Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 04 /16:37

Po I.Šimonytės sprendimo A.Anušauskas, M.Navickienė ir P.Saudargas, L.Kasčiūnas nesieks tapti TS-LKD kandidatais į prezidentus

Krašto apsaugos bei socialinės apsaugos ir darbo ministrai Arvydas Anušauskas ir Monika Navickienė nesieks tapti valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatais į prezidentus. Vėliau sprendimą nekonkuruoti su premjere Ingrida Šimonyte paskelbė ir Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas bei Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.
Paulius Saudargas, Gintarė Skaistė, Arvydas Anušauskas, Ingrida Šimonytė, Monika Navickienė
Paulius Saudargas, Gintarė Skaistė, Arvydas Anušauskas, Ingrida Šimonytė, Monika Navickienė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Aš manau, kad jeigu premjerė eina į rinkimus, tai, be abejonės, aš tikrai į atrankinius turus nepretenduoju“, – trečiadienį Vilniuje žurnalistams sakė A.Anušauskas.

Erlandas Abukauskas /15min/Arvydas Anušauskas
Erlandas Abukauskas /15min/Arvydas Anušauskas

Jis tvirtino kolegas anksčiau įspėjęs, kad kandidatuojant premjerei Ingridai Šimonytei jis pirminiuose partijos rinkimuose nedalyvausiantis, nepaisant to, kad jo reitingai aukštesni nei Vyriausybės vadovės.

„Aš taip nesureikšminu reitingų, žinot, politikoje (...) vienas plius vienas ne visada lygu dviem, gali būti ir priešingai, čia veikia kiti dėsniai. Manau, kad matant įvairius skaičiavimus, reitingus, kartais jie pervertinami“, – teigė A.Anušauskas.

Apie nedalyvavimą pirminiuose kandidato rinkimuose trečiadienį pranešė ir M.Navickienė. Dar antradienį 15min duotame interviu M.Navickienė leido suprasti, jog sieks nominacijos.

„Dar turiu parą laiko iki galutinio sprendimo paskelbimo (pokalbis vyko antradienį, – red. past.). Norėčiau tą parą laiko dar sau ir pasilaikyti.

Ketinu apie savo sprendimą pranešti trečiadienį“, – antradienį sakė ji.

BNS/G. Skaraitienės nuotr. Monika Navickienė
BNS/G. Skaraitienės nuotr. Monika Navickienė

Paklausta, ar jau turi priėmusi sprendimą, M.Navickienė pridūrė: „Turiu priėmusi sprendimą, kuris pliusų ir minusų lentoje jau sulaukia daugiausiai pliusų“. Tačiau ji pridūrė, kad sprendimas priklausys nuo I.Šimonytės apsisprendimo siekti ar ne nominacijos.

Trečiadienį ji jau kalbėjo kitaip.

„Priėmiau sprendimą nekandidatuoti vidiniuose Tėvynės sąjungos rinkimuose siekiant nominacijos dalyvauti prezidento rinkimuose. Tikrai remsiu, palaikysiu premjerės I.Šimonytės kandidatūrą šiuose rinkimuose“, – BNS sakė M.Navickienė.

Anot jos, I.Šimonytė yra stipriausia partijos kandidatė per prezidento rinkimus, be to, ji sulaukė didžiausio skyrių pasitikėjimo.

Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas taip pat paskelbė apsisprendęs nesiekti nominacijos, jis kandidatuos į Europos Parlamentą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Paulius Saudargas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Paulius Saudargas

„Manau, kad Ingridos Šimonytės apsisprendimas tapti TS-LKD kandidate Prezidento rinkimuose yra stiprus žingsnis.

Politika yra komandinis darbas. Siekiant politinių pozicijų, svarbu ne tik „aš noriu“, bet ir tai, ar tave ten mato žmonės, ar palaiko bendraminčiai. Todėl privalau įvertinti tai, kad į Europos Parlamentą mano kandidatūrą iškėlė net 45 skyriai (į Prezidentus – 41). Taip pat manau, kad ant dviejų kėdžių vienu metu sėstis negerai. Todėl iškėlusiems į Prezidentus sakau ačiū, bet gal kitą kartą ir apsisprendžiu dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose“, – savo paskyroje „Facebook“ paskelbė jis.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas artėjant terminui taip pat paskelbė nesieksiantis nominacijos.

„Premjerei Ingridai Šimonytei paskelbus apie kandidatavimą, manau, kad TS-LKD turi susitelkti aplink mūsų partijos Vyriausybės vadovę ir paremti jos siekį tapti valstybės vadove.

Dešimtys partijos skyrių iškėlė ir mano kandidatūrą Europos Parlamento rinkimuose.

Šiandien, kai Europoje ir vėl vyksta karas, kai mūsų kaimynė Ukraina ginasi nuo Rusijos barbariškos agresijos, o Maskva neslepia besiruošianti karui su Vakarais, Lietuvai kaip niekada reikalinga jungianti ir telkianti politika, ypač nacionalinio saugumo ir gynybos srityje. Todėl lieku toliau dirbti Lietuvos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku, o darbų laukia dar daug“, – savo paskyroje „Facebook“ rašo L.Kasčiūnas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Anksčiau sprendimą nesiekti nominacijos paskelbė partijos lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

Tuo metu premjerė Ingrida Šimonytė pranešė, kad varžysis dėl TS-LKD kandidato į prezidentus nominacijos.

“(...) taip, išbėgsiu į aikštelę TSLKD primariuose. Kodėl? Na, 60+ skyrių nominacija įpareigoja“, – savo paskyroje „Facebook“ trečiadienį informavo Vyriausybės vadovė.

„Motyvų daug ir įvairių, bet sudėjus viską į vieną mintį – noriu, kad nuosaikūs, proeuropietiškos dešinės Lietuvos piliečiai tikrai turėtų už ką įmesti balsą“, – tvirtino ji.

I.Šimonytę iš karto entuziastingai parėmė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis, kurį keli skyriai taip pat buvo pasiūlę. Jis pareiškė nesieksiąs nominacijos bei remsiąs I.Šimonytės kandidatūrą.

Pretendentus, pasiryžusius kovoti dėl valdančiosios TS-LKD kandidato į prezidentus nominacijos, trečiadienį tvirtins partijos prezidiumas. Prieš tai juos siūlė partijos skyriai ir bendruomenės.

Partijos duomenimis, I.Šimonytės kandidatūrą pasiūlyta siūlyta 66 kartus, G.Landsbergio – 64, M.Navickienės – 62, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno – 54, krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko – 42, Seimo vicepirmininko Pauliaus Saudargo – 41 kartą.

Numatoma, kad šių metų lapkričio 11 ir 12 dienomis TS-LKD organizuos atvirus pirminius kandidatų į prezidentus rinkimus. Juose galės balsuoti partijos nariai ir jos rėmėjai.

Lietuvoje prezidento rinkimai vyks 2024 metų pavasarį. Visuomenės apklausų duomenimis, dabartinis prezidentas Gitanas Nausėda juose yra ryškiausias favoritas, į populiariausiųjų trejetą taip pat patenka advokatas Ignas Vėgėlė ir premjerė I.Šimonytė.

G.Nausėda ir I.Vėgėlė sprendimus dėl dalyvavimo rinkimuose žada paskelbti vėliau šiemet.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga rinkimuose kelia buvusį sveikatos apsaugos ministrą, Seimo narį Aurelijų Verygą, apie kandidatavimą paskelbė Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška, jį remia Lietuvos regionų partija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius