Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 07

90-metį švenčiantis kalbininkas Zigmas Zinkevičius: „Niekada nekeičiau savo pažiūrų“

Trečiadienį į Lietuvos mokslų akademiją rinkosi mokslo bendruomenė, dvasininkai, politikai, visuomenininkai. Jie sveikino sausio 4-ąją 90 metų jubiliejaus sulaukusį įžymiausią Lietuvos kalbininką, akademiką Zigmą Zinkevičių.
Zigmas Zinkevičius
Zigmas Zinkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Akademikas visą gyvenimą paskyrė Lietuvių kalbos istorijai, dialektologijai, baltistikai. Jis vadinamas produktyviausiu pastarųjų dešimtmečių lietuvių kalbininku, yra išleidęs apie 100 knygų.

Kreipdamasis į atvykusius jį pasveikinti, Z.Zinkevičius buvo lakoniškas. Jis teigė per savo gyvenimą matęs šilto ir šalto bei visuomet išlikęs ištikimas savo principams.

„Mačiau daug valdžių, bet niekada nekeičiau savo pažiūrų, dėl to buvau nemėgstamas tų, kurie jas kaitaliodavo. Toks jau esu, toks ir mirsiu, linkiu visiems visokeriopos sėkmės“, – sakė jis.

„Noriu pasakyti, mielas akademike, jūsų vardas ir Lietuvos vardas yra susijungę. Lietuva yra tauta, o tautos pagrindas – kalba. Jūs atlikote neišmatuojamus darbus šioje srityje. Duok Dieve, jums jėgų, kad padidintumėt didelę šūsnį knygų apie Lietuvą“, – sveikinimo žodžius Z.Zinkevičiui tarė konservatorių garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Sveikinimus akademikui per savo atstovus perdavė prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras Algirdas Butkevičius, Seimo vicepirmininkė Irena Degutienė, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Noriu pasakyti, mielas akademike, jūsų vardas ir Lietuvos vardas yra susijungę.

Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Valdemaras Razumas pabrėžė, kad akademikas darbų neapleido. Net ir dabar, būdamas garbaus amžiaus, jis kasdien dirba po 10-12 valandų.

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis pabrėžė, jog Z.Zinkevičiaus mokslinė veikla išgarsino Lietuvą pasaulyje.

Jis dėkojo už tai, kad būdamas švietimo ir mokslo ministru 1996-1998 metais, Z.Zinkevičius stiprino lietuviškas mokyklas pietryčių Lietuvoje: „Jūs pasiekėte, ka visi šio regiono gyventojai, norintys mokytis lietuviškai, galėtų tai daryti.“

Z.Zinkevičiaus jaunystės draugas profesorius Romualdas Baltrušis prisiminė, kad akademikui sovietų okupacijos metais buvo nelengva: „Gerai, kad ta ideologija neprasiskverbė į tavo darbus. Dvasios jėga išlaikei rimtį, ramybę ir nepalikai be dėmesio Lietuvai pavojingų įvykių, gindamas ją nuo bandančių pažeisti kalbą ir tautiškumą.“

Sausio 7–30 d. Lietuvos mokslų akademijoje Vrublevskių bibliotekoje veiks Z.Zinkevičiaus jubiliejui skirta paroda „Lietuvišką žodį iškėlęs“. Bibliotekoje parengta paroda papildo renginių, skirtų žymaus Lietuvos kalbininko jubiliejui, ciklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius