Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 05

8 mitai, kuriuos griauna pilietinis projektas „Aš už Lietuvą!”

Pilietinio projekto „Aš už Lietuvą!” organizatoriai kviečia išsirinkti bei padovanoti smagų darbą Lietuvai gegužės 27-ąją ir taip imasi griauti mitų apie savanorystę. Ką veikti tądien ir vėliau siūlo dešimtys bendruomenių, organizacijų ar tiesiog aktyvių žmonių. Darbus Lietuvai išsirinkti ir juos siūlyti savanoriams galite svetainėje asuzlietuva.lt.
Savanorystė
Pilietiskumas yra malonus / 123rf.com nuotr.

Deja, savanorystė ir pilietiškumas Lietuvoje šiandien išgyvena ne pačius geriausius laikus. Pasak sociologų, dalyvaujančių įvairiose savanoriškose veiklose, nuo aukojančių SMS žinutėmis iki lankančiųjų chorą, mažėja. „Kai žmones kas nors kviečia padėti, jie gana mielai atsiliepia. Pilietiškose veiklose dalyvauja vis mažiau žmonių, nes trūksta naujų, įdomių, šiuolaikiškų kvietimų savanoriauti“, – sako Pilietinės visuomenės instituto ekspertė Rūta Žiliukaitė.

Pilietiškumas gali būti linksmas

Savanorystė nėra nuobodžių teisuolių užsiėmimas. Tai iliustruoja keleto bendruomenių rengiami linksmi socialiniai blusturgiai. Juose kaimynai už simbolinę kainą siūlo gerus, tačiau dėl įvairių priežasčių nebenaudojamus daiktus. Tokiu būdu antram gyvenimui prikeliamos išaugtos vaikų automobilio kėdutės, kažkam daug džiaugsmo suteikia sandėliuke dulkantys dviratukai. Savo naują vietą randa patys įvairiausi meno kūriniai ir buities rakandai.

Ypač linksmi bendruomenės blusturgiai vyksta Balsiuose, o ypač stilingi – Vilniaus senamiestyje, Mokytojų namų kiemelyje. Tai tikros bendraminčių ir kaimynų bendravimo šventės padedančios atsakingai elgtis su daiktais. Taigi, ieškokite artimiausio socialinio blusturgio svetainėje „Aš Už Lietuvą“, arba surenkite panašų savo kaimynams. Linksma dovana yra gera dovana.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Blusturgio sezono atidarymas
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Blusturgio sezono atidarymas

Pilietiškumas nėra oficialus

Dažnai su pilietiškumu tiesiogiai siejamos valstybinės šventės ir susikaupimo reikalaujantys minėjimai. Išties pilietiškais galime būti ne tik Prezidentūroje, bendruomeniškumu spinduliuoti galite savo darbe arba kieme. Štai nekilnojamojo turto vystymo ir plėtros bendrovė ir pilietinio projekto „Aš už Lietuvą“ mecenatas „MG Valda“ kviečia švęsti Kaimynų dieną namų kvartaluose ir verslo centruose.

Įmonė kvies kaimynus į šventes, kuriose bus susipažinti su šalia dirbančių ar gyvenančių pomėgiais. „Tikiuosi, mūsų kaimynų dienos renginiai suteiks progą dažniau sveikintis visus metus ar bent jau linksmai šnektelėti lifte užuot spoksojus į lubas“, – sako „MG Valda“ komunikacijos vadovas Simonas Lyvas.

Šiandien tapti pilietiškesniu galima šiuolaikiškai ir paprastai.

Pilietišku būti paprasta

Kartais savanorystė daugeliui asocijuojasi su neišmatuojamu pasiaukojimu bei prakaito liejimu. Šiandien tapti pilietiškesniu galima šiuolaikiškai ir paprastai. Pavyzdžiui, galite atsisiųsti Nacionalinio kraujo centro programėlę į išmanųjį telefoną. Ji informuos jus, jei nutikus nelaimei gydymo įstaigose pritrūks būtent jūsų grupės kraujo.

Atsiliepdamas į pagalbos prašymą pačiu laiku galėsite išspręsti gyvybės ar mirties klausimą tikrąja žodžio prasme. Internetas gali padėti tapti pilietišku ir kitais būdais. Užsisakykite kultūrinį leidinį internetu, pavyzdžiui Lietuvos rašytojų sąjungos mėnraštį „Metai“ ar „Šiaurės Atėnus“. Taip paremsite kultūrinę spaudą ir gerus rašytojus, o jūsų pašto dėžutėse kultūros bus daugiau nei sąskaitų. Taip pat neteks nervintis, kad spaudoje – vien banalybės.

Pilietiškumas yra malonus

Kačiukų, šunų ir kitų naminių gyvūnėlių nuotraukos dažnai sprogdina socialinius tinklus neprasčiau už kalafiorą. „Aš už Lietuvą!“ svetainėje Gyvūnų gerovės iniciatyvų centras kviečia iš prieglaudų vežti gyvūnus į kirpyklas grožio procedūroms. Po jų dėkingi beglobiai gyvūnai mielai pozuos bendrai fotografijai, taip galbūt padėsite rasti naujus šeimininkus keturkojams. Gyvūnų globos organizacija „Lesė“ kviečia pavedžioti šunį, sušukuoti katę, sutvarkyti jos namus ir kitaip palepinti keturkojus. Jei mylite gyvūnus, ar gali būti kas nors maloniau už švelnų jų dėkingumą?

GGIOrganizacijos nuotr./Pilietiskumas yra malonus
GGIOrganizacijos nuotr./Pilietiskumas yra malonus

Pilietiškumas plečia akiratį

Klystate, jei manote, kad kurti programėles mobiliesiems telefonams jums yra neįveikiamas uždavinys. Pilietinio projekto „Aš už Lietuvą“ dieną jas programuos net niekada to nebandę daryti vaikai. Jiems mobiliųjų programėlių dirbtuves rengia vienos didžiausių Šiaurės šalyse programavimo ir IT paslaugų bendrovės „Tieto Lietuva“ profesionalai, beje, kūrę ir „Aš už Lietuvą“ svetainę.

Vaikai po mūsų kūrybinių dirbtuvių išeis sukūrę pirmąją savo gyvenime programėlę, tikiuosi matematika ir programavimas juos sudomins ilgam.

„Vaikai po mūsų kūrybinių dirbtuvių išeis sukūrę pirmąją savo gyvenime programėlę, tikiuosi matematika ir programavimas juos sudomins ilgam, – sako „Tieto Lietuva“ kokybės ir rizikos partnerė Inesa Semionova. Rimti ir suaugę piliečiai „Aš už Lietuvą“ projekte galės dalyvauti „Baltųjų pirštinių“ organizuojamame protmūšyje. Taigi, pilietiška veikla gali būti naudinga ir azartiška, tiesiog du viename.

Pilietišku būti įdomu

Mitą, jog pilietiškos veiklos rūpi tik nuobodiems teisuoliams „Aš už Lietuvą!“ svetainėje neigs Šaulių sąjunga ir Vilniaus universiteto Istorijos fakultetas. Pastarieji kviečia susipažinti su Vilniaus legendomis ir vienuolių paslaptimis. Šauliai žada pristatyti griežtą, tačiau įdomią kario dieną, kartu išmokyti kaip kaip reikia elgtis ekstremaliose bei karo situacijose. Jei esate pacifistas, galite gilintis į vienuolių paslaptis ir pasitaikius progai nustebinti jomis miesto svečius. Ekstremalai, paslapčių mėgėjai iš pirmo žvilgsnio neatrodo pilietiškais, tačiau giliau įsižiūrėjus...

Pilietiškumas gali būti asmeniškas

Galima pamanyti, kad savanoriška veikla yra toks būtinai masinis reikalas, kuriame dalyvauja minios žmonių. Tai netiesa, projektas „Aš už Lietuvą!“ siūlo padovanoti ir labai asmeniškų, jautrių akimirkų likimo nuskriaustiems vaikams.

Jūs kviečiami pasidalinti savo širdingumu kepdami picas kartu su Utenos šeimos ir vaiko gerovės centro auklėtiniais arba paskaityti pasaką Vilniaus vaikų namų gyventojams. Savanorė Agnė Grigaliūnienė, kartu su draugais rengianti iniciatyvą „Aštunta minutė“ mano, kad laikas praleistas su vaikais turi būti ypatingai nuoširdus, todėl pabūti su sutrikusio intelekto vaikais kviečia vos kelis žmones.

Pilietiškumas yra sveika

Pilietinis projektas „Aš už Lietuvą!“ gegužės 27-ąją kviečia padovanoti daug sportiškų dovanų Lietuvai įvairiuose Lietuvos miestuose. Galbūt jūs praleidote progą tapti čempionais, tačiau niekada nevėlu pasportuoti su senjorais senelių globos namuose. Jei sąžiningai mėgstate žaisti krepšinį, pabandykite nugalėti nuteistuosius Vilniaus pataisos namuose. Jus į komandą projekto svetainėje kaip tik kviečia „Caritas“, beje siūlantis daug įvairių ir originalių pilietiškų veiklų.

Gyvenate ne Sostinėje, o Šiauliuose ar Marijampolėje? O gal Viekšniuose ar Kartenoje? Pilietiniame projekte „Aš už Lietuvą“ rinkitės sportišką veiklą su vaikais, suaugusiais ar senjorais greta savo namų. Jei nerandate sportinės ar kitos veiklos būtent savo mieste, sugalvokite savo. Projekto svetainėje „Aš už Lietuvą“ spauskite mygtuką „Siūlyti idėją“ ir pakvieskite kitus. Pilietiškumas tikrai gali būti sveika!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius