-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 12

A.Anušauskas: turime sparčiai įgyvendinti Vilniuje priimtus sprendimus

Spalio 11-12 dienomis NATO gynybos ministrų susitikime dalyvavęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas su kolegomis aptarė NATO viršūnių susitikimo Vilniuje sprendimus ir pabrėžė, kad šiuos sprendimus greitu metu reikalinga įgyvendinti praktiškai, rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime spaudai.
NATO
NATO / Krašto apsaugos ministerijos nuotr.

„Turime sparčiai įgyvendinti Vilniuje priimtus sprendimus. Ypatingą reikšmę turi NATO gynybos planų įgyvendinamumas. Lietuva taip pat prašo praktiškai įgyvendinti Rotacinį NATO oro gynybos modelį mūsų šalyje. Mums tai yra ypač svarbu“, – pagrindinėje NATO gynybos ministrų susitikimo sesijoje sakė A.Anušauskas.

Ministras apie Rotacinio oro gynybos modelio įgyvendinimą pradedant nuo NATO rytinio pakraščio diskutavo ir su pavieniais kolegomis. Atskirai susitikęs su Graikijos, Ispanijos, Norvegijos, Suomijos ir Vokietijos gynybos ministrais A.Anušauskas kvietė šias šalis prie modelio įgyvendinimo prisidėti praktiškai.

Rotacinis oro gynybos modelis turėtų užtikrinti rotaciniu principu dislokuojamas sąjungininkų antžeminės oro gynybos sistemas, kartu stiprinant ir aviacijos pajėgumus. Tokiu būdu didinant Aljanso oro ir priešraketinės gynybos pajėgų parengtį.

NATO gynybos ministrų susitikimo metu ministrai aptarė NATO saugumo bei atgrasymo stiprinimą, NATO tarptautines operacijas, aktualiausius paramos Ukrainai klausimus. Taip pat įvyko pirmasis NATO ir Ukrainos tarybos gynybos ministrų susitikimas – A.Anušauskas pasveikino Ukrainos gynybos ministrą Rustemą Umerovą kaip lygiavertį NATO bendruomenės narį.

„Šią tarybą matome kaip naują ambicingą žingsnį. Pagrindinis tikslas – palengvinti Ukrainos greitą ir tiesų kelią narystės NATO link. Tai negali būti tiesiog keitimas to, ką turėjome anksčiau. Antra, vertiname Ukrainos pastangas įgyvendinti gynybos reformas nepaisant karo. Remiame viską, ką darote. Trečia, reikia didinti NATO matomumą Ukrainoje. Pilnai veikiantis NATO ryšių biuras Kyjive yra nepaprastai svarbus. Būtina kuo greičiau atkurti jo darbą“, – sakė A.Anušauskas.

Šiaurės grupės gynybos ministrų susitikime buvo diskutuojama apie kritinės infrastruktūros apsaugą. Išklausius Suomijos ir Estijos situacijos dėl dujotiekio incidento vertinimo, ministrai aptarė galimas bendradarbiavimo kryptis dėl kritinės infrastruktūros apsaugos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius