Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 17 /16:13

A.Abramavičius: baiminamės, kad skrydžiai iš Irako į Baltarusiją gali būti atnaujinti

Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius teigia, kad baiminamasi, jog šiuo metu sustabdyti skrydžiai iš Irako į Baltarusiją gali būti atnaujinti bet kuriuo metu. Baiminamasi ir to, kad Aliaksandras Lukašenka mėgins į Lietuvą nukreipti srautus iš Afganistano.
Nelegalūs migrantai Druskininkų užkardoje
Nelegalūs migrantai Druskininkų užkardoje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Pertrauka dabar duoda mums galimybę sutelkti dėmesį prieglobsčio prašymo procedūras, apgyvendinimo dalykus“, – antradienį vykstančioje spaudos konferencijoje kalbėjo viceministras.

„Mes labai susirūpinę, kad sustabdyti skrydžiai gali būti atnaujinti bet kuriuo metu“, - teigė A.Abramavičius.

Ambasadorius migracijai Linas Linkevičius spaudos konferencijoje teigė, jog buvo sakoma, kad skrydžiai iš Irako sustabdyti ilgam, tačiau mes tuo negalime būti tikri.

„Be to, turime turėti omenyje, kad yra ir daugiau avialinijų, yra tranzito keliai, be to, režimas ieško naujų tranzito kelių“, – kalbėjo jis.

Vidaus reikalų viceministras, atsakydamas į klausimą, ar nėra informacijos, kad Baltarusija išnaudos situaciją Afganistane, ieškant naujų migrantų, sakė, jog Lietuva dėl to yra itin susirūpinusi.

„Žvalgyba tiria galimus scenarijus, bet yra susirūpinimo, kad A.Lukašenka bandys atidaryti naują kelią į Europos Sąjungą (ES), arba lėktuvais, arba traukiniais. Kol kas nesame informuoti, bet, žinoma, esame susirūpinę“, – pridūrė jis.

Jo duomenimis, į Lietuvą yra patekę ir Afganistano piliečių, tačiau tai įvyko anksčiau nei sekmadienio įvykiai, be to, kurį laiką šie žmonės negyveno Afganistane.

A.Abramavičiaus teigimu, iki šiol daugiausiai dėmesio skirta pažeidžiamiems migrantams, kurie į šalį patenka neteisėtu būdu.

Viceministro duomenimis, per pastarąsias dvi savaites į Lietuvą leista patekti maždaug 80 migrantų, daugiausiai jų – iš pažeidžiamų grupių.

VRM atstovas patikslino, kad jie buvo įleisti dėl humanitarinių priežasčių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arnoldas Abramavičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arnoldas Abramavičius

A.Abramavičius sakė, kad neteisėtai į Lietuvą atvykę migrantai iš Irako jau pradėjo grįžti į gimtąją šalį. Yra nupirkti bilietai beveik 20 migrantų, sutikusių grįžti savanoriškai.

Jo duomenimis, Lietuvoje šiuo metu gyvena apie 4,2 tūkst. migrantų, du trečdaliai jų – iš Irako.

Migracijos departamentas, anot jo, yra gavęs 1900 prašymų suteikti prieglobstį.

Stebime smarkų skaičių sumažėjimą

Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas spaudos konferencijoje sakė, kad migracijos srautų augimas Lietuvoje pastebėtas dar kovą, o balandį buvo sulaikyti 70 nelegaliai sieną kirtusių migrantų.

„Rugpjūčio pradžioje stebime smarkų skaičių mažėjimą. Tai buvo pasiekta Lietuvai ėmusis papildomų priemonių pasienyje, pirmiausiai padidinus budinčių pareigūnų skaičių“, – kalbėjo jis.

R.Liubajevo teigimu, Baltarusijos pasienio pareigūnai neatsako į Lietuvos prašymus tirti sienos pažeidimus.

„Tokią situaciją turime dar nuo praėjusiųjų metų pabaigos“, – pridūrė jis.

R.Liubajevas pasakojo, kad baltarusiai pareigūnai blokuoja kelia sugrįžti migrantams, kuriuos apgręžė Lietuvos pareigūnai. Ten, anot jo, žmonėmis Baltarusija nesirūpina – neduoda nei maisto, nei vandens. Jo, anot VSAT vado, parūpinti bando Lietuvos pareigūnai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rustamas Liubajevas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rustamas Liubajevas

VSAT vado teigimu, šiuo metu rūpinamasi pagerinti migrantų gyvenimo sąlygas, ypač turint omenyje, kad artėja šaltasis sezonas.

R.Liubajevas, atsakydamas į klausimus, pabrėžė, kad jėga pasienyje nenaudojama – Lietuvos pareigūnai elgiasi pagal teisės aktus.

Jis pabrėžė, kad Baltarusijos režimas stengiasi diskredituoti Lietuvos pasieniečius ir Lietuvą, platindamas informaciją apie mušimą.

„Jie pasakoja labai blogas istorijas, tačiau vėlgi – tai yra absoliučiai neįmanoma“, – patikino jis.

Ambasadorius migracijai L.Linkevičius spaudos konferencijoje taip pat sakė, kad Lietuvai trūksta vertėjų, kurie leistų susikalbėti su migrantais.

„Vertiname paramą, gaunamą iš mūsų partnerių. Mums reikia vertėjų žodžiu, socialinių, kultūrinių mediatorių, mokančių arabų ir kurdų kalbas, kad galėtume bendrauti su migrantais ir grąžintume juos į realybę, nes jie buvo suklaidinti – sumokėjo pinigus apgavikams ir atsidūrė sudėtingoje situacijoje“, – kalbėjo L.Linkevičius.

Žurnalistas iš Irako spaudos konferencijoje teigė iš savo tėvynainių migrantų girdėjęs apie prastą kai kurių migrantų sveikatos būklę.

A.Abramavičius sakė, kad su visais migrantais, nesvarbu, iš kur jie, mūsų šalyje elgiamasi vienodai. Jo teigimu, rūpinamasi, kaip pagerinti migrantų gyvenimo sąlygas.

L.Linkevičius sakė, kad situacija nėra gera migrantams, artėja žiema, sąlygos yra užtikrinamos, tačiau reikia susitaikyti, jog tai – ne viešbutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius