Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 01 14

A.Ažubalis: Energetinio saugumo centro įkūrimas – atsakas į globalius energetikos iššūkius (nuotraukos)

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis Vilniuje sausio 14 dieną vykusiame Energetinio saugumo centro (ESC) atidaryme pareiškė, kad šio centro įkūrimas yra atsakas į svarbiausius šiuolaikinius globalius iššūkius energetikos srityje.
Energetinio saugumo centras
Energetinio saugumo centras / Alfredo Pliadžio nuotr.

Anot ministro, ESC atliks svarbų vaidmenį nustatant bendrus energetinio saugumo principus. Kartu jis bus naudingas visai NATO.

A.Ažubalis pažymėjo, kad siekiant įgyvendinti šį tikslą ESC suburs ekspertus ir profesionalus iš Lietuvos ir kitų šalių.

„Tik dirbdami kartu su gynybos ir akademine bendruomene galime pagerinti saugumą ir stabilumą bei sumažinti riziką“, – sakė ministras.

ESC atidarymo ceremonijoje sveikinimo žodį taip pat tarė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, centro direktorius Audrius Brūzga, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris, NATO pareigūnai: generalinio sekretoriaus patarėjas politikos ir saugumo reikalams Dirkas Brengelmanas ir naujai įsteigto organizacijos padalinio, skirto spręsti kylančias saugumo, įskaitant ir energetinį saugumą, grėsmes, vadovas Jamie Shea.

Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimo žodžius susirinkusiems perdavė jos vyriausiasis patarėjas Darius Semaška.

ESC yra įsteigtas prie Užsienio reikalų ministerijos. Laikinai centro direktoriaus pareigas eis A.Brūzga, iki šiol buvęs Užsienio reikalų ministerijos Ekonominio saugumo politikos departamento direktoriumi.

ESC paskirtis – kartu su Krašto apsaugos, Švietimo ir mokslo ministerijomis bei kitomis valstybės institucijomis ir įstaigomis dalyvauti įgyvendinant valstybės politiką energetinio saugumo ir tarptautinio bendradarbiavimo srityse.

Centras sieks aktyviai veikti tarptautinėje viešojoje erdvėje, prisidėdamas prie tarptautinių energetinio saugumo stiprinimo iniciatyvų. Ypač daug dėmesio bus skiriama bendradarbiavimui su NATO siekiant, kad nacionalinis ESC įgytų NATO kompetencijos centro statusą ir galėtų prisidėti prie Aljanso gebėjimų stiprinimo energetinio saugumo srityje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius