Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 10

90-metį mininti Alma Adamkienė – prezidento didžioji meilė, kilnumo ir elegancijos ikona

Pastarieji metai prezidentui Valdui Adamkui ir jo žmonai Almai Adamkienei – kupini gražių sukakčių. Dar rugsėjį pora paminėjo savo 65-erių metų santuokos jubiliejų, lapkričio 3-iąją atšventė garbingą prezidento 90-metį, o dabar tokį pat gražų gimtadienį mini ir Alma – vasario 10-ąją jai sukanka 90 metų.
Alma ir Valdas Adamkai jaunystėje ir dabar
Alma ir Valdas Adamkai jaunystėje ir dabar / Asmeninio albumo ir 15min.lt nuotr.

Jubiliejaus proga A.Adamkienė interviu dalyti nebuvo linkusi. Ir nors sulaukė daugybės žurnalistų skambučių, esą norėjo kiek pabėgti nuo dėmesio, todėl kalbėti mandagiai atsisakė. „Atleiskite, bet ne šįkart“, – 15min ponios A.Adamkienės vardu sakė prezidento šeimos asistentė Božena Krasovskaja.

Visuomet pasitempusi, dalykiška, visuomet spinduliuojanti elegancija ir moteriškumu, visuomet maloni, besišypsanti, besirūpinanti kitais – tokį įvaizdį apie save per daugelį metų jau spėjo suformuoti buvusi pirmoji šalies ponia.

Asmeninio albumo nuotr. /Valdas ir Alma Adamkai
Asmeninio albumo nuotr. /Valdas ir Alma Adamkai

A.Adamkienė ne veltui vadinama viena stilingiausių ir šviesiausių šalies moterų. Savo gražiais ir gerais darbais ji visuomet puoselėjo kilnią veiklą, yra įsteigusi ne vieną labdaros ir paramos organizaciją, rūpinasi kaimo vaikų gerove, senjorais.

„Norime, kad Lietuvoje augtų šviesi, kūrybinga ir išsilavinusi karta“, – ne kartą sakė Almos Adamkienė labdaros ir paramos fondo, prieš porą metų pakeitusio pavadinimą į „Auginame ateitį“, nariai.

Pati A.Adamkienė taip pat ne kartą išsakė norą padėti vyresnio amžiaus žmonėms, tiems, kurie kurie yra vieni, neturi šeimos, kurie jaučiasi atskirti.

„Jiems daugiausiai reikia ne materialinės, o moralinės pagalbos – juos reiktų aplankyti, pabūti, nusiųsti kad ir mažą dovanėlę ar tiesiog pasveikinti, ir jau žmogus žinos, kad nėra užmirštas“, – 15min yra sakiusi A.Adamkienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Iš sostinės Rotušės aikštės 10-us metus iš eilės pajudėjo Kalėdinis karavanas, kurį organizuoja Almos Adamkienės fondas ir „Coca-Cola“. Šiemet jis planuoja aplankyti 10 Lietuvos mokyklų.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Iš sostinės Rotušės aikštės 10-us metus iš eilės pajudėjo Kalėdinis karavanas, kurį organizuoja Almos Adamkienės fondas ir „Coca-Cola“. Šiemet jis planuoja aplankyti 10 Lietuvos mokyklų.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Adamkus su žmona Alma
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Adamkus su žmona Alma

Šie prioritetai A.Adamkienei visuomet buvo vieni svarbiausių. Nors ir juodo darbo ji niekada nebijojo – dar tuomet, kai vyras 1968 metais gavo JAV senatoriaus Everetto Dirkseno pasiūlymą dirbti vadovaujamą darbą Aplinkos apsaugos agentūroje, ji dienas leido šeimos fermoje „Tabor Farma“, kurią jauna šeima išsimokėtinai pirko iš JAV lietuvių bendruomenės aktyvisto Juozo Bačiūno.

Tuomet, prezidento žodžiais tariant, A.Adamkienė „buvo tikra sodybos kuriančioji dvasia“. „Nebuvo darbų, kurių nebūčiau ten dariusi – dažiau sienas, ploviau grindis, šlaviau kiemą“, – dar anksčiau kalbinta 15min sakė ji.

Stebint iki šiol neretai už rankų besilaikančius Almą ir Valdą Adamkus nesunku patikėti, kad jie – geriausias darnios šeimos pavyzdys.

„Kai jis žiūri į ją, atrodo, ir dabar regi liekną, geltonplaukę mergaitę žydromis akimis. Tokią, kokią pamatė besileidžiančią laiptais Eichštato lietuvių gimnazijoje“, – 15min multimedijos projekte apie V.Adamkų rašė žurnalistė Laisvė Radzevičienė.

Asmeninio albumo nuotr. /Valdas ir Alma Adamkai
Asmeninio albumo nuotr. /Valdas ir Alma Adamkai

TAIP PAT SKAITYKITE: Valdas ir Alma: 65 metus besitęsianti meilės istorija

Panašiai tuomet dar buvusią studentę Nutautaitę Almą prisimena ir V.Adamkus. 2007 metais, tuomet 80-ojo gimtadienio proga išleistoje knygoje „Alma“ jis rašė: „Susirinkus gimnazistams, mano žvilgsnis krypo į geltonkasę mėlynakę mergaitę. Tai buvo Alma. Vėliau mokėmės su ja vienoje gimnazijos baigiamojoje klasėje. Alma iš kitų išsiskyrė švelnumu, laikysena. Ne vienas aš tuo metu į ją žvilgčiojau gimnazijos klasėje.“

Tuomet prezidentas veikiausiai sunkiai galėjo įsivaizduoti, kad šalia tokiais pat pabėgėlių keliais į Vokietiją atklydusios Almos jam teks praleisti visą gyvenimą. Po šešerių metų pažinties V.Adamkui galiausiai pavyko užkariauti Almos širdį, o prezidentas iki šiol prisimena jaudulį, kurį jautė prašydamas mylimosios rankos. „Vos išstenėjau žodžius“, – juokėsi jis.

Asmeninio archyvo nuotr./Valdo Adamkaus ir Almos Adamkienės vestuvės
Asmeninio archyvo nuotr./Valdo Adamkaus ir Almos Adamkienės vestuvės

Laimingos santuokos metuose drauge jie dalijosi ir didžiausios laimės, didžiausios sėkmės ir didžiausio apmaudo akimirkomis, drauge žengė ir per ugnį, ir vandenį.

„Meilės jausmas riša žmones, bet prie jo dar reikia pagarbos vienas kitam, išklausymo, supratimo, bendrų tikslų turėjimo ir jų siekimo. Čia visa gyvenimo paslaptis.

Esu dėkingas Almai, kad ji rėmė mane ir daug ką pasiekiau vien jos pagalbos dėka“, – 65-ųjų santuokos metinių proga TV3 „Žinioms“ sakė V.Adamkus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Valdas ir Alma Adamkai švenčia santuokos 65-metį

Asmeninio archyvo nuotr./Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė jaunystėje
Asmeninio archyvo nuotr./Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė jaunystėje

Adamkai neslepia, kad gyvenime teko patirti įvairiausių išbandymų, tačiau jie visuomet jausdavo vienas kito palaikymą. „Svarbiausia yra niekada nepamiršti kito žmogaus, su kuriuo tu daliniesi gyvenimu. Negali būti „aš“, visą laiką reikia būti „mes“. Kai tai išmoksti, problemų nebelieka“, – teigė A.Adamkienė.

Gražių žodžių žmonai negaili ir V.Adamkus. „Myliu ją taip, kaip mylėjau pirmą dieną“, – radęs progą visuomet pasako prezidentas. Ir priduria, kad pagarbos dėsniai vienodai galioja ir valstybėje, ir šeimoje. Juk nuo šeimos valstybė ir prasideda.

Džojos Barysaitės nuotr./Valdas Adamkus, karalienė Elizabeth II, Alma Adamkienė ir princas Philipas
Džojos Barysaitės nuotr./Valdas Adamkus, karalienė Elizabeth II, Alma Adamkienė ir princas Philipas
Džojos Barysaitės nuotr./Valdas Adamkus ir Jonas Paulius II
Džojos Barysaitės nuotr./Valdas Adamkus ir Jonas Paulius II

A.Adamkienė visuomet buvo didžiausia vyro patarėja, stipriausias ramstis jo gyvenimo kelyje, visuomet jį lydėjo į daugybę garbių susitikimų. O prezidento pareigos V.Adamkui padovanojo nepaprastą galimybę akis į akį susipažinti su ypatingais, svarbiais ir įtakingais pasaulio žmonėmis.

Tarp įtakingų asmenybių – karalienė Elizabeth II, princas Charlesas, princas Philipas, karalius Albertas II, Billas Clintonas, George‘as W. Bushas, Dziang Dzeminas, Vladimiras Putinas, Lechas Kaczynskis, Gerhardas Schroderis, Condoleezza Rice, Dickas Cheney, Gordonas Brownas, Angela Merkel, Jonas Paulius II, Benediktas XVI, Dalai Lama ir daugelis kitų. Su jomis susitikti teko ir A.Adamkienei.

TAIP PAT SKAITYKITE: Valdo Adamkaus 90-metis: 6 ryto suskambęs telefonas ir neišsenkančios sveikintojų eilės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius