. eurų. Vėliau patikslino, kad eurus supainiojo su litais. Daugiausiai klausimų kilo, kai paaiškėjo, kad J.Pundzius iš tėvo paveldėjo įspūdingą sumą grynųjų – 752 tūkst. litų (apie 218 tūkst. eurų).
Juozas Pundzius
Juozas Pundzius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šį sekmadienį J.Pundzius dėl patekimo į Seimą kausis su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatu Lauru Stacevičiumi. J.Pundzius laimėjo pirmąjį turą, surinkęs 23,84 proc. balsų, tačiau antrajame ture laukia sunki kova, nes L.Stacevičius pirmajame ture atsiliko vos kiek mažiau nei procentu. Tad skandalas dėl abejotinos kilmės pinigų J.Pundziui gali smarkiai sumaišyti kortas.

Kandidatas į Seimą paaiškino, kad paveldėtas nekilnojamasis turtas jo tėvų buvo įsigytas seniai, tačiau jis nesugebėjo paaiškinti, iš kur pas jo tėvą, taip pat mediką, atsirado didžiulė pinigų suma. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) tiria J.Pundziaus paveldėtų lėšų kilmę.

Netikėti turtai

J.Pundzius socialiniame tinkle „Facebook“ įsidėjo paaiškinimą, kuriame nurodė kelias pinigų kilmės versijas: „Bene daugiausiai klausimų sukėlė paveldėta didelė suma grynaisiais.

Taip, sutinku, ji išties neatitinka verčių, nurodytų mano šiandien jau mirusio tėvo deklaracijose. Deja, tikslių atsakymų į klausimą, kodėl savo viso gyvenimo santaupų bei vertingų daiktų, kuriuos galimai pardavus susidarė didelė suma grynaisiais, mano tėvas neįtraukė į savo deklaruoto turto bendrą vertę, pateikti nebeįmanoma.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Eurai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Eurai

Labiausiai tikėtinas atsakymas – gyvendamas vienas, tuomet jau garbaus amžiaus tėvas nesijautė saugus laikydamas vertingus daiktus namuose, todėl ir nenurodė jų savo deklaracijose. Juo labiau, kad kalbama ir apie senelio 1940 m. galimai paslėptus brangius dirbinius, kurie jam ir visai šeimai tuomet neabejotinai būtų kainavę bilietą į vieną pusę, Rytų kryptimi.

Juk atėję sovietai ir taip iškart nacionalizavo senelio turėtą parduotuvę, nemažą ūkį. Noriu atkreipti dėmesį į tai, kad tėvo paliktų pinigų perėmimas vyko laikantis visų būtinų teisės normų, taip, kaip buvo nurodyta tėvo valioje, dalyvaujant faktus fiksavusiam antstoliui. Sutikite: norėdamas nuslėpti šį faktą tikrai nebūčiau dokumentavęs šio įvykio.“

Tokia versija nepasirodė rimta nei politiko oponentams, nei partiečiams. Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos Priežiūros komitete trečiadienį J.Pundziaus bus prašoma pateikti išsamesnius paaiškinimus.

Iki pasukdamas į politiką daktaras profesorius J.Pundzius buvo vienas garsiausių ir įtakingiausių šalies medikų. Jo sritis yra pilvo chirurgija. 62 metų J.Pundzius yra Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius, gydytojas chirurgas, daug metų vadovavo Kauno klinikoms, jau 15 metų eina Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininko pareigas.

„Galėjau nerodyti“

15min antradienį susisiekė su J.Pundziumi ir pasiteiravo, iš kur pas jo tėvą Aloyzą Pundzių, kuris taip pat dirbo mediku Plungėje, tokia pinigų suma.

„Man tai buvo staigmena. Rytoj dalyvausiu svarstyme. Nežinojau, kad mano tėvas turi tokius pinigus. Galėjau paprasčiausiai nerodyti jų ir viskas. Tai tiek, o daugiau papasakosiu rytoj posėdyje“, – pokalbį baigė politikas.

TS–LKD Priežiūros komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas 15min teigė, kad rytoj paaiškės daugiau informacijos ir bus nuspręsta, kokių veiksmų imtis. J.Pundziui gresia pašalinimas iš partijos, tačiau net ir tokiu atveju, jis toliau dalyvautų rinkimuose Kaune, Dainavos rinkiminėje apygardoje kaip konservatorių kandidatas:

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas

„Partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis vakar parašė kreipimąsi, kad J.Pundziaus atsakymai būtų įvertinti pagal partijos įstatus. Paprašėme jo pateikti papildomą informaciją. Jis yra rašęs, kad buvo atliekamas mokestinis tyrimas. Pažiūrėsime išvadas ir išklausysime jo paties paaiškinimų, dėl paveldėjimo.

Priežiūros komitetas sprendžia narystės partijoje klausimus. Kol kas sunku pasakyti, kad šiuo atveju gali grėsti, bet yra kelios nuobaudų formos – įspėjimas, draudimas užimti vadovaujančias pareigas, narystės sustabdymas iki vienerių merų ir šalinamas iš partijos.

Čia gali būti daroma žala „Tėvynės sąjungai“, partijos reputacijai. Per šią prizmę klausimas gali prieiti ir prie sankcijų taikymo.

Rinkimų ir narystės partijoje klausimai nėra susiję. Mes jo iš rinkimų atšaukti negalime. Net jei jis būtų šalinamas iš partijos, jis toliau kandidatuotų mūsų sąraše. Situacija būtų panaši į Valstiečių ir žaliųjų sąjungos, kai sąraše kandidatuoja daug nepartinių kandidatų.“

Pasak V.Benkunsko, jeigu partijos kolegos tėvas turėjo tiek turto, jo kilmę galima atsekti. „Ar tai santaupos, ar buvo kažkoks turtas parduotas iki mirties. Kai tokia suma nukrenta iš dangaus, klausimų kyla daug“, – teigė jis.

VMI tiria

VMI komunikacijos vadovas Darius Buta 15min sakė, kad inspekcija visais atvejais tiria turto kilmę. Šiuo atveju taip pat.

Nustačius, kad mokesčiai nebuvo sumokėti, paveldėjimą priėmusiam asmeniui gali kilti ne tik pareiga sumokėti Gyventojų pajamų ir kitus mokesčius, tačiau gali būti sprendžiamas klausimas dėl neteisėto praturtėjimo. Tokiu atveju grėstu visų neteisėtai gautų pinigų praradimas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija

VMI Kauno apskrities specialistai jau anksčiau tikrino J.Pundziaus pajamas, tačiau nusižengimų nenustatė. D.Buta pranešė, kad centrinis mokesčių administratorius nusprendė patikrinti Kauno padalinio atliktą tyrimą.

Paklaustas, kodėl VMI iš viso susidomėjo J.Pundziaus pajamomis dar iki skandalo, D.Buta nurodė: „Mes negalime suteikti informacijos apie konkretų mokesčių mokėtoją, tačiau dažniausiai tyrimai pradedami įvertinus mokėtojo mokestinę riziką arba gavus pranešimus apie galimą mokesčių slėpimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius